HDP'li Vekillerden Kutlama Ziyareti - Son Dakika
Kültür Sanat

HDP'li Vekillerden Kutlama Ziyareti

HDP\'li Vekillerden Kutlama Ziyareti

HDP milletvekilleri, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınması nedeniyle Kışanak ile Anlı'yı ziyaret etti.

08.07.2015 16:13

HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, Edip Berk, İmam Taşçıer, Feleknaz Uca, Sibel Yiğitalp, Çağlar Demirel ile Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'yı makamında ziyaret etti. Milletvekilleri, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınmasından dolayı Eş Başkanlarımız Kışanak ve Anlı'yı kutladı. Ziyarette konuşan Diyarbakır milletvekili Feleknaz Uca, Eş Başkanlara ve UNESCO çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise, Diyarbakır'ın tarihi bir kent olduğunu ve bu tarihi dokuyu korumanın yerel yönetimler başta olmak üzere herkesin görevi olduğunu kaydederek, "Yerel yönetimler 1999'dan bu yana kentin tarihi dokusunu korumaya çalışıyor. Sonuç olarak kentin tarihinin UNESCO tarafından listeye alınmasını Diyarbakır halkı adına kutluyoruz." dedi.

Anlı: Bu başarı Amed'in başarısıdır

Ziyarette konuşan Eş Başkan Fırat Anlı, UNESCO kararı ile moral aldıklarını belirterek, sadece Diyarbakır halkı için değil bütün Amed sevdalıları için güzel bir karar olduğunu ifade etti. Anlı "2015, bir yandan üzüntü bir yandan da Kobanê'nin özgürleşmesi, Gre Sipi'nin özgürleşmesi, 7 Haziran seçimleri ve en sonunda da UNESCO kararı bizi gerçekten çok sevindirdi." dedi. Dört dönemdir belediyelerin aynı ellerde olduğuna ve tarihi kültürel mirası koruma çalışmalarının 2000 yılında başladığına dikkat çeken Anlı, "Amed surlarının boşaltılması kutsal bir çalışmaydı. Son 3 yıldır da UNESCO çalışması yürütülüyordu. Biz sevinçliyiz; çünkü eksik olan sorunu ortadan kaldırdık. Çok önemli adımlar attık, bu başarı Amed'in başarısıdır, birkaç gün kutlamaları beraber yapacağız, daha sonra da beraber çalışacağız. UNESCO'nun ne anlama geldiğini ve bize ne gibi sorumluluklar yüklediğini anlatacağız. Bu diğer illerimiz için de ön açıcı bir deneyim olacak. Diğer illerimize de canı gönülden yardım edeceğiz. Bir kez daha halkımız için ülkemiz için ve dünya için hayırlı olsun." diye konuştu.

Kışanak: Son bir yılda arka arkaya çok önemli kararlar aldık

Eş Başkan Kışanak ise, milletvekillerine ziyaretten dolayı teşekkür etti. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin var olan bir gerçeğin ve hakkın teslim edilmesi olduğunu belirten Kışanak, Surlar ve Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Kültür Mirası'nın bütün kriterlerini ve binlerce yıllık tarihin bütün izlerini üzerinde taşıyan özgünlüğü ve bütünlüğü bozulmayan çok önemli bir kültürel değer olduğunu söyledi. Tahribatlara yönelik belediyelerin iyi bir çalışma yaptığını kaydeden Kışanak, tahribatları bundan sonra net bir şekilde önleyeceklerini vurguladı.

Son bir yılda UNESCO'yla bire bir çalışılarak sorunlu alanların hepsi için çözümler üretildiğine dikkat çeken Kışanak, "Arka arkaya kararlar alındı, HES'ler durduruldu, yapı rezerv kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Koruma Mastır Planı konusunda meclisimizden karar çıkartıldı. Miras alanı çevresinin de koruma kapsamına alınacağına dair karar aldık. Surların restorasyonunda tarihi yapıya uymayan bir çalışma vardı, o durduruldu, bilim kurulu oluşturuldu ve bundan sonraki restorasyonun bilim kurulu nezaretinde yapılacağına dair, bütün herkesin el birliğiyle, emeğiyle, çabasıyla bu güzel karar ortaya çıktı. Sizler de milletvekillerimiz olarak bizlerle birlikte bu tarihi dokuyu korumak için alınması gereken önlemler, yapılması gereken çalışmalar konusunda bizlerle birlikte olacaksınız. Her zaman sizlerin desteğine ve katkısına ihtiyacımız var. Biz bu deneyimi bütün yerel yönetimlerimizle paylaşmayı ve onlarla birlikte başarılı dosyalar hazırlayıp diğer tarihi eserlerimizin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için bu çalışmayı yürütmeye hazırız. Özellikle Hasankeyf'in mutlaka koruma altına alınması ve Dünya Kültür Mirası Listesine girmesi gerekiyor. Bunun için kamuoyu oluşturmamız ve bu çalışmayı güçlendirmemiz gerekiyor. Biz bu deneyimi paylaşacağız ama kamusal destek oluşturma konusunda da sizlerle birlikte çalışacağız." dedi.

'Kararda Kürt halkının yürüttüğü mücadele etkili oldu'

Bunun sadece kültürel ve tarihi mirasın Surların ve Hevsel Bahçeleri'nin korunmasına yönelik bir karar olmadığını, aynı zamanda bugün Kürtlerin temsil ettiği çoğulcu, demokratik, özgürlükçü bir gelecek İddiasının da yarattığı bir sinerji olduğunu kaydeden Kışanak, şöyle konuştu: "Çünkü yanı başımızdaki coğrafyada kültürel tarihi değerlerin, insanlık değerleri vahşi saldırılarla yok edilirken, biz bütün kültürleri yaşatma iddiasıyla hiç bir kültürün, hiç bir rengin eksilmeden, bu coğrafya da var olma iddiasıyla ortaya çıktığımız için bütün dünyada da umut haline geldik. Surlar ve Hevsel Bahçeleri'nin tartışmasız tarihi ve kültürel değeri etkili oldu; ama Kürt halkının yürüttüğü bu özgürlük mücadelesinin, çoğulcu yapısının kültürel değerlere, kimliklere, farklı inançlara verdiği değerin de çok büyük bir katkısı olduğunu gördük. Komitedeki 20 ülkenin tamamı, büyükelçileri söz aldı, ayrı ayrı bunlara vurgu yaparak 'mutlaka hemen şimdi bu gün bu kararı almalıyız' dedi. Yaklaşık bir saat sürdü görüşme, asıl bütün dünyanın verdiği bu destekten büyük bir heyecan duyduk."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat HDP'li Vekillerden Kutlama Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement