Gaziantep Göz Bankası'nda 2 Ayda 18 Kornea Nakli Yapıldı - Son Dakika
Yaşam

Gaziantep Göz Bankası'nda 2 Ayda 18 Kornea Nakli Yapıldı

Gaziantep Göz Bankası\'nda 2 Ayda 18 Kornea Nakli Yapıldı

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'nde yaklaşık 2 ay önce oluşturulan Göz Bankası Kornea Nakil Merkezi'nde 18 hastaya nakil gerçekleştirildi.

03.02.2014 14:00

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'nde yaklaşık 2 ay önce oluşturulan Göz Bankası Kornea Nakil Merkezi'nde 18 hastaya nakil gerçekleştirildi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, Adana Bölge Koordinasyon Merkezi'ne bağlı Gaziantep'e Hatay, İçel, Kayseri, Kahramanmaraş, Niğde, Kilis ve Osmaniye illerinin de içinde bulunduğu organ nakil bölgesinin ilk ve tek göz bankası ve kornea nakli merkezinin Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete açıldığını söyledi. Prof. Dr. Karakök, nakillerin Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi Onkoloji binasında, Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Selçuk Taşdemir tarafından gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Aktif olarak 2 aylık bir süredir nakillerin gerçekleştirildiği ve bugüne kadar 34 hastanın başvurduğu kornea nakil merkezinde 12 sağ, 6 sol kornea olmak üzere toplam 18 hastaya nakil yapılmıştır. 16 hasta ise nakil beklemektedir. Ülkemizde 11 bin civarında kayıtlı hastadan 4 bin 827'i kornea beklemektedir. Bugüne kadar toplam 5 bin 49 kornea nakli yapılmıştır. Kornea bekleyen hasta sayısına göre bağış oranı ne yazık ki düşüktür. Bu konuda vatandaşlarımızdan duyarlı olmalarını rica ediyoruz" dedi.

Prof Dr. Karakök, merkezin çalışmaları ile ilgili duyuruyu iyi yapmaya çalıştıklarını belirterek, "Bu konuda halkın duyarlı olması lazım ve kadavradan temin edildiği için izne tabi değil. Bunlar ancak organ bağışı yapan kimselerden direkt olarak da temin edilebilir. Bu insanlar tabi gören insanlardır sonuçta bunların tekrar ışığa kavuşması tekrar görmesi tabii ki bir dünyayı bağışlamak gibidir. Bu nedenden dolayı 5 duyumuzdan biri olan görme duyusu, insanın her türlü melekesini geliştiren önemli bir duyudur. Dolayısıyla bu insanların dünyasını geliştirmek için bizim de elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bu hastaların tekrar görmesini sağlamak onların dünyasını genişletmenin bir insanlık vazifesi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

GÖZÜN TAMAMI DEĞİL SADECE SAYDAM KISMI ALINIYOR

Bu nakillerde gözün tamamının alındığı bilgisinin yanlış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karakök, "Şöyle anlaşılmasın; gözün hepsini almıyoruz. Sadece gözün ön bölümündeki saydam kısmı nakledip ceset üzerinde herhangi bir deformasyona yol açılmıyor. Dolayısıyla yani gözün tümünün nakli söz konusu değil. Bunlar bu işin kursunu aldıktan sonra eğitimini almış göz hekimlerimiz tarafından rahatlıkla yapılıyor" şeklinde konuştu.

Teknik donanım olarak her türlü imkana sahip olduklarını da hatırlatan Karakök, "Kayıt yeni başladığı için kayıtlı hasta sayısı düşük seviyede. Bu konuda biz bütün kamu ve özel hastanelere gerekli duyuruyu yaptık. Hastanelerde elde edilecek olan korneaları biz ihtiyaç sahiplerine nakil etme imkanımız var. Teknik donanım ve personel açısından şu anda hiçbir sıkıntı yok ve ihtiyaç halinde bunlar genişletilebilir" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Gaziantep Göz Bankası'nda 2 Ayda 18 Kornea Nakli Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement