Gümüşhane Üniversitesi'nde "Sivil Bir Anayasaya Doğru" Konulu Panel - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane Üniversitesi'nde "Sivil Bir Anayasaya Doğru" Konulu Panel

Gümüşhane Üniversitesi\'nde "Sivil Bir Anayasaya Doğru" Konulu Panel

Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "Sivil Bir Anayasaya Doğru" konulu panelde, Türkiye'nin yeni anayasa süreci tartışıldı.

14.03.2012 16:56

Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "Sivil Bir Anayasaya Doğru" konulu panelde, Türkiye'nin yeni anayasa süreci tartışıldı.

Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salon'da düzenlenen panele Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Arslantaş, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, Gümüşhane- Bayburt Bölge Barosu Başkan Vekili Avukat Ali Haydar Dereli, Denge Hukuk Derneği Başkanı Hasan Köprülü, kamu kurumlarının müdürleri, üniversite akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Oturum başkanlığını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Akyazı'nın yaptığı panele konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Yusuf Şevki Hakyemez ve Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın, son yılların önemli gündem maddelerinden birisinin de yeni bir anayasanın hazırlanması olduğunu söyledi. Bu bağlamda Gümüşhane Üniversitesi olarak komisyon marifetiyle anayasa hakkında ki görüşlerini TBMM'ye gönderdiklerini kaydeden Günaydın, panelin de buna bir katkı sağlayacağını ifade etti.

"90 YILLIK CUMHURİYET TARİHİNDE İLK DEFA SİVİL BİR ANAYASA YAPMA ŞANSINI YAKALADI"

Panel yöneticisi GÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Akyazı ise konuşmasında Türkiye'nin toplumsal gündeminin çok hızlı bir şekilde değiştiğini, bu bağlamda en önemli gündem maddesinin de anayasa tartışmaları olduğunu dile getirdi. Bir ülkenin kuruluş belgesi olmasının yanısıra bir yandan siyasi belge, bir yandan da hukuki belge olan bu anayasa üzerinde ki tartışmaların önümüzdeki günlerde giderek ivme kazanacağını belirten Akyazı, "Burada vurgulanması gereken en önemli nokta, Türkiye'nin yaklaşık 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk defa sivil bir anayasa yapma şansını yakalamış olmasıdır. Kamuoyunda da bu yönde yüksek bir beklenti oluşmuş durumda" dedi.

Panelistlerden Prof. Dr. Ender Ethem Atay 'Niçin yeni bir anayasa', Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez 'Yeni anayasanın temel felsefesi, temel ilke ve kuralları, organları, vatandaşlık tanımı, değiştirilemez hükümler, ana dil ve eğitim ile özerklik', Yrd.Doç.Dr. Adnan Küçük ise 'Mevcut Meclis'in yeni bir anayasa yapıp yapamayacağı, yeni bir anayasa yapmanın zorluğu' konularında katılımcılara bilgi aktardı.

Prof.Dr. Atay, 1982 anayasanın antidemokratik bir atmosferde yapıldığını belirterek, bu ortamda yapılan bir anayasanın karine olarak içinin de antidemokratik olduğunu ifade etti. Her anayasanın kendinden önceki anayasaya bir tepki olduğunu dile getiren Atay, "Bir önceki anayasada işlemeyen hususlarla ilgili düzenleme yeni anayasada yapılır. 82 anayasası geniş olan şeyi daraltmıştır fakat daraltılan şey, demokrasinin gelişmesiyle birlikte sağından solundan sökükler ortaya çıkarak yamalı bir bohçaya dönmüştür. Bu anlamda bu anayasanın değişmeye ihtiyacı var. Ama, temel hak ve hürriyetlere ilişkin anayasada çokta bir şey yapamazsınız. Çünkü dünyada temel hak ve hürriyetlerin standartları bellidir. Sizin bu standardın altına düşme lüksünüz yok" diye konuştu.

Panelin ikinci bölümünde ise katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gümüşhane Üniversitesi'nde 'Sivil Bir Anayasaya Doğru' Konulu Panel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement