Besiciler, Çözüm Süreciyle Umutlandı - Son Dakika
Yerel

Besiciler, Çözüm Süreciyle Umutlandı

Besiciler, Çözüm Süreciyle Umutlandı

Erol Ulu / Enes Duran - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, çözüm sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında olduklarını, terör sorununun çözülmesinin besicileri umutlandırdığını belirterek, "Yaylaların"...

19.04.2013 11:45

Erol Ulu/ Enes Duran - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, çözüm sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında olduklarını, terör sorununun çözülmesinin besicileri umutlandırdığını belirterek, "Yaylaların kullanıma açılmasıyla hayvan varlığında ciddi artışlar olacağına inanıyoruz" dedi.

Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saman ve yonca fiyatlarındaki artışın terörden kaynaklandığına dikkati çekerek, bu nedenle yem ve hayvan ithal ettiklerini söyledi.

"Çözüm sürecinde Başbakanımızın yanındayız, bu sürecin çözümlenmesi bizleri umutlandırıyor" diyen Tunç, "Köylerimizi, yaylalarımızı boşalttık. Bu yaylalarda hayvanlar otlamadığı zaman ot çıkmıyor. Ot çıkmadığı için de yaylalarımız kırsallaştı. Hayvan dışarıda otlamadığından dolayı ahırlarda besi yapmaya çalışıyorsun, bu nedenle yem maliyeti fazla oluyor" şeklinde konuştu.

Koyunların kurşunlanması nedeniyle yaylalara çıkılamadığını anlatan Tunç, can güvenliği nedeniyle askerler tarafından üreticilerin yaylalardan uzaklaştırıldığını savundu.

Çözüm sürecinde terör korkusunun ortadan kalktığını ifade eden Tunç, şöyle konuştu:

"İnsanlar ve üye üreticilerimiz koyun, dana alıp beslemek için yaylaya çıkmak istiyorlar. Bu memlekette hayvan varlığında da ciddi artışlar olacağına inanıyoruz çünkü artık köylerimizde koyun kalmadı. Koyun içeride beslenen bir hayvan değil, yayılması lazım. Dağlarda beslenemeyen hayvan içeride beslendi, hayvan varlığında artış olmaya başlayınca saman sorunu meydana geldi.

Ne oldu- Hayvan varlığında artış olunca ot ve saman sorunu oluşmaya başladı. Buna da ithalatla çözüm bulunmaya çalışıldı ama yem girdileri yükseldi ve et maliyeti arttı. Bu sefer tüketicimiz de pahalı yem yemeye başladı. Bunun nedeniyle de hayvan ithalatı arttı. Köylerimizde insan kalmadı."

Hayvancılık yapamayan köylülerin göçe zorlandığına işaret eden Tunç, çözüm sürecinin tamamlanmasıyla herkesin huzura ereceğini dile getirdi.

-Saman ithalatı-

Tunç, saman ithalatının fiyatlardaki artışı durdurduğunu belirterek, meraların üreticilere açılmasının fiyatları daha da düşüreceğini kaydetti.

Terör sonlandırılınca üreticilerin meraları kiralayabileceğini vurgulayan Tunç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üreticiler merada hayvancılık yapacak, böylece maliyet düşük olacak, üretici ucuza mal edeceği için tüketiciye de ucuza yansıyacak. İnanın, herkes üzerine düşen görevi yapıyor. Bu noktada sürecin çok güzel şekilde ilerlediğini düşünüyorum. Başbakanımız, akil insanlar, kimin üzerine ne düşüyorsa elini taşın altına değil, gövdesini koymak zorunda. Bundan kaçış yok, bunu öyle veya böyle sonuçlandırmak zorundayız.

Erzurumluyum, ben de köyümdeki yaylalarda hayvan besleyeceğim."

Yayıncı: Kemal Kaymak - SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Besiciler, Çözüm Süreciyle Umutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement