Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.Burdur İl Sağlık Müdürlüğü uyardı.

29.01.2013 09:48

Foto: Basın toplantısı ve proje

===

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü uyardı:

Lodos felaketiniz olmasın

BURDUR İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, vatandaşları soba ve baca zehirlenmelerine karşı uyardı. Şenbayram, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti. Şenbayram güneybatı yönünden esen lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendiğini anımsattı. Şenbayram, karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğuna işaret ederek, karbonmonoksitin vücuda solunum yoluyla girip, doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediğini ve insanı zehirleyerek, ölüme neden olduğunu anlattı.

Karbonmonoksitin, havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluştuğuna değinen Şenbayram, karbonmonoksit zehirlenmelerinin sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana geldiğine dikkati çekti. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabileceğinin altını çizen Şenbayram, vatandaşların lodoslu havalarda çok daha dikkatli olmalarını, kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmesini istedi.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Fotosuz

--- KUTU ---

İŞTE UYARILAR

Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı.

İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı.

Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı. Binaların Yangından Korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına özen gösterilmeli. Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı. yatmadan evvel soba mutlaka söndürülmeli. Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir.

===

Tatil köyü gibi cezaevi

AFYONKARAHİSAR Cezaevi'nin kapasitesini aşması üzerine, ek cezaevi yeri arayan Cumhuriyet Savcılığı'nın imdadına Köy Hizmetleri'nin eski binası yetişti. Yapılan tadilattan sonra bina yarı açık cezaevine dönüştürüldü. Cezaevinin kapasitesinin üzerinde mahkum olması üzerine yer arayışlarına giren Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı Konya Karayolu üzerindeki Köy Hizmetleri eski binasına talip oldu. Başsavcılık Valilikten Köy Hizmetleri eski binasının Açık Cezaevi ek binası olarak kullanılması için talepte bulundu. Talebi inceleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu tahsisi onayladı.

BİR HAFTADA HAZIRLANDI

Vali Balkanlıoğlu tarafından 9 Ocak 2013 tarihinde yapılan tahsisten sonra, Cumhuriyet Başsavcılığın talimatı ile Cezaevi Yönetimi bir hafta süren çalışmayla Köy Hizmetleri eski binası lojmanları ve idari binalar cezaevi koğuşu haline getirildi. 16 Ocak 2013 tarihinden itibaren Açık Cezaevi'nde kalan mahkumlar, yeni binaya taşınmaya başladı. Yeni Açık Cezaevi'nde şimdilik 100 mahkum kalıyor.

AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Binanın dıştan görünümü

===

İlginç iş ilanı

BURDURLU bir işletmeci, işyerine astığı 'Eleman Aranıyor' ilanının altına ilginç bir not ekledi. Daha önce yanında çalışan işçisinin, işyerinden ayrıldığı zamanı fırsat bilerek kasayı boşaltarak kaçtığını öne süren Sezayi Özyurt, yeni bir personel arayışına girdi. Burdur'un Kışla Mahallesi'ndeki LPG istasyonuna 'Eleman aranıyor' ilanı asan Özyurt ilanın altına da 'Kuzu postuna bürünmüş çakallar müracaatta bulunmasın" yazdı.

Özyurt, bir arkadaşının önerisi üzerine 'acıyarak' işe aldığı çalışanın, kasadaki parayı alarak kaçtığından yakınarak, "İşe aldığım personele işi öğrettim. Bir işim dolayısıyla bir kaç saatliğine işyerinden ayrıldığımda, personel kasadaki tüm parayı alarak kaçmıştı. Kimseye güvenim kalmadı. Bugüne kadar çalıştırdığım personelle çeşitli sıkıntılar yaşadım ama böylesi ilk defa başıma geldi" dedi.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Sezayi Özyurt

===

Emirdağ günde 4 kişi kaybediyor

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nüfus istatistikleri, her gün Emirdağ'dan 4 kişinin, başka yerlere göç ettiğini ortaya koydu. Göç vermeye devam eden Emirdağ'ın nüfusu 2007'de 46 bin 199 iken 2012 de 39 bin 391'e düştü. 5 yılda nüfusun 6 bin 808 kişi azaldığı ilçeden her gün 4 kişinin ayrıldığı anlaşıldı.

Emirdağ'da göç 1960'lı yıllarda 'Avrupa' sevdasıyla başladı. Emirdağ'ın 1965 yılı nüfusu 74 bin 808 idi. O yıllarda Emirdağlılar daha çok Belçika'ya çalışmak amacıyla göç etti.

Emirdağ'a bağlı beldelerde de nüfus her geçen yıl azalıyor. Gömü Beldesi'nin nüfusu Gökçeyaka'nın da dahil olmasına rağmen bin 986'ya düştü. Adayazı 568, Aşağıpiribeyli bin 244, Bademli 681, Davulga'nın nüfusu 2 bin 297 olarak belirlendi. Emirdağ'dan göçü engelleyeceği umuduyla kurulan Organize Sanayi Bölgesi de çare olmadı. Halen üç firmanın faaliyet gösterdiği OSB'de yalnızca 100 işçi çalışıyor. Bu yıl içerisinde OSB'de faaliyete geçecek bir başka fabrikada ise 150 işçinin çalıştırılacağı belirtildi.

EMİRDAĞ, (DHA)

Fotosuz

===

Saatcı'dan Gümrük Müdürlüğü'ne ziyaret

FETHİYE Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Dünya Gümrük Günü dolayısıyla Fethiye Gümrük Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Gümrük personelini kutlayan Saatcı, Kurum Müdürü Yusuf Kurt ile bir süre görüştü. Fethiye Gümrük Müdürü Yusuf Kurt, "Başkanımıza nazik ziyaretlerinden ötürü teşekkür ediyorum. 26 Ocak Dünya Gümrük Günü sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kutlanıyor" dedi.

FETHİYE, (DHA)

Foto: Ziyaretten

===

Camilere baz istasyonu kurulmayacak

BURDUR İl Müftüsü Osman Artan il genelinde 2 camideki baz istasyonuyla ilgili sözleşmenin, süre bitiminde yenilenmeyeceğini açıkladı. Müftü Artan, Burdur'da iki camide baz istasyonu bulunduğunu, baz istasyonu kirasının "Dini ve Sosyal Hizmet Vakfı" tarafından tahsil edildiğini kaydetti. Danıştay'ın kararı doğrultusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın camilere baz istasyonu kurulmasını yasakladığına değinen Artan, "Pazar Camii ve Hacılar Köyü Camii'ndeki baz istasyonları, sözleşme bitiminde sökülecek" dedi.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Pazar Camii Minaresi

===

Muhtarlık ceza kesecek

DEVLET Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürlüğü, Eğirdir Yukarı Gökdere Köyü Kavaklı, Karataş Hasan Deresi'nde örnek bir çalışmaya imza attı. Yukarı Gökdere Köyü Muhtarı Ahmet Sarı köylerinde bulunan Kavaklı, Karataş, Hasan Deresi'nde DSİ tarafından 3 bin 800 metrelik bir alanda taşlı örme, 8 tane büyük köprü 16 adet küçük köprü yapıldığını belirtti. Muhtar Ahmet Sarı, DSİ tarafından Yukarı Gökdere Köyü'nde 9 kilometrelik bir alanda dere temizliği yapıldığına da dikkati çekti.

Ahmet Sarı, DSİ'nin köyüne yapması gerekeni yaptığına işaret ederek, bundan sonra muhtarlık ve köy halkı olarak kendilerinin üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Sarı, "Bunun için de önemli kararlar alındı. Evsel ve değişik atıkların daha düzenli toplanması için Özel İdare'nin belirlediği yerlerin kullanmasını sağlayacağız. Muhtarlık olarak alınan kararlara uyulmadığı takdirde heyet olarak aldığımız karar gereği 130 ili 530 lira arasında değişen cezalar keseceğiz" dedi.

Ali ÇEVİKBAŞ/EĞİRDİR, (DHA)

Foto: Yukarı Gökdere Muhtarı Ahmet Sarı - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement