Müezzinoğlu: Sağlık Çalışanlarına Şiddet Üzüyor - Son Dakika
Sağlık

Müezzinoğlu: Sağlık Çalışanlarına Şiddet Üzüyor

Müezzinoğlu: Sağlık Çalışanlarına Şiddet Üzüyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Şiddet olayları gerçekten bizi ciddi düzeyde yaralayan ve üzen bir konudur" dedi.

14.03.2014 23:16  Güncelleme: 09:32

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Şiddet olayları gerçekten bizi ciddi düzeyde yaralayan ve üzen bir konudur" dedi.

Müezzinoğlu, bir otelde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen programda, zor bir mesleğin mensupları olduklarını söyledi. 11 yıl süre içerisinde dünyaya örnek olabilecek, dünyanın anlamakta zorlandığı hizmetlere imza attıklarını belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"İstiyoruz ki, bu milletin ve bu ülkenin sağlıklı geleceğine karşı bugüne kadar üstlendiğimiz saygın görev ve sorumluluğu bugünden sonra daha güçlü bir şekilde yapalım. Hep birlikte bu mesleğin saygınlığını, onurunu daha üst noktalara taşıyabilelim. Bu ülke insanına, milletimize, 76 milyon insanımıza bizi bugünlere getiren hocalarımıza, sevdiklerimize, milletimize borcumuzu ödeyelim, sorumluluklarımızı yerine getirelim."

Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarının gecesi, gündüzü, bayramı ve özel günleri olmayan bir mesleğin mensupları olduğunu vurguladı.

Hükümet olarak 11 yılda önemli değişim ve dönüşümlere imza attıklarını, 2002 yılında 20 bin vatandaşa bir poliklinik odası düşerken, bugün 2 bin vatandaşa bir poliklinik odası düştüğünü dile getiren Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"10 yıl önce kendim de bir hekim olarak, Almanya'dan İngiltere'den bir turist Antalya'ya gelmiş rahatsızlanmış. Ülkesinden uçak gelerek vatandaşını almış. Biz de bugünleri görebilir miyiz diye düşünmekte bile zorlanırdık ama 15 gün kadar önce Kazakistan'da tır şoförümüz bir kaza yaptı. Kırıkları vardı. Orada tedavi olabilirdi ama Sağlık Bakanlığımıza ulaştı, 'Ben ülkeme gelmek istiyorum' dedi. Biz de ambulans uçağımızı gönderdik. Kazakistan'dan tır şoförümüzü aldık ve getirdik. Şimdi bu esasında çok şekli olarak abartılmayacak bir hadise gibi görünebilir. Dünyanın dinamikleriyle yarışan bir ülke olmanın ve 'Dünyada ne varsa bizde de var' diyebilmek bence öz güvenimiz açısından, geleceğe de güvenle bakabilmemiz açısından çok önemli."

"Yaşam süresi uzuyor"

Müezzinoğlu, sağlık alanında yaptıkları başarılı çalışmaları çok daha iyi noktalara taşımayı hedeflediklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde, özellikle yaşam süresinin uzaması ve bunu başarıyla yapıyor olabilmemizin bize getirdiği bir taraftan, mutluluk, onur varken, diğer taraftan da sorumluklarımız artmakta. Yaşam süremiz artık 75'lere geldi ve inşallah 79, 80'leri hedefliyoruz 2023'te" şeklinde konuştu.

Kronik hastalıklar açısından en önemli üç faktörün sigara, alkol ve obezite olduğuna dikkat çekerek, sigarayla yaptıkları mücadelenin dünyaya örnek olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütünden bu konuda ödül aldıklarını belirtti.

Müezzinoğlu, mücadeleleri sayesinde, 15 yaş üzerindeki kişilerde sigara içme oranını yüzde 30'lardan yüzde 27'lere indirdiklerini, bunu daha da azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.

Diğer zararlı alışkanlıklarla da mücadelelerinin sürdüğünü söyleyen Müezzinoğlu, "Türkçe'mizde güzel bir söz var can boğazdan gelir. Can boğazdan da çıkar. Boğazdan girenle, boğazdan çıkanı mutlaka paralel götürmemiz lazım. Sağlıklı bir yaşam için boğazımızdan geçen her nefese, her yuduma dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

Sağlık çalışanların sorunları

Müezzinoğlu, başarıları yanında sorunları da bulunduğunu, bu sorunların özlük haklarla ilgili olduğunu söyledi.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına da değinen Müezzinoğlu, şunları anlattı:

"Zaman zaman kalbimizi inciten, yüreğimizi kanatan şiddet olayları… Şiddet olayları gerçekten bizi ciddi düzeyde yaralayan ve üzen bir konudur. Önümüzdeki dönemde kamu spotlarıyla, kamu bilinçlendirmesiyle hekimine, sağlık çalışanına sahip çıkma, ona değer verme, ona el kaldırmama, ona kötü söz söylememe, yüksek sesle konuşmama konusunda toplumsal bilinci çok daha iyi noktaya taşıma gayreti içinde olacağız. Arkasına güçlü yasal desteği de mutlaka alacağız."

Müezzinoğlu, geçtiğimiz iki yıl içinde, bu yasal düzenleme olmadan önce hakimlerin büyük oranda sağlıkta şiddet cezalarını üst sınırda uyguladığını, bunun kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, "Hakimlerimizin sıradan bir olaymış gibi değil, kamuya yapılan bir şiddettir anlayışı bizi gerçekten mutlu ediyor ama yeterli değil" diye konuştu.

Müezzinoğlu, konuşmasının ardından, hizmette 30 yılını dolduran doktorlara plaket verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Müezzinoğlu: Sağlık Çalışanlarına Şiddet Üzüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement