Silopi'de Belediye İş Sözleşmesinde Kuma Getiren İşçiye Ücret Cezası - Son Dakika
Güncel

Silopi'de Belediye İş Sözleşmesinde Kuma Getiren İşçiye Ücret Cezası

Silopi\'de Belediye İş Sözleşmesinde Kuma Getiren İşçiye Ücret Cezası

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde, belediyenin imzaladığı toplu iş sözleşmesine göre, imam nikahlı ikinci eş alan işçinin aylık ücretinin yarısı resmi nikahlı eşe verilecek, ayrıca disiplin cezası da uygulanacak.

24.02.2015 14:39

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde, belediyenin imzaladığı toplu iş sözleşmesine göre, imam nikahlı ikinci eş alan işçinin aylık ücretinin yarısı resmi nikahlı eşe verilecek, ayrıca disiplin cezası da uygulanacak. Sözleşmede, eşini ile çocuğunu sosyal ve kültürel etkinliklerden mahrum eden işçiye 50 ağaç dikme cezası, eşine ve çocuğuna şiddet uygulayan işçinin de aylık ücretinin yarısı eşi ve çocuğuna verilecek.

Silopi Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel- İş Sendikası arasındaki görüşmeler sonuçlanarak, toplu iş sözleşmesi imzalandı. Belediyeye ait bahçede gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi imza törenine Silopi Belediye Başkanı Emine Esmer, Başkan Yardımcısı Seyfettin Aydemir, DİSK Diyarbakır Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen ve belediye çalışanları katıldı. İmza töreninden önce konuşan DİSK Diyarbakır Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen, en düşük işçi aylığınını 2 bin 900 lira olduğunu belirterek hayırlı olmasını diledi. Daha sonra toplu iş sözleşmesi imzalandı.

KIDEM TAZMİNATINA YÜZDE 50 ZAM

Silopi Belediye Başkan Yardımcısı Seyfettin Aydemir de, en düşük işçi aylığına 100 lira zam, kıdem tazminatına da yüzde 50 zam yapıldığını ve en düşük işçi yevmiyesinin ise 82.30 lira olduğunu söyledi. 270 işçiyi ilgilendiren sözleşme gereği, 1 Mayıs ve Nevruz bayramları için ödenen 75 lira ikramiyeleri Ramazan ve Kurban Bayramı'nı da kapsayarak 150 liraya çıkarıldı. 8 Mart (Dünya Kadınlar Günü), 25 Kasım (Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü) ve 1 Eylül (Dünyü Barış Günü) tarihleri idari tatil günü sayılıp 75 lira ikramiye verilmesi kararlaştırıldı. Sözleşmede kadına pozitif ayrımcılık yapılarak, personel alımında kadınlara yüzde 50 kota verileceği belirtildi.

İMAM NİKAHLI EŞE, KIZINI OKUTMAYANA, ŞİDDET UYGULAYANA PARA CEZASI

Sözleşme gereği ayrıca, eşine ve çocuğuna şiddet uygulayan işçinin maaşının yeni eklenen madde ile birlikte 1 yıl boyunca yüzde 50'sinin eşi ve çocuğuna verilmesi kararlaştırıldı. Metres, kuma, berdel ve küçük yaşta başlık parası karşılığı kız çocuğunu evlendirme gibi durumlarda işçi, toplu iş sendikasından faydalanamayacak ve yüz kızartıcı suç sayılarak işinde pasifleştirilecek. Eşini ve çocuğunu, sosyal ve kültürel etkinliklerden mahrum eden ve engelleyen işçiye 50 ağaç dikme ve 1 yıl boyunca bakımını yapma cezası verilecek. Kız çocuğunu okutmayan işçinin oğluna verilen eğitim yardımın kesilmesi ve kumar, alkol, uyuşturucu kullanması, imam nikahı ile ikinci eş getirmesi halinde işçinin aylık ücretinin yarısının eşine ödenmesi ve disipline sevk edilmesi kararlaştırıldı. - Şırnak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Silopi'de Belediye İş Sözleşmesinde Kuma Getiren İşçiye Ücret Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement