Çeltik Üreticilerinin Sorunları; Çeltik Mitinginde Gündeme Geldi - Son Dakika
Yerel

Çeltik Üreticilerinin Sorunları; Çeltik Mitinginde Gündeme Geldi

Çeltik Üreticilerinin Sorunları; Çeltik Mitinginde Gündeme Geldi

Edirne'nin İpsala İlçesi'nde CHP Edirne İl Örgütü tarafından düzenlenen Çeltik Mitingi'nde, çeltik üreticilerinin yaşadığı sorunlar ile tarımda yaşanan sıkıntılar dile getirildi.

21.11.2012 17:38

Edirne'nin İpsala İlçesi'nde CHP Edirne İl Örgütü tarafından düzenlenen Çeltik Mitingi'nde, çeltik üreticilerinin yaşadığı sorunlar ile tarımda yaşanan sıkıntılar dile getirildi.

İpsala Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinge yaklaşık 4 bin kadar çeltik üreticisi katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ın konuşmacı olarak katıldığı mitingde, AK Parti'nin tarım politikası eleştirildi.

Mitinge, Günaydın'ın yanı sıra, Parti Meclisi Üyeleri Umut Akdoğan ve Kutsiye Benan Baykal, CHP Edirne Milletvekilleri Recep Gürkan ve Kemal Değirmendereli, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, İl Başkanı Teoman Özdöl ile ilçe belediye başkanları, belde belediye başkanları, ilçe yöneticileri, İl Genel Meclisi üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.

Yaklaşık 4 bin kadar kişinin katıldığı mitingde açılan pankartlarda, çeltik üreticilerinin sorunları anlatılmaya çalışıldı. En ilgi çeken pankartlar ise, "Çeltiğin başkentinde çeltikçi perişan", "Çeltik ekiyoruz, borç biçiyoruz", "5 kg çeltik, 7 kg buğday: 1 lt mazot" oldu.

Mitinge katılan parti yöneticileri ve belediye başkanlarının tanıtımının ardından CHP Edirne milletvekili Kemal Değirmendereli konuştu.

DEĞİRMENDERELİ: TÜRKİYE'NİN EN BEREKETLİ TOPRAKLARININ İNSANLARI BU TOPRAKLARDAN BESLENEMİYORLAR

Edirne'nin Türkiye'nin en bereketli topraklarına sahip bir olduğunu belirten Değirmendereli, "Trakya, ürünleriyle, çalışkan insanlarıyla, eğitim düzeyiyle, özel bir ilimiz. Ancak Türkiye'nin en bereketli topraklarının insanları bu bereketli topraklardan beslenemiyorlar." Dedi.

GÜRKAN: EDİRNE VE İPSALA ÇELTİĞİN BAŞKENTİ

Daha sonra çıkan CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ise, Türkiye'de ilk defa bir çeltik ve tarım mitingi yapıldığını bildiren Gürkan, "Bugün ilk defa bir tarım ve çeltik mitingi yapıyoruz. Neden tarım ve çeltik mitingini Edirne'de yapıyoruz, çünkü İpsala, Edirne çeltiğin başkenti, çeltiğin baş şehri." Şeklinde konuştu.

Çeltikçinin yaşadığı zorlukları Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın bilmediğini ifade eden Recep Gürkan, şunları söyledi: "Çeltik tarlalarında, o suyun içinde, o kurbağaların içinde her gün ayaklarıyla o çamuru çiğneyen siz değerli hemşerilerimizin huzurunda olmak için bu mitingi yapıyoruz.

Başbakan bilir mi ki, o tirlerde ilacı taşırken, ilaç atarken herkes her akşam 1 kilo ayranı içmek zorundadır zehirlenmesin diye. Bunu bilir mi Tayyip. Bilmez tabi"

GÜNAYDIN: "ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALAMAYAN HERKESİN YANINDAYIZ"

Mitingde son olarak ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın konuştu.

Çeltik üreticilerinin kendisine, "Çeltikte sorun var, tarımda sorun var. Trakya yanıyor, köylü ölüyor, sahip çıkmak için bir miting düzenleyeceğiz" dediğini söyleyen Günaydın, "Biz de kim üretiyorsa, kim alın terinin karşılığını alamıyorsa, kim ağababalarının zulmü altında eziliyorsa onların yanındayız dedik ve bugün buradayız. Burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." Dedi.

ÇELTİK ÜRETİCİSİNİN YANINDA OLMAK LAZIM

Her 3 kilogram çeltikten birinin İpsala'da üretildiğini vurgulayan Günaydın: "Türkiye'de üretilen her 3 kilogram çeltikten 1 kilogramı, İpsala'da üretiliyor. Türkiye yılda çeltik ithalatına 150-250 milyon dolar para ödüyor. Amerika'dan çeltik alıyor. Uzak Asya'dan pirinç getiriyor. O halde ben size soruyorum, Türkiye'nin ithalatçı olduğu bir üründe alın teriyle

her geçen gün biraz daha fazla üreten çeltik çiftçisinin yanında mı olmak lazım, yoksa onu öldürmeye mi çalışmak lazım?" dedi.

3 YIL ÖNCE 1,5 LİRA OLAN ÇELTİK, BUGÜN 90 KURUŞ

2009 yılında Türkiye'de çeltik fiyatının 1,50 lira civarında olduğunu belirten Gökhan Günaydın: "2009 yılında bir kilogram çeltik 1,40 lira veya 1,50 liraydı.

Aşağı yukarı böyle gidiyordu. 2009 yılında 1 litre mazotta 2 lira 80 kuruştu. Yani 2 kilogram çeltik satan üretici, 1 litre mazot alabiliyordu. Bugün ise, üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen çeltiği 75 kuruş, 80 kuruş en fazla

90 kuruşa satıyorlar. 3 yıl önce 1,5 lira olan çeltik, bugün 90 kuruş. Peki 3 yıl evvel 2 lira 80 kuruş olan mazot, bugün 4 lira 30 kuruş.Bunun hesabını kimse veremez." dedi.

TARIM ÜRÜNLERİ İTHAL ETMEK, ÇİFTÇİYİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR

Türkiye'nin yılda 7 milyar dolarlık ithalat yaptığını vurgulayan Günaydın, "Çeltik, buğday, ayçiçek, pamuk, yağ bitkileri ceviz ve hatta saman bile dışarıdan alınıyor. Samana muhtaç kaldık. Bu durum çiftçinin sonunu getirir. Tarım ürünleri ithal etmek, çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Çiftçi desteklenmezse, tefeciye teslim edilirse kaybeden yine biz olacağız. Sürekli dışarıdan tarım ürünü almamızın sonu, bizi Afrika ülkelerindeki gibi açlığa götürecektir."

Konuşmalar sırasında mitinge katılan vatandaşlar, AK Parti'ye yönelik tezahüratlar yaptı. Coşkulu bir kalabalığın olduğu miting, olaysız bir şekilde dağıldı.

Mitingin ardından Gökhan Günaydın ve beraberindeki heyet, CHP İpsala İlçe Örgütüne geçerek burada partililerle sohbet etti.

(TB)

21.11.2012 17: 14: 57

TSI

NNNN - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çeltik Üreticilerinin Sorunları; Çeltik Mitinginde Gündeme Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement