Anneden Böbrek Kardeşten Karaciğer - Son Dakika
Yaşam

Anneden Böbrek Kardeşten Karaciğer

Anneden Böbrek Kardeşten Karaciğer

Antalya'da, 22 yaşındaki Murat Ot, aynı anda annesinden böbrek, kardeşinden yapılan karaciğer nakliyle yeniden yaşama tutundu.

09.07.2013 13:53  Güncelleme: 14:45

Antalya'da, 22 yaşındaki Murat Ot, aynı anda annesinden böbrek, kardeşinden yapılan karaciğer nakliyle yeniden yaşama tutundu. 11 saat süren operasyonun ardından anne ve iki oğlunun sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Konya'da yaşayan 22 yaşındaki Murat Ot'a, iki yaşındayken böbrek hastalığı teşhisi kondu. Böbrekleri sürekli taş üreten Ot, 3 kez böbrek taşı ameliyatı oldu. İlaç tedavisiyle yaşamını sürdüren Murat Ot'un böbrekleri, 2.5 yıl önce tamamen iflas etti. Ot, bunun üzerine böbrek nakli için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu.

Yapılan tetkiklerde, Murat Ot'un böbreklerinde taş oluşumuna 'oksalozis' adlı bir karaciğer hastalığının neden olduğu belirlendi. Gencin sağlığına kavuşabilmesi için böbrek naklinin yanı sıra karaciğer nakli de yapılması gerektiği belirtildi. Bunun üzerine 20 yaşındaki kardeşi Siraç Ot, karaciğerini, anne Lale Ot (47) da böbreğini vermek için gönüllü oldu. Tetkiklerin ardından anne ve iki oğlu ameliyata alındı. Geçen hafta yapılan ve 11 saat süren ameliyatla ilk olarak Siraç'tan alınan parça karaciğer ağabeyine nakledildi. Ardından annenin sol böbreği laparoskopik yöntemle Murat'a nakledildi. Vericiler sağlıklı bir şekilde taburcu edilirken, Murat Ot'un da iki gün içerisinde taburcu edileceği bildirildi.

GENÇ YAŞTA ORTAYA ÇIKAN HASTALIK

Operasyonla ilgili bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, şunları söyledi: "Murat, bize iki böbreğinde çok ciddi taşa bağlı oluşan böbrek yetmezliği nedeniyle müracaat etti. Annesinden böbrek nakli olmak için başvurmuştu. Bu yaşlarda iki böbrekte de çok sayıda taş varsa çok nadir görülen oksalozis adlı bir hastalık akla gelir (Böbrek ve böbrek dışındaki dokularda, yaygın olarak kalsiyum oksalat kristallerinin birikmesi). Bu genellikle genç yaşta ya da çocukluk çağında ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın sebebi; karaciğerde AGT denilen enzim eksikliği nedeniyle vücuttan oksalat atılamaması ve böbrekler öncelikli olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde bu oksalatların birikmesidir."

KOMBİNE NAKİL PLANLANDI

Yapılan gen analizlerinin ardından Murat da oksalozis hastalığı teşhisi konduğunu belirten Doç. Dr. Dinçkan, şöyle konuştu: "Bu tür hastalarda sadece böbrek nakli yaparsanız, yeni taktığınız böbrekte 2-3 ay içerisinde tekrar yoğun taş birikmesine bağlı böbrek yetmezliği oluşur. Dolayısıyla böbrek naklini karaciğer nakliyle birlikte yapmanız ve bu enzimden hastayı kurtarmanız gerekiyor. Bu nedenle hastaya kombine nakil planladık. Annesi zaten böbreğini verecekti, kardeşi 'Ben de karaciğerimi vermek için hazırım' dedi. Onda da hastalık testleri yapıldı negatif çıkınca nakil yapıldı. Kardeşinin karaciğerinin yüzde 60'ı ve annenin sol böbreği sırasıyla Murat'a nakledildi. Daha önce kadavradan kombine nakil yapmıştık, bu canlıdan ilk kombine naklimiz oldu."

İKİ GÜN İÇERİSİNDE TABURCU EDİLECEK

Hastaların durumlarının iyi olduğunu kaydeden Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, vericilerin taburcu edildiğini, kombine nakil yapılan Murat Ot'un da iki gün içerisinde taburcu edileceğini söyledi. Genç yaştaki böbrek hastalarında yoğun taş oluşumu varsa mutlaka gen testlerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Dinçkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hastaların öncelikle böbreklerinde daha sonra beyninde ve kalbinde taş birikebiliyor. Bu tür hastalarda sadece böbrek nakli planlanmamalı. Bununla ilgili çok örnek var. Yoksa nakledilen böbrek kısa süre sonra iflas eder."

ÇOK MUTLUYUM

Annesinin böbreği ve kardeşinin karaciğeriyle sağlığına kavuşan Murat Ot ise şunları söyledi: "20 yaşından bu yana rahatsızlığım var. 2.5 senedir diyalize giriyorum. Kardeşim karaciğerini, annem böbreğini verdi. Karaciğer hastalığım buraya gelince belli oldu. Aynı anda hem karaciğer hem böbrek nakli oldum. Mutluyum sağlığıma kavuştum." Fenerbahçeli olan ve formasını üzerinden çıkartmayan Murat Ot, sözlerine şöyle devam etti: "Kardeşin, 'Galatasaraylı olursan karaciğerimi öyle veririm' deseydi nakil olur muydun?" sorusuna, "O zaman karaciğerini kabul etmezdim, nakil olmazdım"

GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE ERİYORDU

Ev hanımı anne Lale Ot, "Oğlum sağlığına kavuştuğu için çok mutluyum" dedi. Ağabeyine karaciğerini veren teknisyen 20 yaşındaki Siraç Ot ise, sözlerini şöyle tamamladı: "2.5 yıldır diyalize giriyordu. Onun gözlerimizin önünde erimesi bizi üzüyordu. Ama sağolsun annem böbreğini verdi. Böbrek için ben de gönüllü olmuştum ama yaşım genç olduğu için almayacaklarını söylemişlerdi. Karaciğerin benden alınacağını öğrenince çok sevindim. Hiç tereddüt etmedim. Kardeşimin Fenerbahçeli olması beni etkilemez. İstesin canımı bile veririm." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Anneden Böbrek Kardeşten Karaciğer - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement