Öcalan'ın Hükümete Sunduğu 10 Madde - Son Dakika
Güncel

Öcalan'ın Hükümete Sunduğu 10 Madde

Abdullah Öcalan, hükümete terör suçlarından hüküm giymiş olanların salıverilmesinden dağdan inenlerin rehabilitasyonuna ilişkin, 10 maddelik bir yol haritası sundu.

19.02.2015 08:37  Güncelleme: 16:15

Çözüm sürecinde Abdullah Öcalan'ın hükümete sunduğu belirtilen 10 maddelik metnin detayları, kulislerde konuşulmaya başlandı. Öcalan'ın, devlet heyetine; müzakerelerin başlamasıyla birlikte silahların bırakılacağını ilettiği belirtildi.

DEMİRTAŞ HÜKÜMETİ ELEŞTİRMİŞTİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün partisinin grup toplantısında, İmralı'da görüşülen 10 madde yokmuş gibi davranıldığını belirterek, hükümeti eleştirmişti. Demirtaş'ın açıklamaları üzerine, gözler, bu 10 maddeye çevrildi.

YOL HARİTASININ İLK BAŞLIĞI 'MÜZAKERELERE GEÇİŞ'

Öcalan'ın sunduğu iddia edilen 10 maddelik yol haritasının ilk başlığını, 'müzakerelere geçiş' oluşturuyor. Müzakere heyetinin kurulması, İmralı'da sekretarya oluşturulması ve müzakere sırasında denetleme görevi yapacak izleme heyetinin belirlenmesi gibi adımlar da ilk maddede yer alıyor. Örgütün, müzakere aşamasında, Türkiye sınırları dışına çekilmesi ve eylemsizlik durumunun devamlılığı öngörülüyor.

Yöntem, müzakere aşaması sonrasında yapılacaklar ve talep edilen düzenlemeler şöyle sıralanıyor:

DEMOKRATİK SİYASET: Siyasi Partiler Yasası'nın yürürlükten kaldırılması. Hazine yardımının eşit bir şekilde tüm partilere dağıtılması. Yüzde 10 seçim barajının tamamen kaldırılması gibi 3 talep.

TERÖR YASALARI: Terörle Mücadele Yasası'nın kaldırılması. Ceza Muhakemeleri Yasası'nda değişiklikler ve yasal mevzuatla ilgili değişikliklerin gündeme alınması.

ANAYASA: Kürt statüsünün Anayasa'ya girmesi. Anadilde eğitim hakkı, kültürel hakların Anayasa'da yer alması. Fikir ve düşünce özgürlüğüyle ilgili Anayasa değişikliği.

TOPLUMSAL TALEPLER: Kadın, gençlik ve çevre sorunlarıyla ilgili başlıkların ele alınması. Bu konularda düzenleme yapılması. Kadın meclislerinin kurulması.

TAHLİYELER: Cezaevlerinde terör suçları kapsamındaki hükümlülerin, süreçte kaydedilecek ilerlemeyle birlikte tahliye edilmesi, topluma kazandırılması için gerekli tedbirlerin alınması.

GÜÇLÜ YEREL YÖNETİM: Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın kabul edilmesi. Türkiye genelinde bölge meclislerinin kurulması, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması.

SİLAHSIZLANMA: Müzakere kapsamında ele alınacak tüm başlıkların ardından, örgütün Türkiye'deki silahlı faaliyetlerine son vermesi ve silahsızlanma aşaması.

DAĞDAN İNECEKLER: Silahsızlanmayla birlikte dağdan inenlerle ilgili, ekonomik ve sosyal tedbirlerin alınması.

(Kaynak: Habertürk)

Öcalan\'ın Hükümete Sunduğu 10 Madde
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Öcalan'ın Hükümete Sunduğu 10 Madde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (110)

  • tuğçe bölük: ne hallere düştük, şerefsiz bebek katili türk devletine madde (şart) sunuyor, şehit aileleri uyuyor galiba, 59 12 Yanıtla
  • baybars: BAŞKA Bİ İSTEĞİN VAR MI ŞEREFSİZ APO, . . . . . 44 24 Yanıtla
  • Ali Belliyol: Bir Özgecan'ı öldüreni asacağız, ama 30. 000 Özgecan'ı öldüreni salıvereceğiz. 40 25 Yanıtla
  • Şiyar: Zora duştunuzmu başkan Apo'dan medet umuyorsunuz ortadoğu duyumunu ancak Apo'nun çözer 27 34 Yanıtla
  • T.A.K HACK TİM: HEY MİLLET SEÇİMDEN SONRA SN. ÖCALANIN AMEDDEKİ ULUSA SESLENİŞ MİTİNGİNE HERKES DAVETLİDİR. 16 38 Yanıtla
  • Şoreş: "Kürtler şeytanla savaşsa, şeytana tapacak türkler var" kininizde,nefretinizde boğulun. Zafer, gelecek artık kürtlerindir.. 20 29 Yanıtla
  • T.A.K HACK TİM: ISRAIL NASIL KÜLLERİNDEN DOĞUP DÜNYAYA HÜKMEDİYORSA,KÜRTLERDE KÜLLERİNDEN DOĞUP ORTADOĞUYA HÜKMEDECEK. 17 31 Yanıtla
  • SAMİ: Bu nediyor ya bu pkk zaten maşa kurdistan değil büyük İsrail planları uyuyorsunuz hepiniz 37 11 Yanıtla
  • T.A.K HACK TİM: PKK sonu gelmemiş bir roman, bir şiir, bir turku. Gün ışığına çıkan çiçektir, yaşama duruştur, doğanın renge renkliğine açılışıdır, bütün yaşam damarlarına kan verilmesidir. Yaşama yürüyen kanın partisidir. Diriliş için doğasında bir şey varsa onun yeşillenmeye, çiçekleşmeye açma girişimidir. “ SN.ABDULLAH ÖCALAN 10 35 Yanıtla
  • baybars: Apodan iyi domuz çobanı olur. . . imralıda besleyene kadar domuz çiftliklerinde domuz besleteceksin kansıza. . . 28 13 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement