İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün Temeli Atıldı - Son Dakika
Güncel

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün Temeli Atıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Projesi'nin 2015'in ilk 6 ayında Bursa'ya kadar olan kısmının ve İzmir tarafından da 50 kilometrenin bitirileceğini belirterek, "2016 sonuna kadar da artık bu işin tamamını"...

30.03.2013 18:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Projesi'nin 2015'in ilk 6 ayında Bursa'ya kadar olan kısmının ve İzmir tarafından da 50 kilometrenin bitirileceğini belirterek, "2016 sonuna kadar da artık bu işin tamamını bitirmekte kararlıyız" dedi.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün temel atma töreninde konuşma yaptığı kürsüye, ihaleyi kazanan konsorsiyuma ortak 6 firmanın temsilcilerini davet eden Başbakan Erdoğan, bu firmaların ne kadar kısa sürede projeyi bitirirlerse o kadar zamanda para kazanacaklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, "İnşallah Bursa'ya kadar olan etabıyla İzmir'in yaklaşık 50 kilometrelik etabını 2015'in ilk yarısında bitirme sözünü kendilerinden aldım. Şimdi girişimcilerimiz olarak ve hep birlikte inşallah azimle, gayretle bu milletin evlatlarının neyi yapabileceklerini ortaya koymaları açısından çok önemli" diye konuştu.

Konsorsiyumun ortaklarından İtalyan firması Astaldi'nin yetkilisinin bir Türk kızıyla evlenerek artık Türk olduğunu belirten Erdoğan, firmanın Bolu Tüneli'nin yapımı sürecinde de yer aldığını kaydetti. Erdoğan, "Ama Bolu Tüneli'nde bizimle el ele verdiklerinde bunu başardılar, yoksa orası patates deposu olacaktı" dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnşallah 2015'in ilk 6 ayında Bursa'ya kadar olan kısmı ve İzmir tarafından da 50 kilometreyi halletmek suretiyle 2016 sonuna kadar da artık bu işin tamamını bitirmekte kararlıyız. Size de bu yakışır. Çünkü bu millet yapar, bunu ispat etmeniz lazım. Geçmişteki malum o alışkanlıklar vardı. O alışkanlıkları artık ayaklarımızın altına alacağız. İşte görüyorsunuz bütün her taraf şantiye. Yol boyu ta Gemlik'e kadar uzanmış. Viyadüklerde, tünellerde çalışmalar devam ediyor. Böylece İnşallah Dilovası Hersek arasında da köprümüzü süratle bitireceğiz ve artık bu körfezden 1-1,5 saat yerine 6 dakikada Hersek Koyu'ndan Dilovası'na geçeceğiz. Bütün bunlarla beraber bir sürecin içerisindeyiz. Bir taraftan boğazda 3. köprü başladı. Onun da kısa süre içerisinde resmen temellerini atıyoruz. İnşallah 29 Ekim'de Marmaray tüp geçidi raylı sisteminin açılışını yapıyoruz. Yine 2015'te biliyorsunuz orada bizim lastik sistem dediğimiz, otomobillerin geçeceği o denizin altından ikinci adımımızı atıyoruz. Bütün bunlarla biz 21. asrın 2023'e kadar olan çılgın projelerini hayata geçiriyoruz."

-Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı-

Başbakan Erdoğan, kendileri için önemli bir proje olan 3. havalimanının ihalesini yapacaklarını ve bu eseri süratle, 2016 gibi İstanbul'a kazandıracaklarını, Kanalistanbul'un ihale hazırlıklarını yaptıklarını söyledi.

29 Ekim'de Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nı hizmete alacaklarını kaydeden Erdoğan, geçen hafta Eskişehir- Konya bölümünü açtıklarını hatırlattı.

Osmanlı Devleti'nin başkentlerinden İstanbul'u, Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya'yı, Cumhuriyet'in başkenti Ankara'yı, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'i hızlı trenle birbirine bağladıklarını anlatan Erdoğan, bütün gönül insanlarını da birbiriyle kucaklaştırdıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, projede emeği geçen başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine, yüklenici firmaların yetkilileri ve çalışanlarına teşekkür etti.

-Asma köprünün temeline tüp içerisinde imzalı metin-

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle temele inerek, imzasının bulunduğu bir metni, günün anısına bir tüp içerisinde inşaatın temeline bıraktı.

Metinde şu ifadeler yer alıyor:

"İstanbul-İzmir arasına inşa edeceğimiz otoyolun İzmit Körfezi üzerinden geçecek olan Hersek Dilovası köprüsünün temelini atıyoruz. Bu köprü, temelini attığımız tarihte Türkiye'nin en uzun, dünyanın sayılı uzun köprülerinden biri olma özelliğini taşıyor. Köprüleriyle birlikte inşa etmekte olduğumuz İstanbul-İzmir otoyolu ise 384 kilometre uzunluğunda olacaktır. Köprünün ülkemiz, milletimiz, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyorum.

Köprü inşaatında çalışacak işçilere, mühendislere, mimarlara tüm çalışanlara, tüm yüklenici firmalara başarılar diliyorum. İnşaatın sorunsuz şekilde bitirilmesini diliyorum. Bu köprüden geçecek herkesin sağlık ve afiyet içinde evlerine, sevenlerine kavuşmasını temenni ediyorum. Bu köprünün nice yıllar ayakta kalması, nice yıllar insanlığa hizmet etmesi için Rabbime dua ediyor, Rabbimin de bu köprüden geçenlerin hayır dualarını kabul etmesini, o hayır dualarından bizleri de nasiplendirmesini, öldükten sonra dahi o hayır dualarını bize ulaştırmasını gönülden arzu ediyorum. Ülkemize, milletimize böyle güzel bir eser kazandırmanın iftiharı içinde tüm dualara 'amin' diyerek, 'ya Allah bismillah' diyerek, kadim bir gelenek doğrultusunda hayır dualarımızı bu köprünün ayaklarına nakşediyorum."

Başbakan Erdoğan, ardından bir gezi teknesine binerek, Dilovası tarafındaki kazık çakma platformuna gitti.

Burada incelemelerde bulunan Erdoğan, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Erdoğan, daha sonra Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait başka bir tekneyle Dilovası'ndaki şantiye alanına geçti.

(Bitti) - YALOVA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Salihli'de Şaka Sonucu Arkadaşını Vuran Çocuk Gözaltına Alındı
    16:52 Salihli'de Şaka Sonucu Arkadaşını Vuran Çocuk Gözaltına Alındı

    Manisa'nın Salihli ilçesinde 16 yaşındaki bir çocuk, şaka yaparken elindeki av tüfeğinin kazara ateş alması sonucu arkadaşını vurdu. Genç, hastaneye kaldırıldı ancak hayatını kaybetti. Olayın ardından çocuk gözaltına alındı ve soruşturma başlatıldı.

  • Özdemir Manavoğlu, AESOB'u ziyaret etti
    16:51 Özdemir Manavoğlu, AESOB'u ziyaret etti

    Cumhur İttifakı'nın Muratpaşa Belediye Başkan adayı Özdemir Manavoğlu, AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve oda başkanlarıyla bir araya gelerek, Muratpaşa için hayata geçireceği projeleri anlattı. Manavoğlu, esnaf ve sanatkarların sorunlarını dinledi ve Muratpaşa'nın hak ettiği değere gelmesi için mücadele ettiklerini belirtti. AESOB Başkanı Dere de ziyaretten memnuniyetini dile getirdi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile Astronot Alper Gezeravcı Afyonkarahisar'da öğrencilerle buluştu
    16:50 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile Astronot Alper Gezeravcı Afyonkarahisar'da öğrencilerle buluştu

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Afyonkarahisar'da üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Bir öğrencinin 'Sen Alper misin' sorusuna Bakan Kacır, 'Bende astronot tipi var mı' diyerek gülümsedi. Astronot Alper Gezeravcı da etkinlikte yer aldı ve fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmadı. Bakan Kacır, öğrencilere TOGG'un maketini hediye etti.

  • Türk Kızılayı, Irak'ta yerinden edilmiş ailelere yardım sağlıyor
    16:49 Türk Kızılayı, Irak'ta yerinden edilmiş ailelere yardım sağlıyor

    Türk Kızılay, ramazan yardımları kapsamında Irak'ın Erbil kentinde bulunan Herşem Kampı'nda kalan yerinden edilmiş 250 aileye gıda, giyim ve ekmek yardımı gerçekleştirdi. Türk Kızılayın Irak Delegasyon Başkan Vekili Eray Akkaya, ramazan boyunca 5 bin aileye yardımların devam edeceğini açıkladı.

  • Deepfake Teknolojisi Seçim Kampanyalarında Kullanılıyor
    16:47 Deepfake Teknolojisi Seçim Kampanyalarında Kullanılıyor

    Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay'da büyükşehir adaylığını geri çektiğini açıkladığı Gökhan Zan'la ilgili 'deepfake' iddialarına ilişkin, 'Artık bundan sonra sesler görüntüler gerçek bile olsa 'deepfake' deyip işinden içinden çıkılabilme durumu söz konusu olabiliyor.' dedi. Kırık, yapay zekanın gelişimiyle deepfake teknolojisinin ortaya çıktığını ve bu teknolojinin seçim kampanyalarında kullanıldığını anlattı.

  • Başkan Başdeğirmen, Halk Otobüsleri Kooperatifi'ni ziyaret etti
    16:47 Başkan Başdeğirmen, Halk Otobüsleri Kooperatifi'ni ziyaret etti

    Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, S.S. 18 Nolu Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Faruk Daşdöner, kooperatif esnafı ve şoförleri ziyaret etti. Başkan Başdeğirmen, 65 yaş ve üstü vatandaşların halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması uygulamasının 31 Mart'tan sonra da devam edeceğini belirtti.

  • Niğde Belediyespor Yönetimi TFF Kararlarını Eleştirdi
    16:46 Niğde Belediyespor Yönetimi TFF Kararlarını Eleştirdi

    Niğde Belediyespor yönetimi, seyircisiz maç cezasının haksız olduğunu belirterek TFF'yi eleştirdi. Başkan Atilla Tasalı, rakipleri Akşehirspor'a verilen 3 puanın masa başında verildiğini söyledi. Futbol Şube Direktörü İdris Gündoğan ise bir lobi olduğunu iddia ederek yetkilileri göreve davet etti.

  • DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt olanlar JİTEM ittifakıyla iş tutmazlar
    16:44 DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt olanlar JİTEM ittifakıyla iş tutmazlar

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kars Digor'da yaptığı konuşmada, Kürt olanların JİTEM ittifakıyla iş tutmadığını belirtti.

  • Diyarbakır Anneleri, HDP İl Binası Önünde Oturma Eylemini Sürdürüyor
    16:43 Diyarbakır Anneleri, HDP İl Binası Önünde Oturma Eylemini Sürdürüyor

    Diyarbakır anneleri, dağa kaçırılan çocukları için eski HDP il binası önündeki oturma eylemini 1669'uncu gününde sürdürüyor. Ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla bekleyişini sürdüren anneler, evlatlarını almadan gitmeyeceklerini ve eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirtiyor.

  • CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı
    16:43 CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı

    Yeni dönemde tekrar aday gösterilen CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Belevi'de miting yaptı. Sengel, "5 yıl boyunca elimizden geldiğince çaba sarf ettik. Az konuştuk, çok çalıştık. Biz yine az konuşmaya, çok çalışmaya devam edeceğiz. Pazar günü hepinize emanetiz" dedi.


Advertisement