TBMM Genel Kurulu'nda Gergin Gece - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu'nda Gergin Gece

TBMM Genel Kurulu\'nda Gergin Gece

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın Dinlendiği İddialarıyla İlgili Araştırma Önergesinin Görüşmelerinde Gergin Dakikalar Yaşandı.

04.06.2008 00:22

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşmelerinde gergin dakikalar yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın Hazreti Muhammed'e edep dışı bir ithamda bulunduğunu belirterek özür dilemesini istedi. CHP Genel Sekreteri Kemal Kılıçdaroğlu ise peygamberin adının Meclis kürsüsünde siyasete malzeme yapılamayacağını vurguladı. Görüşmeler sırasında tansiyonu düşüremeyen TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, birleşime sık sık ara vermek zorunda kaldı.

TBMM Genel Kurulu, AK Parti'nin verdiği CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarını araştırmak üzere bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin görüşmelerini tamamladı. Önergenin görüşmeleri sırasında AK Parti ve CHP milletvekillerinin karşılıklı atışmaları nedeniyle tansiyon sık sık yükseldi.

BOZDAĞ: "CHP'Yİ MİLLET DİNLEMİYOR, BİZ NİYE DİNLEYECEĞİZ" İki parti milletvekillerinin sert tartışmalarına neden olan gerginlik, AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ'ın konuşmasıyla başladı. CHP'nin, AK Parti'nin CHP'yi dinlettiği iddiasında bulunduğunu hatırlatan Bozdağ, CHP'yi dinlemeye ihtiyaçları olmadığını çünkü AK Parti'ye ve AK Parti'nin politikalarına karşı olduğunu zaten bildiklerini söyledi. CHP'nin, milletin değerlerine de karşı olduğunu savunan Bozdağ, "CHP'yi millet dinlemiyor, biz niye dinleyeceğiz" diye konuştu. CHP'nin, Önder Sav ile eski Bolu Valisi arasındaki konuşmalarının bir gazetede yayınlanmasına çok geç tepki verdiğini kaydeden Bozdağ, "Bu işte zamanında tepkiyi vermeyen, tavrı koymayan, hukuka aykırı, Anayasa'ya aykırı insan hakkı ihlaline sesini çıkarmayan kim? Olay ortaya çıkmasın diye gayret gösteren kim? Olay örtülemez bir noktaya geldikten sonra kamuoyuyla paylaşılmıştır. Ama AK Parti aynı gün tavrını koymuştur. AK Parti tavrını koydu ve bununla da yetinmedi savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bugün de AK Parti'nin tepkisinin, tavrının bir sonucunu gösteriyoruz. Bu kadar iddiada bulunanlar niye vaktinde Cumhuriyet Savcısı'na suç duyurusunda bulunmadınız. Niye Meclis'e araştırma önergesi vermediniz? Hani gensoru verecektiniz, ne oldu?" şeklinde konuştu.

Konuşmayı yayınlayan gazetenin daha sonra bir açıklama yaparak telefonun açık kaldığını, dinlemenin öyle yapıldığını duyurduğunu, bugün ise Turkcell'in bir açıklamada bulunarak aramanın Ankara'daki bir telefondan olduğunu bildirdiğini hatırlatan Bozdağ, bu bilgiler karşısında hükümete, AK Parti'ye bühtanda bulunanların çıkıp da milletten özür dilemesi gerektiğini söyledi. Bozdağ, "Buradan İçişleri Bakanı'nı, Başbakanı istifaya çağıranlar, bu bühtanı yapanlar işin hakikati ortaya çıkınca Sayın Sav'a, 'Siz bizi bu kadar rezalet bir skandalın içine düşürdünüz, istifayı düşünmüyor musunuz?' diye sormazlar mı? Sormaları lazım ama belki bir soruşturmaya CHP'nin içinde ihtiyaç vardır ki kirli bilgiden temiz bilgiye doğru her taraf düzenlensin, her taraf aydınlansın. Kirletildi her taraf" dedi.

Önder Sav'ın 3 hafta içinde kahraman olduğu olaylara bir bakılmasını isteyen Bozdağ, "Bir yerde, hacca gideceğini söyleyen bir partiliyle sohbetinde alemlerin serveri, Peygamberimiz Hazreti Muhammed'e edep dışı, terbiye dışı bir ithamda bulunuyor. Böyle birşey olabilir mi? Herkes birbirine sayın diye hitap ediyor, İslam'ın peygamberine karşı şaka yollu da olsa konuşamaz" ifadelerini kullandı. Telefon hadisesinin aslı astarı olmadığının ortaya çıktığına işaret eden Bozdağ şöyle konuştu:

"Özür dilemek sizin boynunuza borçtur. CHP'nin çıkıp, 'Müslümanların peygamberine benim bir milletvekilim hakaret edemez' demesi lazım. O özür dilemiyorsa sizin dilemeniz lazım. Niye dilemediniz? Öyle alay konusu olamaz, şaka konusu edilemez. Milletin değerleriyle hiç kimsenin alay etmeye hakkı yoktur?" Bozdağ'ın sözleri üzerine CHP milletvekilleri kürsüye yürüdü. Yaşanan tartışmalar üzerine oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Gülpınar, birleşime ara verdi.

Verilen aranın ardından yeniden kürsüye çıkan Bozdağ, milletvekillerinin gelişen teknolojiden faydalanmayı öğrenmesi gerektiğini belirterek, milletin, "Daha elindeki telefonu idare edemiyor, Türkiye'yi nasıl idare edecek' diyebileceğini söyledi. Bozdağ, bu yüzden herkesin daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Bozdağ'ın ardından CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, partisine sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Kılıçdaroğlu, parlamento kürsüsünün dini siyasete alet etme kürsüsü olmadığını belirterek, "Hazreti Muhammed'e saygı duyuyorsanız, kutsal peygamberin adını TBMM kürsüsünde siyasete malzeme yapmazsınız. Bu kürsü tarikat militanlarının kürsüsü değildir. Tefecilik yapacaksınız, yolsuzluk yapacaksınız gelip bize İslamiyet dersi vereceksiniz, hadi canım siz kimsiniz" şeklinde konuştu.

Bekir Bozdağ, Kılıçdaroğlu'nun kendisine 'tarikat militanı' suçlaması yönelttiğini belirterek yeniden söz istedi. Bozdağ, dini siyasete alet etmediğini kaydederek, toplumun din değerlerini, inanç değerlerini aşağılamanın, Türk Ceza Kanunu'na göre suç olduğunu hatırlattı. Konuşmasında bir siyasetçinin, bu milletin peygamberiyle ilgili konuşmasına işaret ettiğini ifade eden Bozdağ, "Bu, dini siyasete alet etmek değildir. Benim tarikat militanı olduğumu söyleyenler müfteridirler. İddialarını ispata davet ediyorum. Ama bu milletin değerleriyle alay etmenize de müsaade etmeyiz" diye konuştu.

BAŞKANVEKİLİ GÜLPINAR: "DIŞARIDA İSPAT EDERSİNİZ" Bozdağ'a cevap vermek tekrar söz isteyen Kılıçdaroğlu, iddiasını ispat edeceğini söyledi. Başkanvekili Gülpınar ise, "Kürsüde ispat edin demedi, dışarıda ispat edersiniz. Elinizde delil yok, birşey yok" diyerek Kılıçdaroğlu'na söz vermedi.

Önerge sahipleri adına önerge üzerinde bir konuşma yapan AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocakden de konuşmasında, CHP Genel Sekreteri Sav'ın Hazreti Muhammed'le ilgili sözlerine vurgu yaparak, Sav'ın bu sözleriyle Müslümanları, Danimarkalıları aratmayacak şekilde incittiğini söyledi. Ocakden'in sözlerine CHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. CHP milletvekillerinin tepkilerine uzun süre devam etmesi üzerine Gülpınar birleşime ara verdi. CHP milletvekilleri, aranın ardından konuşmasını tamamlamak üzere kürsüye gelen Ocakden'i sıra kapaklarına vurarak protesto etmeye devam etti. Gülpınar, CHP milletvekillerini 'cihazları bozuyorsunuz' diye uyardı. Protestonun son bulmaması üzerine bu kez Ocakden'e çıkışan Gülpınar, "Sonuna kadar konuşmanız şart mı? İki dakika önce bitirin millet rahatlasın" dedi. Ocakden, 'Sıra kapaklarına vurmanın hesabını sizden Türk halkı soracaktır' diyerek sözlerini noktaladı.

TBMM Başkanvekili Gülpınar'ın milletvekilleriyle diyalogları, Genel Kurul Salonu'nda zaman zaman gülüşmelerin yaşanmasına neden oldu. Gülpınar, görüşmelerin tamamlanmasının ardından oturumu, yarın saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.

(ZÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu'nda Gergin Gece - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement