Muğla'nın Cast Gallery'si - Son Dakika
Yerel

Muğla'nın Cast Gallery'si

Muğla\'nın Cast Gallery\'si

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlük hizmet binasında 2010 yılında hizmete giren Türkiye'nin ilk Mulaj (kopya) Müzesi, anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin yanı sıra, Üniversite bünyesindeki öğrencilerin ders alanına dönüştü.
Mermer tozu...

23.11.2013 11:01

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlük hizmet binasında 2010 yılında hizmete giren Türkiye'nin ilk Mulaj (kopya) Müzesi, anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin yanı sıra, Üniversite bünyesindeki öğrencilerin ders alanına dönüştü.

Mermer tozu ve polyester karışımından elde edilen madde ile 22 adet antik çağ heykellerinin yer aldığı müzenin Avrupa'da ve dünyadaki birçok Üniversitede (Cast Gallery) yaygın olarak bulunduğu öğrenildi. Mulaj Müzesi'nin proje fikir babası olan ve kuruluşunda büyük emek veren Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Muğla'nın zengin bir kültüre sahip olduğunu belirterek, "Öğrencilerimize yöremizin zengin kültürlerini tanıtmak gibi bir görevimiz var. Heykel kadar insanı estetize eden hiçbir şey yok. Öğrencilerimizle bu bölgenin kültürünü, sanatını yansıtmaya devam edeceğiz. Mulaj müzeleri 18. yüzyıldan itibaren Avrupa'da çok yaygınlaştı. Ama bu bizde daha iyi olmalı. Çünkü bizim bölgemiz çok zengin. Bu zenginliği tanıtmak ve paylaşmak bizim görevimiz" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mulaj Müzesi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Hülya Bulut, Anaokulu ve İlkokul öğrencilerinin gruplar halinde Mulaj Müzesi'ni ziyarete geldiğini belirterek, "5-6 yaşlarındaki çocuklar müzeye geldiklerinde sanal ortamda gördükleri hayal kahramanlarının antik dönem yansımalarını karşılarında bulduklarında duydukları heyecan gerçekten görülmeye değer. Müzemizde okul öncesi ve ilköğretim düzeyindeki öğrencilerle uygulamalı eğitimler yapılmakta, böylelikle "arkeoloji" sevgisi, eserlerimizin tanınması, müzelerimizin öneminin algılanması sağlanmaktadır. Estetik kavramının küçük yaşta çocuklarımıza kazandırılması da diğer bir önemli unsurdur. Müzemizdeki eserler İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Antalya Müzesi, Efes ve Manisa Müzeleri gibi müzelerdeki önemli eserlerin kopyalarıdır. Müzede yer alan bazı heykeltraşlık eserleri şöyledir; Büyük İskender, Byblos'tan Poseidon, Ephesia tipinde Hera, Apollon, Athena, Aphrodite, Marsyas, Marsyas ve İskit, Tralleis'ten Ephebos, Ephesos'tan Artemis, Nisyros'tan Mezar Steli, Nymphe, Nemesis, Zeus heykellerinin birer kopyaları sergileniyor" dedi. Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Müze Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Hülya Bulut ve Araştırma Görevlisi Gözde Adıgüzel müzeye gelen konuklara ziyaretleri sırasında yardımcı oluyor.

Çocukların dışında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri, eğitimleri sırasında görmüş oldukları evrensel kültür tarihinin önemli örneklerini kopyalarından bile olsa detaylı olarak inceleme fırsatı yakaladıkları, Arkeoloji Bölümü dışında, Mulaj müzesinin ilham verici atmosferi farklı bölümlerin derslerine de ev sahipliği yaptığını belirten Felsefe Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hatice Nur Erkızan "Antik Yunan Felsefesi" ve Yrd. Doç. Dr. Murat Erten "Mitoloji ve Felsefe" dersini müzede gerçekleştiriyor. Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencileri ise, Doç. Dr. Ayşe Oğuz Ünver önderliğinde ve Doktorant Özgün Kasar, Araştırma Görevlisi Sertaç Arabacıoğlu ve Yüksek lisans öğrencisi Fulya Öztürk'ün desteğiyle 'Bilim Tarihi' dersini Mulaj Müzesinde alıyorlar. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muğla'nın Cast Gallery'si - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement