Davutoğlu: ABD Esad'ın Peşine Düşerse Kara Harekatı Olur - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: ABD Esad'ın Peşine Düşerse Kara Harekatı Olur

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD'li gazeteci Christiane Amanpour ile yaptığı röportajda "ABD, Esad'ın peşine düşmeyi stratejisine eklerse, kara herakatı olabilir." dedi.

06.10.2014 22:09  Güncelleme: 00:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dış basına ilk röportajını verdi. Davutoğlu, ABD'li ünlü televizyoncu Christiane Amanpour'a yaptığı röportajında "Esad'ın hedef alınması durumunda karadan asker gönderebiliriz." dedi.

ESAD'I HEDEF ALDI

Başbakan Davutoğlu, "Kobani'ye insani açıdan yardım etmeye çalışacağız ama Esad durdurulmadığı sürece IŞİD büyüyecek ve daha fazla kent düşecek" dedi.

"KARA HAREKATI İÇİN ŞARTIMIZ VAR"

Davutoğlu, "Karadan asker gönderebiliriz ama bu ancak ve ancak, Amerikan stratejisinin Esad'ın peşine düşmeyi de içerdiği noktada gerçekleşebilir" ifadelerini kullandı.

Ahmet Davutoğlu, dış basına verdiği ilk röportajda, "Askeri koalisyona Suriye içinde uçuşa yasak ve güvenli bölgeler oluşturulması halinde katılacağız." şeklinde konuştu.

"GEREKEN TÜM ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ"

Davutoğlu, "IŞİD'e karşı en olası kara gücü Türkiye değil mi" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"IŞİD'ten sonra sınırımızın korunacağına emin olabileceğimiz açık bir strateji varsa elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. İnsanları, sınır bölgesinde Türkiye'ye doğru iten rejimi istemiyoruz. Diğer terör örgütlerinin bölgede etkili olmasını da istemiyoruz. Ulusal bir stratejimiz var. Bu stratejinin temel parametrelerinden biri insani parametre. Biz, mültecileri kabul ediyoruz. Sınırın diğer yanında insancıl bir siyaset istiyoruz. İkinci olarak da askeri strateji ve güvenlik. Ulusal güvenliğimize karşı herhangi bir tehdit olması durumunda gerekli tüm önlemleri alacağız. Tüm önlemleri."

ESAD VE IŞİD KONUSU

Davutoğlu, "Türkiye, sahaya ayak basmaya hazır mı" sorusuna "Diğer ülkeler üzerlerine düşeni yaparsa" yanıtını verdi. Davutoğlu, "Esed, Şam'da acımasız siyasetini sürdürürse IŞİD gider, başka bir radikal örgüt gelir. Esed, insanları katletmeye devam ederse ve uluslararası toplum hiçbir şey yapmazsa, bu aynı şeyi yapmaları için diğer ülkelere de kötü bir örnek olacak. Dolayısıyla bizim yaklaşımımız, kapsamlı, stratejik ve ortak olmalı... Kamuoyumuzu tatmin etmek amacıyla tek bir terör örgütünü cezalandırmak için değil, gelecekte de bütün terör tehditlerini ortadan kaldırmak ve rejim tarafından insanlığa karşı işlenen tüm acımasız suçları ortadan kaldırmak için" diye konuştu.

"KOBANİ BİZİM KARDEŞİMİZ"

Kobani konusuna değinen Davutoğlu, "Kobani halkına yardım etmek için elimizden gelen herşeyi yapacağız çünkü bu insanlar bizim kardeşlerimiz. Bu insanları Kürtler, Türkmenler ya da Araplar olarak görmüyoruz. Kobani'ye müdahale ihtiyacı doğarsa o zaman tüm Suriye'ye, tüm sınır bölgesine de müdahale gerekir" dedi.

"YENİ KABİNE HEM DİNAMİK HEM DENEYİMLİ"

Türkiye'deki gelişmelere de değinen Davutoğlu, "(Kabinede) bazı önemli değişiklikler yaptım. Bakanların sayısında değil, ancak pozisyonunda. Bu benim kendi seçimimdi. Büyük değişiklikler yapmak istemedim çünkü 2015'te yeni bir seçim daha olacak. Devamlılık benim için çok önemli, ancak aynı zamanda kabinede yeni bakanlar var. Yeni kabine, bu anlamda hem dinamik hem de son derece deneyimli. Cumhurbaşkanı ile ilişkilere gelince, Erdogan, artık parti siyasetinin bir parçası değil, artık partinin üyesi değil. Çünkü Anayasa'ya göre istifa etmesi taraf tutmaması gerekiyor. Bu açıdan artık siyasi tartışmanın dışında" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Halkıma halihazırdaki bir askeri darbenin ürünü olduğu olduğu için yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledim ve söz verdim. Temel değişim devlet-merkezli bir anayasa değil insan haklarının merkezde olduğu bir anayasa. Aslında bu çok ilginç. Ordu, 1990'larda başbakanın pozisyonunu ve gücünü sınırlamak amacıyla cumhurbaşkanını seçilen başbakana karşı çok güçlü kılmış. Varsayımları gelecekte de askeri bir cumhurbaşkanının olmasıydı. Tabii ki sistemin yeniden dengelenmesi gerekiyor. Ancak Türkiye'de yasama, yürütle ve yargı ayrıdır ve Cumhurbaşkanı, bu güçler ayrılığının bir parçası değildir. Benimle Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki uyum, iki arkadaş ve tüm sorumlulukları üstlelenen iki lider olarak devam edecek."

Davutoğlu: ABD Esad\'ın Peşine Düşerse Kara Harekatı Olur
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Davutoğlu: ABD Esad'ın Peşine Düşerse Kara Harekatı Olur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • v: ulan suriyede kimin eli kimin cebinde belli değil. dünyanın bütün gizli servisleri bütün ajanları bütün istihbarat elemanları orada cirit atıyor bunlarında tek derdi esatta esat esatta esat. hay esat kadar taş düşsün emi . 19 7 Yanıtla
  • VATAN: AKILLI OL, BEKLE SÜREÇ UZUN, HER TARAF TERÖRİST KAYNIYOR, ÜLKEMİZDE VATAN HAİNİ ÇOK, KOLAY DEĞİL, KEKO BAKANLARIN SÖYLEDİKLERİNİ 2 DEFA DÜŞÜN SONRA TEKRAR DÜŞÜN, AKDOĞAN A DANIŞ. . . LAP DİYE DEMEÇ VERME ASKERİMİZ ÇOK DEĞERLİ, BİR ASKERİMİZ SURİYEDE ŞEHİT OLURSA SORUMLUSU SEN HESABINI DEVLET ÖDER. . ÇOK AKILLI OL İNŞALLAH. . 15 1 Yanıtla
    VATAN: SEMRA HANIM TAM KEKO AKLI İLE CEVAP YAZDINIZ. . DEVLET YÖNETMEK KOLAY DEĞİL. . ANLADIN MI KEKO AKLI İŞTE 0 0 semra: YANI DAVUDOĞLUNA SEN KUKLASIN DİYORSUN NE AHMAK ADAMSIN. TAM BİR KÜRT DÜŞMANISIN 0 0
  • burdur: Sayın başbakanım zor bir süreç Allahım devletimizin milletimizin sizin yar ve yardımcısı olsun 7 7 Yanıtla
  • mehmet ali: YAZIK YAZIK KÜRTLER AKP YE DESTEK VERDİ. AMAÇLARI NEYDİ BARIŞ KARDEŞLİK VE İNSAN GİBİ YAŞAMAK VARDI. AKP NE YAPTI IRKÇI MİLLİYETÇİ BİR POLİTİKA İZLİYEREK KÜRTLERİ ARKASINDAN VURDU. BUNUN SONUÇLARI ÇOK AĞIR OLACAK. BUNUN VEBALİNİ KİM VERECEK. 8 5 Yanıtla
  • yusuf: SEN ANCAK KENDİNİ KANDIRABİLİRSİN DAVUTOĞLU. ABD ESAT PEŞİNE DEĞİL BU OLAYLAR BİTSİN SENİN PEŞİNE DÜŞECEK. . . SEN MÜSLÜMANLIĞI İNSANLARIN GÖZÜNDE KÖRELTİN VE SENİN ÖRGÜTÜN OLAN İŞİT KATLİAMINI SÜRMÜŞSÜN ORTAYA. 11 1 Yanıtla
  • yakamoz: heyyyy sipariş başbakan davutoğlu eğer gücün yetiyosa başka ülkelerden destek almadan sen indirsene esadı ama nerde sende o yürek 5 6 Yanıtla
  • allah korusun: Adamin niyeti bozuk. iside teskere hikaye. varsa yoksa esad. 10 0 Yanıtla
  • sss: bu herifler yine hedef saptırarak müslümanları vuracak vurulmasına yardım edecek. . 5 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement