Kardelen Çiçeği İçin Her Yıl Festival Düzenliyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Kardelen Çiçeği İçin Her Yıl Festival Düzenliyorlar

Kardelen Çiçeği İçin Her Yıl Festival Düzenliyorlar

Kardelen soğanı sayesinde adeta kaderi değişen, sosyal ve ekonomik anlamda gelişen Karaman'ın Sarıveliler ilçesine bağlı Dumlugöze köyünde her yıl Kardelen Festivali düzenleniyor

01.07.2013 15:08

Kardelen soğanı sayesinde adeta kaderi değişen, sosyal ve ekonomik anlamda gelişen Karaman'ın Sarıveliler ilçesine bağlı Dumlugöze köyünde her yıl Kardelen Festivali düzenleniyor.

Dumlugöze köyü Muhtarı Mehmet Akkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğal Yaşamı Destekleme Derneği'nin hazırladığı projeyle 17 sene önce kardelen soğanı üretimine başladıklarını belirtti.

Kardelen soğanının köylerine hayat verdiğini anlatan Akkol, ilk hasat yaptıkları günü 17 yıldır Dumlugöze Kardelen Festivali olarak kutladıklarını söyledi.

Doğal ortamda yetişen kardelen soğanlarını doğadan sökmediklerini vurgulayan Akkol, "Artık soğanları bahçelerde de yetiştiriyoruz. Vatandaşlarımız bilinçlendi. Sökenlere engel oluyoruz. Kaçak söküm yapanları kolluk kuvvetlerine ihbar ediyoruz. Bahar gelirken her yerde kardelen çiçeklerini görmemiz mümkün" dedi.

Akkol, yılda yaklaşık 2 ton kardelen soğanının hasadının yapıldığını, soğanların yurt dışına ihraç edildiğini dile getirdi.

Soğanların kilosonun 10 liradan satıldığına dikkati çeken Akkol, "Bu festival sayesinde köyümüzün adı her yerde bilinir oldu. Yıllarca ihmal edilen köyümüz hizmet almaya başladı. Devlet görevlileri, bürokratlar, siyasiler köyümüze gelmeye başladı. Her festivalde bir kaç sorunumuz çözüldü. Eskiden köyümüzde durmak istemeyen öğretmenler, şimdi artık uzun süreli kalıyor. Bu da eğitimde kaliteyi arttırdı. Kardelenler sayesinde köyümüzün eşsiz doğasını görmeye gelen onlarca misafirimiz var. Bölgede doğa turizminin gelişmesi için projeler hazırlıyoruz" diye konuştu.

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise bölgede yapılan çalışmaların devam ettiğini, Dumlugöze'yi Alanya'ya bağlayan Kuşyuvası yolunda tünel çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Akgün, yol yapımının tamamlanmasıyla Dumlugöze'den Alanya'ya 1 saatte gidilebileceğini, köyde kardelenle başlayan gelişmenin turizmle devam edeceğini ifade etti. - Karaman

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kardelen Çiçeği İçin Her Yıl Festival Düzenliyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement