CHP Milletvekili Nurten Yontar, asgari ücretin düşük kalması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na soru önergesi verdi - Son Dakika
Politika

CHP Milletvekili Nurten Yontar, asgari ücretin düşük kalması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na soru önergesi verdi

CHP Milletvekili Nurten Yontar, asgari ücretin düşük kalması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı\'na soru önergesi verdi

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a asgari ücretin düşük kalması ve Avrupa ülkeleriyle karşılaştırılması konusunda sorular yöneltti. Yontar, Türk-İş'in araştırmasına göre asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu belirtti ve Bakan Işıkhan'a 4 kişilik bir ailenin Türkiye şartlarında asgari ücretle sağlıklı bir şekilde hayatını idame ettirebileceğine inanıp inanmadığını sordu.

20.06.2023 12:12

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, asgari ücretle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a "Enflasyon ve hayat pahalılığı böyle devam ederse asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın ezilen kesim yine asgari ücrete mahküm olan kesim olacaktır. Almanya, Fransa gibi ülkelerde asgari ücretin ortalama bin 500 euro civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda durum daha net bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Asgari ücretin, Avrupa ülkelerinde ortalama bin 500 Euro, bizde ise 330 Euro olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz" diye sordu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Asgari ücretin, işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür ve benzeri ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yönelik ücret olduğunu belirten Yontar, Türk-İş'in her ay yaptığı geçim şartları araştırmasına göre, 2023 yılının mayıs ayı itibarıyla 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 10 bin 360 lira, yoksulluk sınırı ise 33 bin 750 lira olduğuna dikkat çekti.

Yontar, "Sonuç olarak bugün asgari ücret açlık sınırının bin 860 lira altındadır. Enflasyon ve hayat pahalılığı böyle devam ederse asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın ezilen kesim yine asgari ücrete mahküm olan kesim olacaktır. Almanya, Fransa gibi ülkelerde asgari ücretin ortalama bin 500 euro civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda durum daha net bir biçimde ortaya çıkmaktadır" dedi. Yontar, Bakan Işıkhan'a şu soruları yöneltti:

"Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre, 2023 yılı için belirlenen Asgari ücretin, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının altında olması hususunda düşünceleriniz nelerdir?

Asgari ücretin, Avrupa ülkelerinde ortalama bin 500 Euro, bizde ise 330 Euro olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

4 kişilik bir ailenin Türkiye şartlarında 8 bin 500 lira olan asgari ücretle hayatını sağlıklı bir şekilde idame ettirebileceğine inanıyor musunuz?"

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika CHP Milletvekili Nurten Yontar, asgari ücretin düşük kalması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na soru önergesi verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement