Neşet Ertaş'ın Akrabaları, Oniks Taşı İşletmeciliği Yapıyor - Son Dakika
Yerel

Neşet Ertaş'ın Akrabaları, Oniks Taşı İşletmeciliği Yapıyor

Neşet Ertaş\'ın Akrabaları, Oniks Taşı İşletmeciliği Yapıyor

Abdal geleneğinden gelen ve merhum bozlak ustası Neşet Ertaş’ın akrabası iki kardeş oniks işlemesi yapıyor.

05.05.2014 09:39

Abdal geleneğinden gelen ve merhum bozlak ustası Neşet Ertaş'ın akrabası iki kardeş oniks işlemesi yapıyor. Baba mesleğini yürüten Erdem ve Dinçer Ertek, bir zamanlar 60'ı geçen, ancak son yıllardaki ithalatla sayıları ikiye kadar düşen oniks taşı işlemeciliği mesleğini evlerinde açtıkları atölyede sürdürerek geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Erdem Ertek yaptığı açıklamada, çalgıcılık mesleğinin fazla ilgi görmemesiyle babasının yıllar önce oniks taşı işlemeciliğine yöneldiğini, kardeşiyle birlikte babalarından öğrendikleri bu mesleği evlerinde açtıkları atölyede sürdürmeye çalıştıklarını belirtti.

Ertek, "Baba mesleği olan oniks taşı işlemeciliğini yaklaşık 20 yıldır sürdürüyoruz. Aynı zamanda Neşet Ertaş'ın akrabalarıyız. Aynı abdal aşireti içerisindeyiz. Dedelerimiz eskiden çalgıcılıkla uğraşarak abdal geleneğini sürdürüyorlarmış. Babam, artık bu meslekten geçim olmayacağını düşünmüş ve daha rahat bir yaşam sürdürebilmek amacıyla taş mesleğini seçmiş. Abdal geleneğini sürdüremesek de, dinleyerek bu kültürü devam ettirmeye çalışıyoruz. Bozlak türküleriyle oniks taşı işleyerek mesleğimizi sürdürüyoruz, günümüzü geçiriyoruz" şeklinde konuştu.

60 ONİKS İŞLETMESİNDEN 2 İŞLETME SAYISINA DÜŞÜLDÜ

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise iki gencin yok olmaya yüz tutan oniks taşı işlemeciliğini yaşatmaya çalışmasının takdire değer olduğunu söyledi.

Yaklaşık 20 yıl önce Kırşehir'deki oniks taşı işletme sayısının 60'ı bulduğunu, ancak son yıllarda bu sektörde ithalatın artmasıyla sayının 2'ye kadar düştüğünü, bu iki gencin de evlerinde açtıkları atölyede mesleği sürdürmeye gayret ettiklerini ifade etti.

TSO Başkanı Selehattin Ekicioğlu, "Kırşehir'de yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden bir tanesi de oniks taşı işlemeciliği. Oniks taşı imalatında bundan yaklaşık 20 yıl önce 60 tane işletme varken şu anda iki taneye düşmesinin sebepleri, maden ocaklarının zayıflaması, yurt dışından işlenmiş taş ithalatının artmasıdır. Pakistan, Çin Hindistan gibi ülkelerden fazla miktarda işlenmiş oniks taşı ürünü girdi. Kırşehir'deki oniks taşı ocaklarından maden çıkarmak çok maliyetli olduğu için firmalar bu işe yanaşmıyorlar. Genelde Sivas, Eskişehir gibi illerden oniks taşı Kırşehir'e getirilerek işleniyor" dedi. - KIRŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Neşet Ertaş'ın Akrabaları, Oniks Taşı İşletmeciliği Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement