Erzurum, Mersin ve Trabzon Olimpiyatlara Sporcu Yetiştirecek - Son Dakika
Spor

Erzurum, Mersin ve Trabzon Olimpiyatlara Sporcu Yetiştirecek

Erzurum, Mersin ve Trabzon Olimpiyatlara Sporcu Yetiştirecek

Erzurum'da Universiade, Trabzon'da EYOF ve Mersin'de Akdeniz Oyunları kapsamında yapılan tesislerin tamamı olimpiyatlara sporcu yetiştirme amaçlı aktif halde tutulacak.

21.07.2013 11:15  Güncelleme: 11:31

ÖMER HAKAN KİBAR - Erzurum'da Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (Universiade), Trabzon'da Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (EYOF) ve Mersin'de Akdeniz Oyunları için yaptırılan tesisler, olimpiyatlar için Türkiye'nin "sporcu fabrikaları" olacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Erzurum, Trabzon ve Mersin'de faaliyete geçen tesislerin tamamı olimpiyatlara sporcu yetiştirme amaçlı olarak aktif halde tutulacak.

Ulusal Spor Master Planı kapsamında, yaklaşık 900 milyon TL harcanarak düzenlenen Universiade'nin ardından Erzurum'un kış sporları merkezi olması planlandı. Kış sporları ile ilgili tüm konuların federasyon tarafından Erzurum'dan yürütülmesi öngörüldü. Erzurum'daki tüm tesisler, hem özel sektör tarafından, hem de Türkiye Kayak Federasyonu ve Türkiye Buz Sporları Federasyonu tarafından ortaklaşa kullanılacak.

Erzurum'da yeni bir modele geçilecek ve buradaki tesisler, bölgede faaliyet gösteren 5 yıldızlı 6 otele özel bir protokolle kiralanacak. Bununla ilgili protokol kısa bir süre sonra imzalanacak. Protokol sonrasında oteller kiralama için devlete belirli bir ücret ödeyecek. 10 veya 20 yıllığına tüm tesisler bu otellere kiralanacak. Tesislerin tüm bakım ve onarım masrafları bu oteller tarafından karşılanacak. Otellerin müşterileri de 20 yıllık kira bedeline karşılık tesisleri ücretsiz kullanabilecek.

Çıkarılacak özel bir kartla da Türkiye Kayak Federasyonu ve dağcılıkla ilgili faaliyette bulunan tüm federasyonların sporcuları bu tesislerden ücretsiz yararlanabilecek. Ayrıca, tüm milli takımlar antrenmanlarını dilediği saatte, dileği günde bu tesislerde ücretsiz yapabilecek.

Mersin, 4 branşın merkezi olacak

Yaklaşık 500 milyon TL harcanan tesisler sonrasında Mersin, 4 branşın merkezi haline getirilecek.

Atletizm, yüzme, cimnastik ve atıcılık milli takımlarının kamp eğitim merkezine dönüşecek Mersin, 12 olimpik kentten de birisi olacak.

Erdemli'deki Avrupa ve dünyanın en büyük atış poligonu, atıcılık ve okçuluk sporlarının ana eğitim ve kamp üssü haline gelecek. Her türlü atıcılık faaliyetleri, 80 yataklı bir oteli de bulunan Erdemli'de yapılacak. Erdemli'deki tesis, başka ülkelerin sporcularına da antrenman amaçlı kullandırılacak.

Nevin Yanıt Atletizm Pisti, yüzme havuzu ve cimnastik salonu da bu branşların federasyonları tarafından kullanılacak.

Boksun merkezi Trabzon

Ulusal Spor Master Planı çerçevesinde Trabzon, boks altyapısının bu ilde yeterli bir gelişime sahip olması nedeniyle bu branşın merkezine dönüştürülecek.

400 milyon TL harcanarak, Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'na ev sahipliği yapan Trabzon, olimpiyatlara sporcu yetiştiren 12 olimpik tesisten bir tanesi olacak. Bu anlamda, ulusal spor master planı kapsamında bazı kentler özel statüye kavuşacak.

Ulusal Spor Master Planı çerçevesi içine alınan illerde, Almanya'da, olimpiyatlara sporcu yetiştiren model örnek alınacak.

Bu modelde aileden çok az bir ücret alınırken, tüm giderler de devlet tarafından karşılanacak. Türkiye ise bu kapsamda bu örneği biraz daha geliştererek, seçilen sporcunun ailesine de ücret ödeyecek. Sporcu olarak seçilen çocuğun okul, yeme-yatma ve diğer toplumsal giderleri devletten tarafından finanse edilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Erzurum, Mersin ve Trabzon Olimpiyatlara Sporcu Yetiştirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement