TMMOB Ekolojik Tabanlı Kent Planına Karşı Çıktı - Son Dakika
Yerel

TMMOB Ekolojik Tabanlı Kent Planına Karşı Çıktı

TMMOB Ekolojik Tabanlı Kent Planına Karşı Çıktı

TMMOB İl Koordinasyon kurulu sekreteri Burkay Güçyetmez yaptığı açıklamada, yasaya uymayan imar değişiklikleriyle ilgili dava açtıklarını söyledi.

07.02.2017 17:22

TMMOB İl Koordinasyon kurulu sekreteri Burkay Güçyetmez yaptığı açıklamada, yasaya uymayan imar değişiklikleriyle ilgili dava açtıklarını söyledi.

Burkay Güçyetmez, yaptığı açıklamada, kentlerin yaşamsal niteliklerini ve geleceklerini doğrudan etkileyen imar planlarının TMMOB'nin ve TMMOB'ye bağlı meslek odalarının yakından takip ettiği bir konu olduğunu ifade etti. Kurul olarak yasaya uymayan imar değişiklikleriyle ilgili dava açtıklarını anlatan Güçyetmez, " Gaziantep'te de Türkiye genelinde olduğu gibi sıklıkla imar planlarının revize edildiği bir kenttir. Ancak bu revizyonlar çoğunlukla ilgili mevzuatın getirdiği hükümlerle, şehircilik esaslarıyla ve kamu yararı ilkeleriyle çelişmektedir. Çoğunlukla Mimarlar Odası Gaziantep Şubesinin öncülüğünde takip edilen imar planları, birliğimizin önemli bir parçası olan Mimarlar Odası tarafından dikkatle takip edilmeye devam edilecektir. Bu kapsamda, Mimarlar Odasının da talebi doğrultusunda TMMOB İl Koordinasyon Kurulu da Mimarlar Odası ile birlikte Kızılhisar ve Bağlarbaşı Mahallesi Kilis Yolu ve Çevresi Ekolojik Tabanlı Revizyon İmar Planlarında işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmıştır. Plan değişikliği yapılması için zorunlu koşulların oluşması gerekmektedir. Eğer bu koşullar bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelerle ortaya konulabilirse, plan değişikliği söz konusu olabilir. Ancak dava konusu işlemlerde hukuken geçerli gerekçeler sunulmamıştır. İmar mevzuatının söz konusu açık hükümlerine rağmen, davalı İdarelerin işlemleri açıkça kamu yararı ve hizmet gereklerine, şehircilik ilkeleri ve planlama tekniklerine ve imar mevzuatına aykırı olup, herhangi bir teknik neden, zorunluluk olmaksızın yapılmış olan imar planı revizyonlarının iptali gerekmektedir" dedi.

Güçyetmez, 2012 yılında hazırlanıp, 2013'de kamuoyuna lanse edildiği haliyle 'Ekolojik Tabanlı Kent Planı' Kilis Yolu ve çevresinde verimli tarım alanlarında çoğunlukla düşük ve orta yoğunluklu yapılaşmayı öngören, çağdaş ekolojik tasarım kriterlerini göz önünde bulunduran, bu yönüyle de planlama alanında yer alan verimli tarım alanlarını yapılaşma baskısı altında tutmayan bir hüviyete sahip olduğunu belirtti.

Güçyetmez, "Ancak zaman içerisinde yapılan plan tadilatlarıyla ekolojik temeller adım adım zayıflatılmıştır. Mimarlar Odasının 2014 ve 2015 yıllarında bu tadilatlara açtığı dört davadan üçünde itirazlar haklı bulunmuş olup, bir dava halen devam etmektedir. Revizyonlar neticesinde planın odak noktasında yer alan ve Kilis Yolu boyunca devam eden bağ-bahçe nizamındaki aksı çevreleyen düşük yoğunluklu konut alanlarında yüzde 25 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda yoğunluk artışlarına gidilmiştir. Daha önce 3 katlı yapılarla çevrelenen ve bağ evi niteliğinin korunması hedeflenen bu alanlar 5 ve 8 katlı yapılarla adeta kuşatılmış, ve orta vadede bu niteliği sürdürmeleri imkansız hale getirilmiştir. Nitelikli tarım topraklarının bulunduğu bu alanda plan tadilatı yapılması için 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden tarım dışı kullanım izni alınması gerekmesine rağmen, bu izinlerin alındığına dair hiçbir emare görülememiştir" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel TMMOB Ekolojik Tabanlı Kent Planına Karşı Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement