Bor"U Keşfeden Hemşehrisi Ödül Kazandırdı - Son Dakika
Güncel

Bor"U Keşfeden Hemşehrisi Ödül Kazandırdı

Balıkesir Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi İrem Kurt, Türkiye'de 1946 yılında bor madenlerini keşfeden Muharrem Girgin'i konu alan projesi ile 47. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın bölge finalinde tarih dalında birinci oldu.

05.04.2016 12:51

SEYHAN KIRICI - Balıkesir Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi İrem Kurt, Türkiye'de 1946 yılında bor madenlerini keşfeden Muharrem Girgin'i konu alan projesi ile 47. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın bölge finalinde tarih dalında birinci oldu.

Lise öğrencisi 17 yaşındaki Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 47. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na tarih dalına katılmak amacıyla bor kaşifi Muharrem Girgin'i araştırmaya karar verdiğini söyledi.

Türkiye ve dünya için önemli bir madeni keşfeden Girgin konusunda "Bora Adanmış Bir Ömür, Muharrem Girgin" projesini hazırladığını anlatan Kurt, bu çalışmayla bor madenlerini bulan Girgin'i tanıtarak tarihte hak ettiği yeri almasını sağlamayı amaçladığını belirtti.

Hakkında hiçbir bilimsel veri bulunmayan Girgin ile ilgili daha önce bilimsel bir araştırma yapılmadığına dikkati çeken Kurt, şöyle konuştu:

"Bor kaşifinin bilinmeyen yönlerini gün yüzüne çıkarmak istiyorum. Benim gibi Bigadiçli olduğu için Turfullar köyüne gidip akrabalarıyla görüştüm. Hakkında kişisel bilgiler edindim. Muharrem Girgin, küçük yaştan itibaren madenciliğe ve taşlara ilgisi olan bir kişiymiş. Köydeki yaşlı bazı amcalarla borun ilk bulunduğu madenlere gittim. Dağlara çıktık ve buralardan fotoğraflar, görseller elde ettik. Onun araştırma yaptığı yerleri gördük. Ayrıca İstanbul'da bir akrabası vardı onunla da iletişime geçip bazı bilgiler aldım. Anlatılanlara göre sürekli bölgede araştırmalar yapan Muharrem Girgin, 1946'da Bigadiç'te bor madenini buluyor. 1950'de ise bor madeni ocakları kurulmaya başlanıyor. Ülkemize çok önemli bir madeni kazandırmış oluyor."

Girgin'in ailesinin maddi durumunun iyi olduğunu dile getiren Kurt, "İlk maden ocaklarını Bigadiç'te Girgin ailesi açıyor ancak kamulaştırmadan sonra bor madeni sektöründen çekiliyorlar. Şu anda çocukları o zamanlardan kalan zenginlikle devam ediyor." dedi.

Bu bilgileri derlediklerini ve öğretmeni Emine Karademir ile proje haline getirdiklerini anlatan Kurt, şunları kaydetti:

"Raporumuzu TÜBİTAK'a sunduk ve onay aldık. 22 Mart'ta Eskişehir'de düzenlenen 47. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Bölge Finali'nde tarih dalında birinci oldum. Şimdi önümüzde Ankara finali var. İnşallah orada iyi bir derece elde edip Muharrem Girgin'i, bor kaşifimizi uluslararası alanda tanıtma fırsatı bulacağım. Muharrem Girgin nereli, kaç yılında doğmuş, boru nasıl bulmuş gibi kişisel veriler elde ettim. Daha önce hiç incelenmemiş, özgün bir konu olması ve bor madeninin önemli bir kaynak olması dolayısıyla birinci seçildim."

Projeye danışmanlık yapan tarih öğretmeni Emine Karademir ise öğrencisinin böyle bir konuyu ele almasından duyduğu mutluluğu ifade etti.

Muharrem Girgin adını Balıkesir'de sorduklarında bile kimsenin bilmediğini vurgulayan Karademir, proje sayesinde Girgin'in tekrar keşfedileceğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bor'U Keşfeden Hemşehrisi Ödül Kazandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement