Hisarcık'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkusu - Son Dakika
Yerel

Hisarcık'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

Hisarcık\'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde, Cumhuriyetin kuruluşunun 92. yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

29.10.2015 12:54

Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde, Cumhuriyetin kuruluşunun 92. yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

Kutlamalar kapsamında saat 09.30'da Kaymakam Davut Bayraktar makamında tebrikleri kabul etti. Daha sonra Kaymakam ve protokol mensupları 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programına katılmak üzere Atatürk İlkokulu bahçesindeki tören alanına geldiler. Buradaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başladı. Daha sonra Kaymakam Davut Bayraktar, Garnizon Komutanı Oğuz Uçak ve Belediye Başkanı Fatih Çalışkan öğrencilerin ve halkın bayramını kutladılar.

Günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yapan Kaymakam Davut Bayraktar, 92 yıl önce bugün, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanıyla, yeni kurulan Türk devletinin yönetim şeklinin belirlendiğini ve uzun süren bağımsızlık mücadelesi sonunda dünya sahnesine "Türkiye Cumhuriyeti" adı altında yeni bir devletin çıktığını söyledi.

Kaymakam Bayraktar,"Türk milleti tarihin hiçbir döneminde esarete boyun eğmemiştir. Birçok büyük imparatorluklar kurarak dünya milletlerine devlet teşkilatlanmasının nasıl olacağını göstermiş, adil ve hoşgörülü idaresiyle de tarihin her döneminde önemli bir rol üstlenmiştir. 1071'de Malazgirt Meydan Muharebesi sonucu Anadolu'yu kendisine yurt edinen ecdadımız, üç kıtayı hakimiyeti altına alan Osmanlı Devleti ile yüzyıllarca dünya siyasetine yön veren süper bir güç olmuştur. Ancak 600 yıllık maziye sahip Osmanlının I. Dünya Savaşında yenilmesi, Türk milletinin tarih sahnesinden silindiği şeklinde anlaşılmış ve yıkılan imparatorluğun toprakları paylaşılmaya başlanmıştır. Milletimizin esarete boyun eğeceğini sanan işgalci güçler, karşılarında vatan ve istiklalleri uğruna canlarını ve mallarını seve seve feda etmeye hazır kahraman vatan evlatlarını bulmuşlardır. 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal, ecdadın şehit kanlarıyla suladığı vatan topraklarını geri almak ve korumak için gereken örgütlenmeyi gerçekleştirerek Milli Mücadeleyi başlatmış, 23 Nisan 1920'de Ankara'da Büyük Millet Meclisi, yeni kurulan Türk devletinin karar organı olarak faaliyete başlamıştır. I. ve II. İnönü Muharebeleri, Sakarya Meydan Muharebesi ve ardından 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruzun 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ndeki zaferle sonuçlanması Kurtuluş Savaşı'nın kazanıldığı anlamına geliyor ve 9 Eylül 1922'de düşman İzmir'de denize dökülüyordu. Artık sıra yeni kurulan devletin yönetim şeklini belirlemeye gelmişti. Türk Milletine en iyiyi, en güzeli, en doğruyu layık gören Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları 29 Ekim 1923'te Türkiye büyük Millet meclisine Cumhuriyetin ilanı önerisini götürmüşler ve bu teklif Meclisçe 92 yıl önce bugün oy birliği ile kabul edilmiştir. 92 yıl önce büyük mücadelenin başarılmasında ve Cumhuriyetin kurulmasında başta büyük Atatürk'ü ve bu uğurda canla, başla çalışan, hayatlarını kaybeden, adlı adsız kahramanlarımızı bugün bir kez daha rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Aziz hatıraları önünde saygıyla ve sevgiyle eğiliyoruz. Nice cumhuriyet bayramlarına birlik beraberlik içinde, huzurla, güvenle, mutlulukla, sevinçle ulaşalım. Bu duygu ve düşüncelerle tekrar hepinizin Cumhuriyet Bayramını kutlar, en derin sevgi ve saygılarımı sunarım. " diye konuştu.

Her okuldan bir öğrenci tarafından okunan "Cumhuriyet" konulu şiirlerin ardından oratoryo gösterisi, veciz sözlerden sonra Hisarcık Şehitler Ortaokulu ekibi folklor gösterisi sundu. Daha sonra bisikleti yavaş sürme ve halat çekme yarışmaları yapıldı. Hisarcık Şehitler Ortaokulu Müzik Öğretmeni Oğuzhan Kavukcu ve öğrencilerin seslendiği Türk Halk Müziği eserleri ise büyük beğeni topladı.

Tören sonunda merkez ve köy okulları öğrencilerinin katılmış olduğu "29 Ekim Cumhuriyet Bayramı " konulu şiir, kompozisyon ve resim dalında dereceye giren öğrenciler ile sportif yarışmalarda dereceye giren öğrencilere madalya ve çeşitli hediyeler verildi. Program Hisarcık İmam Hatip Lisesi Mehter Takımı gösterisi ve geçit töreni ile sona erdi. (MA-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hisarcık'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement