Keşmir'de Küresel Tahakküm ve Keşmir Meselesi Konferansı Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Keşmir'de Küresel Tahakküm ve Keşmir Meselesi Konferansı Düzenlendi

ESAM öncülüğünde Hindistan'ın Keşmir'i işgalinin yıl dönümü nedeniyle "Küresel Tahakküm ve Keşmir Meselesi" konferansı düzenlendi.

28.10.2014 21:07  Güncelleme: 22:21

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) ve Pakistan Büyükelçiliği tarafından Hindistan'ın Keşmir'i işgalinin yıl dönümü nedeniyle "Küresel Tahakküm ve Keşmir Meselesi" konferansı düzenlendi.

Konferansta, Pakistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ayşe Faruki, Eski Saadet Partisi Genel Başkanı ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı Recai Kutan, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ve Ufuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Akgönenç ile çok sayıda katılımcı yer aldı.

Açılış konuşmasını yapan ESAM Genel Başkanı Kutan, "İslam'ın kanayan yarası" olarak nitelediği Keşmir meselesinin uzun yıllardır çözümsüz şekilde bölgenin en önemli sorunları arasında yer aldığını belirtti.

Çoğunluğu Müslüman olan Keşmir ile ilgili Birleşmiş Milletlerin çok sayıda karar aldığını hatırlatan Kutan, Hindistan tarafından bu kararların hiçbirinin uygulamadığını ve bunun da "hak ve adaletten yoksun dünya görüşünün tezahürü olduğunu" söyledi.

Keşmir sorunuyla coğrafi sınırları ve Müslüman halkı nedeniyle doğrudan ilgili Pakistan adına konuşma yapan Pakistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Faruki de "26 Ekim 1947'de olan olayları hatırladığımız zaman, Kaşmir'in barış dolu vadisine anlaşmazlık tohumlarının nasıl ekildiğini anlıyoruz ve 60 yıl sonra bile Cammu ve Keşmir'deki halk hala kendi adalet ve özerklikleri için mücadele ediyorlar" dedi.

Dünyadaki adalet ve özgürlük taraftarı insanların Keşmir halkına verdiği desteğin önemine değinen Faruki, Cammu ve Keşmir halklarının temel insani haklarına saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

Ufuk Üniversitesi öğretim üyesi Akgönenç de "Hindistan'ın Keşmir Tahakkümü ve Büyük Güçlerin Rekabetinin Yarattığı Statüko" başlıklı konuşmasında bölgedeki en verimli topraklara sahip olan Keşmir'in Pakistan, Hindistan ve Afganistan'a komşu olması itibariyle bölgedeki en stratejik noktalardan biri olduğunu söyledi.

Keşmir'in yüz ölçümü itibariyle Türkiye'nin 7de 1lik alanına tekabül ettiğini belirten Akgönenç, Hindistan'ın bu alanı 700 bin askeri ile "adeta askeri hapishaneye" çevirdiğini kaydetti.

Hindistan'da yeni seçilen Başbakanı Narendra Modi'nin geçtiğimiz haftalarda teklif ettiği anayasa değişikliği ile bölgeyi özel haklarından mahrum ederek Hindistan Vilayeti haline getirmeye çalıştığını ifade eden Akgönenç, Hindistan'ın bu hedeflerini de büyük devlet, imparatorluk olma yolunda gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu çerçevede Keşmir'de sakinleşen ortamın son aylarda çatışmaya sürüklendiğine dikkati çeken Akgönenç, Pakistan'ın da savaşa çekilmeye çalışıldığını belirtti.

Konferans, Keşmir'in Hindistan tarafından 26 Ekim 1947'de işgalinden günümüze anlatıldığı görsel sunumun ardından soru cevap kısmıyla son buldu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Keşmir'de Küresel Tahakküm ve Keşmir Meselesi Konferansı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement