Putin ve Erdoğan'ın Aldığı 5 Kritik Karar - Son Dakika
Ekonomi

Putin ve Erdoğan'ın Aldığı 5 Kritik Karar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülke ilişkilerinin krizden önceki duruma dönmesi için 5 kritik karar aldı.

10.08.2016 00:47  Güncelleme: 08:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Saint Petersburg'daki görüşmesinden kritik kararlar çıktı. İlişkilerde uçak krizinin öncesine dönmek isteyen iki ülkenin liderleri 5 kritik karar aldı. Enerji, yatırımlar ve savunma alanındaki işbirliği ve projelere yönelik bu kritik 5 kararın dışında bir de Suriye ve Türkiye-Rusya- Azerbaycan üçlü zirvesi mekanizması kurulması konusu var.

1 YAPTIRIMLAR KALKIYOR

Türkiye'ye ve şirketlere yönelik yaptırımlar adım adım kaldırılacak. Tarım ürünleri dahil ikili ticaretleri kısıtlayan tedbirler ortadan kalkacak. İşbirliği mekanizmaları canlandırılacak. Oluşturulacak karma komisyonlar ile Türkiye ve Rusya bu konuları görüşecek, stratejik işbirliği toplantıları yapacak. Türk inşaat firmalarının projeleri yeniden başlayacak ve Türk vatandaşları yeniden Rusya'da çalışabilecek. Ayrıca Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu kurulması konusunda mutabık kalındı.

2 TÜRK AKIMI

İki ülkenin ilişkilerinde kilit nokta enerji projeleri. Türk Akımı projesi hızlı şekilde hayata geçirilecek. Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak kısmın gerçekleştirilmesinde anlaşma sağlandı. Avrupa'ya gaz akışı sağlayacak bölüm için ise, Avrupalı yetkililerle görüşme yapılması gerekiyor.

3 AKKUYU

Nükleer santrale stratejik yatırım statüsü verilecek. Proje hızlandırılacak.

4 TURİZM VE VİZELER

Turistlerin Türkiye'ye gelmesi konusundaki yasaklar kaldırılacak, ancak bu konu zaman alacak. Nedeni ise, Rus turistlerin Türkiye'deki güvenliğinin sağlanması konusunda alınacak önlemler. Rusya da bu konuda katkı verecek. Vizesiz rejim de tam teşekkülü şekilde tekrar yürürlüğe girecek. Bu süreçte charter uçuşlarının da yeniden başlaması için gerekli kararlar alınacak.

5 SAVUNMA SANAYİ

Savunma sanayinde iki ülke arasındaki işbirliği artacak.

6 AZERBAYCAN - ERMENİSTAN İÇİN ÜÇLÜ MEKANİZMA

Bölgesel konuların ele alınması noktasında Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirvesi mekanizması kurulmasına olumlu bakılıyor.

7 SURİYE'DE ORTAK ÇÖZÜM ARAYIŞI

Putin ve Erdoğan, Dışişleri Bakanları ve istihbarat birimlerinin katılımıyla Suriye konusunu ayrı bir toplantı ile ele alıyor. Ancak iki ülkenin Suriye krizinin çözümüne yönelik görüş ayrılıkları sürüyor. İki ülke Suriye krizinin çözümü konusunda ortak yaklaşımlarına uygun bir çözüm yolu arayacak.

Putin ve Erdoğan\'ın Aldığı 5 Kritik Karar

Son Dakika Ekonomi Putin ve Erdoğan'ın Aldığı 5 Kritik Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement