İl İl Enerji Verimliliği Projesi - Son Dakika
Yerel

İl İl Enerji Verimliliği Projesi

İl İl Enerji Verimliliği Projesi

Gaziantep'te, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi (DEK-TMK) tarafından UNDP GEF Küçük Destek Programı (SGP) desteği ile 'İl İl Enerji Verimliliği Projesi' toplantısı yapıldı.

20.06.2013 14:46

Gaziantep'te, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi (DEK-TMK) tarafından UNDP GEF Küçük Destek Programı (SGP) desteği ile 'İl İl Enerji Verimliliği Projesi' toplantısı yapıldı.

Gaziantep Ticaret Odası'nda düzenlenen tanıtım toplantısına; Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden, Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, kamu, sivil toplum kuruluşları, akademik kuruluş temsilcileri katıldı.

Proje kapsamında Kayseri, Samsun, Denizli, Konya ve Adana'da toplantılar düzenleneceği bildirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden, "2012 yılında ülkemiz, tam 60 milyar doları enerji kaynakları sağlamak için harcadı. Dış kaynaklara verdi. Bu kaynakları satın almak için 60 milyar dolar ödedi. 2012 yılında 60 milyar dolara ülkemizin ödemeler dengesi açısından bakacak olursanız çok önemli bir oran. Yaklaşık yüzde 25 oranında ödemeler dengesinde yaptığımız ithalatta bir pay taşıdığını göreceksiniz" dedi.

Enerji dahil her alanda verimliliğin artırılması gerektiğini belirten Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, "Eğer verimlilik konusunda gerekli tedbirleri alamazsak Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içerisinde yıllık enerji ihtiyacının yüzde 5'ler mertebesinde artacağını işaret ediyor. Geçmiş 20-25 yıla baktığımızda da bu rakam yine 4-5 arası bir değerde gerçekleşmiş. Bu yüksek artış Türk ekonomisi üzerinde sadece enerji ithalatı, kaynak ithalatı açısından değil, enerji tesis yatırımları açısından da büyük bir yük getiriyor. İşte verimlilik alanındaki öngörülen hedefleri yakalayamadığımız taktirde, o hedeflere ulaşamadığımız durumda, önümüzdeki 10 yıl içerisinde enerji sektöründe, sadece tesis yatırımları açısından 130 milyar dolara yakın bir yatırım ihtiyacı söz konusudur" diye konuştu.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması gerektiğini belirten Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, "Enerji çeşitliliğinin artırılması bağımlılığı azaltacak. Enerjiyi verimli kullanmak gerek. Enerji verimliliği konusunda herkese görevler düşüyor" ifadelerini kullandı.

Toplantı, öğleden sonraki oturum ile devam etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İl İl Enerji Verimliliği Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement