Boşnakça'ya Çevrilen "Bir Liderin Doğuşu" Kitabı Bosna'da Tanıtıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Boşnakça'ya Çevrilen "Bir Liderin Doğuşu" Kitabı Bosna'da Tanıtıldı

Boşnakça\'ya Çevrilen "Bir Liderin Doğuşu" Kitabı Bosna\'da Tanıtıldı

Bosna Hersek'in Bihaç ve Bujim şehirlerinde, Başbakan Erdoğan'ın siyasi yolcuğunun anlatıldığı ve bir süre önce Boşnakça'ya çevrilen ''Bir Liderin Doğuşu: Recep Tayyip Erdoğan'' kitabının tanıtımı yapıldı Bosnalı akdemisyen ve şair Prof. Dr. Cemaludin Latiç: '''Bosna'daki savaş yaşanırken, Recep Tayyip.

23.02.2014 12:54

Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Bihaç ve Bujim şehirlerinde, Hüseyin Besli ve Ömer Özbay'ın kaleme aldığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yolcuğunu anlatan "Bir Liderin Doğuşu: Recep Tayyip Erdoğan" kitabının Boşnakça basımının tanıtımı yapıldı.

Bosna Hersek Dostluk Köprüleri Derneği ile Bujim ve Bihaç belediyelerinin organizasyonuyla düzenlenen etkinliğin ilki, savaş döneminde halkının gerçekleştirdiği kahramanalıklarla bilinen yaptığı Bujim kentinde yapıldı. Bujim Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Belediye Başkanı Agan Buniç, Una Sana Kantonu'ndan çeşitli partilerin milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kitabın Boşnakça basımını yapan Dobra Knjiga Yayınevi Müdürü İzedin Şikalo, Başbakan Erdoğan'ın sadece Türkiye'nin değil, tüm Müslümanların lideri olduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan'ın izlediği politikalar neticesinde güçlenen Türkiye'nin Boşnaklar için son derece büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Saraybosna Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reco Çauşeviç de tek başına "liderin doğuşu" ifadesinin dahi, bir liderin liderlik özellikleriyle doğduğunu vurguladığını kaydetti.

Çauşeviç, "İnsana ait bu özellik, onun doğumu ile birlikte gelir. Şunu söyleye bilirim ki bugün Bosna Hersek'teki sorun da insanların lider olmak istemelerinden, ancak bu değerin kendilerinde bulunmamasından kaynaklanıyor. Allah, böyle bir lideri Türk halkına nasip etti" diye konuştu.

Çauşeviç ayrıca, Başbakan Erdoğan öncesi ile günümüze dair ekonomik verileri karşılaştırdığı bir sunum yaparak, AK Parti hükümetinin ülkeye yaptığı katkılardan ve hükümetin 2023 hedeflerinden bahsetti.

Saraybosna Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Şair Prof. Dr. Cemaludin Latiç de Türkiye'nin güçlenmesinin, Bosna Hersek'in problemlerinin çözümünde de önemli kolaylıklar getireceğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan için "Müslüman Demokrat" ifadesini kullanan Latiç, daha sonra şunları kaydetti:

"Biz, İslami demokrasinin sadece Türkiye'de değil, Bosna Hersek'te de başarılı olmasını istiyoruz. Bizler de Müslüman demokratlarız. Ancak, tüm dünya Müslüman demokratlardan korkuyor, hepsi Müslüman halkların uyanışından çekiniyor. Onlar, bizim kendilerinin kölesi olmamızı isterdi.  İslami demokrasi ise sadece Müslümanlar'a değil, herkese eşit haklar verir. Bu İslami demokrasi, bizi, Bosna Hersek'i de kurtarabilir."

Bosna'daki savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'nın miadının dolduğunu kaydeden Latiç, "Artık, Dayton-2 yapılmalıdır. Bu şekilde olmuyor" dedi.

Savaşın, Boşnak milletinin düzenli bir ordu kurmasının, artık soykırım tehlikesi kalmamasının, hatta Boşnaklar'ın savaşı kazanma şansının ortaya çıkmasının ardından sonlandırıldığına işaret eden Latiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O dönemde Dayton imzalandı ve barış sağlandı. Ancak, Dayton'un imzalattırarak, bizlere deli gömleği giydirdiler. Dayton'un imzalanması sürecinde o dönemde güçlü bir Müslüman ülke yoktu. Türkiye' de bugünkü Türkiye değildi. Bizi o dönemde bu anlaşmayı imzalamaya mecbur ettiler. Şimdi artık şartlar değişti. Güçlü bir Türkiye var. Dayton-2 sürecine girilebilir. Bu süreçte Boşnak halkının çıkarlarını savunacak bir Müslüman gücü bulunuyor. Bu da elbette Türkiye'dir."

"Türkiye, Boşnaklar'la ilgilenme, onları koruma konusunda uluslararası haklara sahiptir" diyen Latiç, "Bosna'daki savaş yaşanırken, Erdoğan başbakan, Abdullah Gül cumhurbaşkanı, Ahmet Davutoğlu ise dışişleri bakanı olsaydı, tüm bu yaşananlar olmazdı" ifadelerini kullandı.

-AA'nın "Türk Temsil Heyetinin Bosna Hersek'te 20. Yılı" sergisi açıldı -

Bosna Hersekli folklor ekipleri, Türkiye'ye ait yöresel halk oyunlarını sergileyip, Türkçe ve Boşnakça şarkılar söylediği etkinlikte, Anadolu Ajansı fotomuhabirlerince geçen yıl Türk askerinin Bosna Hersek'e gelişinin 20. yıl dönümü nedeniyle çektiği fotoğraflardan oluşan,  "Türk Temsil Heyetinin Bosna Hersek'te 20. Yılı" temalı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Geçen yıl Saraybosna ile Zenitsa kentlerinde de açılan 40 fotoğraftan oluşan sergi, etkinliğe katılanların büyük beğenisini topladı. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Boşnakça'ya Çevrilen 'Bir Liderin Doğuşu' Kitabı Bosna'da Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement