Beydağlıların İsyanı - Son Dakika
Yerel

Beydağlıların İsyanı

Beydağlıların İsyanı

İzmir'in Beydağ ilçesinde yapımı devam eden sulama projesi sol sahilinde yer alan Alakeçili ve Halıköy'de sulama hattı döşenirken tarım arazilerinde yapılan kazı çalışmalarıyla arazilerdeki verimli toprağın yok olduğunu belirten üreticiler,...

20.05.2013 17:25

İzmir'in Beydağ ilçesinde yapımı devam eden sulama projesi sol sahilinde yer alan Alakeçili ve Halıköy'de sulama hattı döşenirken tarım arazilerinde yapılan kazı çalışmalarıyla arazilerdeki verimli toprağın yok olduğunu belirten üreticiler, toprak altındaki taşların ise yüzeye çıkarak tarlaları kapladığını söyledi.

Küçük Menderes Sulama Projesi kapsamında yapılan kazıların tarım arazilerine zarar vermesi Beydağ'a bağlı Halıköy'deki üreticileri isyan ettirdi. Uzun zaman tarlalarındaki taşları ayıklayarak arazilerini verimli hale getiren üreticiler, sulama hatlarının geçişinden sonra arazilerin yeniden taşlı hale gelmesinin kendilerine büyük darbe vurduğu şeklinde şikayette bulundu.

Sulama Birliği üyesi üreticilerden Aydın Selek, "Halıköy'de sulama hattının geçtiği araziler tarumar olmuş durumda. Toprağın altında ne kadar taş varsa toprağın üzerine çıktı. Verimli toprak tabakası yok oldu. Borunun geçtiği her yerde sıkıntı aynı. Sadece borunun geçtiği hatla sınırlı kalsa yine iyi. Ama biraz dağınık çalışıldığı için araziler taş dolu. Üretici zaten yıllarca bu taşları ayıklayarak bu arazileri ekime uygun hale getirmişti. Şimdi sulama kanalları geçince yeniden başa dönüldü. DSİ'den projeye sahip çıkmasını, üreticinin taşlı tarla mağduriyetini gidermesini istiyoruz" dedi.

Verimli toprak tabakasının boruların altına serildiğini kaydeden Selek, "Boruların elenmiş toprağa oturtulması ve belli bir yere kadar elenmiş toprakla kaplanması şart. Bunu herkes kabul ediyor. Ama borular döşenip üzeri kapanırken, arazideki taşsız verimli, alüvyonlu toprak kullanıldı yerine ise kazılar sonucu çıkan taşlar kaldı. Tarlalarda bu şartlarda nasıl ekim yapacaksın? Borunun geçtiği yerden yol geçecek ama mağduriyet yolla sınırlı değil. Çalışmalar yayıldığı için araziler taşla dolu. Türkiye'nin en verimli topraklarının bulunduğu ovamızda sulama suyuna kavuşacağımız için sevinirken, verimli topraklarımızın kaybolması tehlikesi ile karşı karşıya kalacağımızı hiç düşünmedik. Yüklenici firma daha özenli çalışırsa herkes adına iyi olur. Daha boru döşenecek çok arazi var, diğer yerlerde daha dikkatli olunsun. Beydağlı üreticilerin de mağduriyeti giderilsin" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Beydağlıların İsyanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement