İstanbul Cami Fakiri" - Son Dakika
Güncel

İstanbul Cami Fakiri"

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, nüfusa bakıldığında İstanbul'un cami fakiri olduğunu belirterek, "Diğer illerdeki cami sayısını nüfusla oranladığımızda İstanbul'un camisi bir hayli azdır.

02.10.2016 20:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HANİFE SEVİNÇ - İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, nüfusa bakıldığında İstanbul'un cami fakiri olduğunu belirterek, "Diğer illerdeki cami sayısını nüfusla oranladığımızda İstanbul'un camisi bir hayli azdır. İstanbul'u cami zengini yapan da Fatih ve Üsküdar gibi eski semtlerdir. Yeni semtlerimizde camiye çok ihtiyaç var." dedi.

Rahmi Yaran, "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl "cami ve kitap" temasının ele alınacağı haftada çeşitli programlar düzenleneceğini söyledi.

Hafta çerçevesinde, geçmişte İstanbul'da görev yapan ve bugünkülere örnek olabilecek din görevlilerinin de anılacağını ifade eden Yaran, 4 yıldan beri bir müftü için anma programı düzenlendiğini, bu yıl da dördüncü İstanbul Müftüsü İbrahim Bedrettin Elmalı'nın anılacağını aktardı.

Yaran, 5 Ekim Perşembe günü Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezindeki programa Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile eski başkanlardan Lütfi Doğan'ın katılacağını belirterek, "Kur'an hizmetinde, mihrapta, kürsüde iz bırakanlar" adıyla etkinlik gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Bu etkinlikte bugünkü nesle örnek olabilecek 3 hocanın tanıtıldığını ifade eden Yaran, 6 Ekim'de cuma namazından sonra Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde yapılacak programda, Kur'an hizmetindeki önemli isimlerden Hacı Hafız Fahri Kiğılı'nın anılacağını söyledi.

Yaran, yine bu alandaki önemli isimlerden Hasan Akkuş ile Hacı Cemal Öğüt'ün de tanıtılacağını anlattı.

Camilere kütüphane

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, hafta dolayısıyla çeşitli camilerde Kur'an ve mevlit programları düzenleneceğini, "cami ve kitap" temasına uygun konferanslar verileceğini bildirdi.

Kitap okuma ve dağıtım kampanyası da yapılacağını belirten Yaran, şöyle devam etti:

"Camilerdeki kitaplıklar, kütüphaneler gözden geçirilecek. Bütün camilerimizde kitaplık olması için çalışmalar yürütüyoruz. A ve B grubu camilerimizde yaklaşık 200 adet belli kitapları ihtiva eden kütüphane kurulması gerekiyor. Bunların bazı yerlerde çalışması bitti. Diğer camilerde de 80 civarında kitap listesi var. Bu kitaplıkların camilerde kurulma çalışması hafta vesilesiyle hız kazanacak."

"Cami yapacak arsa yok"

Rahmi Yaran, hafta kapsamında camilerin tanıtımına da özen gösterileceğini belirterek, sabah namazı buluşmaları şeklinde etkinlikler yapılacağını, okullarda da tanıtıcı programlar düzenleneceğini anlattı.

İstanbul'un nüfusunun 17 milyon olarak ifade edildiğini belirten Yaran, kentte yaklaşık 3 bin 300 cami olduğunu söyledi.

Nüfusa göre değerlendirildiğinde cami sayısının yetersiz kaldığını belirten Yaran, şöyle devam etti:

"Nüfusa baktığımız zaman İstanbul cami fakiridir. Diğer illerdeki cami sayısını nüfusla oranladığımızda İstanbul'un camisi bir hayli azdır. İstanbul'u cami zengini yapan da Fatih, Üsküdar gibi eski semtlerdir. Yeni semtlerimizde camiye çok ihtiyaç var. Bunları zaman içerisinde vatandaşlarla, cemaatle el birliğiyle telafi etmeye çalışıyoruz. Ama yine de cuma namazlarında bir Şişli Camisi'ni düşünün. Cemaatimiz sokaktadır. O bölgede başka camilere ihtiyacımız var. Kadıköy'de de camiye ihtiyaç var."

Cami yapılamamasındaki sıkıntının bunun bir ihtiyaç olarak görülüp, imar planında yer almaması olduğunu dile getiren Yaran, "İmar planında yer aldıktan sonra problem değil. Eski yerleşim yerlerinde de arsa bulmak problem. İnşallah zaman içerisinde bu ihtiyaç giderilecek." diye konuştu.

Camiler restore ediliyor

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, kentte son yıllarda birçok tarihi eser gibi camilerin de restore edildiğini belirterek, Süleymaniye Camisi'nin restorasyonunun tamamlandığını, restorasyona girecek camiler de olduğunu söyledi.

Kültür ve medeniyet şehri olan İstanbul'a herkesin ilgi gösterdiğini ifade eden Yaran, "İstanbul'un simgesi adeta camiler. Tarihi camilerimize büyük bir rağbet var. En fazla ziyaretçiyi Sultanahmet Camisi alıyor. Her gün çok sayıda ziyaretçi gelir. Süleymaniye, Eminönü'ndeki Yeni Cami, Rüstem Paşa Camisi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor." dedi.

Fatih'te 331, Adalar'da 9 cami

İstanbul Müftülüğününün verilerine göre, kentte 3 bin 271 cami var. En fazla cami 331 ile Fatih, en az cami de 9 ile Adalar'da bulunuyor.

Camilerin dağılımı şöyle:

"Adalar 9, Arnavutköy 111, Ataşehi·r 67, Avcılar 54, Bağcılar 88, Bahçelievler 68, Bakırköy 30, Başakşehir 96, Bayrampaşa 57, Beşi·ktaş 40, Beykoz 135, Beyli·kdüzü 38, Beyoğlu 96, Büyükçekmece 58, Çatalca 58, Çekmeköy 43, Esenler 46, Esenyurt 70, Eyüp 117, Fati·h 331, Gazi·osmanpaşa 74, Güngören 47, Kadıköy 67, Kağıthane 79, Kartal 77, Küçükçekmece 96, Maltepe 81, Pendi·k 131, Sancaktepe 61, Sarıyer 103, Si·li·vri· 57, Sultanbeyli· 112, Sultangazi· 63, Şi·le 100, Şi·şli· 52, Tuzla 62, Ümrani·ye 141, Üsküdar 179, Zeyti·nburnu 77."

İstanbul Cami Fakiri"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Cami Fakiri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement