İran'ın Petrol İhracatında Artış - Son Dakika
Güncel

İran'ın Petrol İhracatında Artış

İran'ın petrol ihracatının bir milyon varili aştığı bildirildi.

01.11.2014 13:38

TAHRAN (AA)- İran'ın Ekim ayında Asya pazarlarındaki petrol ihracat kapasitesinin günde bir milyon varilin üstüne çıktığı belirtildi.

İran resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, İran'ın geçen ay günde 1 milyon 80 bin varil ham petrol ve gaz ürünlerini Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore müşterilerine ihraç ettiği açıklandı.

İran'ın ham petrol ihracatının, geçtiğimiz Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 bir azalma gösterdiği, Ağustos ayına göre ise son bir ayda en yüksek düzeye ulaştığı ifade edildi.

İran'ın, Batılı ülkelerin petrol ambargosu uygulamaya başlamadan önce günde 2 milyon 500 bin varil petrol ihraç ettiği, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin petrol ambargosunun 1 Temmuz 2012'den itibaren tamamen yürürlüğe girmesiyle ihracatın yüzde 40 gerileyerek bir milyon varilin altına düştüğü, ancak nükleer programı üzerinde müzakerelerin başlamasıyla birlikte bu yılın ilk 9 ayında günlük ortalama bir milyon 140 bin varil petrol ihracı gerçekleştiği kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesi ve Almanya'nın katılımıyla oluşan 6 ülke, İran'ın nükleer programını sınırlandırması karşılığında ambargonun hafifletilmesinin ardından, ham petrol ihracatının 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 30 arttığı ve son 9 ayda Asya pazarındaki ihracatın yüzde 19,6'ya yükseldiği öğrenildi.

İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD ile Almanya'nın İran'ın nükleer programıyla ilgili yaptıkları müzakerelerin bu ayın 24'ünde devam etmesi bekleniyor. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'ın Petrol İhracatında Artış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement