Zazaki ve Kurmanci'ye Yoğun İlgi - Son Dakika
Yerel

Zazaki ve Kurmanci'ye Yoğun İlgi

Zazaki ve Kurmanci\'ye Yoğun İlgi

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü, Zazaki ve Kurmanci bölümlerine 10'u tezli 45'i tezsiz, 55 yüksek lisans öğrencisi alınacağını duyurdu.

30.08.2013 10:58

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü, Zazaki ve Kurmanci bölümlerine 10'u tezli 45'i tezsiz, 55 yüksek lisans öğrencisi alınacağını duyurdu.

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü, Zazaki ve Kurmanci bölümlerine tezli ve tezsiz yüksek lisans öğrencisi alacak. Dün başvuruların sona erdiği Yaşayan Diller Enstitüsü Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne 5'i tezli 20'si tezsiz, Kürtçe Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ise 5'i tezli, 25 yüksek lisans öğrencisi alınacağı belirtildi. Tezli programlara geçen yıl başvuru yoğunluğu yaşanırken, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kadrolu alım yapmaması bu yıl başvuruların azalmasında önemli rol oynadı. Ancak tezsiz programlara başvurularda büyük artış yaşandı. Zazaki tezli programa 95, tezsiz programa 40 başvuru yapıldı. Kurmanci tezli programa 60 başvuru yapılırken 20 kontenjanlı tezsiz programa 17 başvuru yapıldı.

Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nusrettin Bolelli de, Zazaki ve Kurmanci'ye ilginin artarak devam ettiğini belirterek, okullarda Zazaki ve Kurmanci'nin seçmeli ders olarak okutulmasının yüksek lisans programlarına talebi arttırdığını söyledi. Bingöl Üniversitesi'nin bu yıl lisans öğrencisi aldığını da hatırlatan Bolelli, ODTÜ'ye girebilecek öğrencilerin Kürtçe eğitim veren bölümleri tercih ettiğini ve üniversitelerine kayıt yaptırdıklarını açıkladı. İnsanların kendi kültür, dil, edebiyat ve folklorunu öğrenmek istediğini vurgulayan Bolelli, "Şimdiye kadar Kürtçe konuşmak yasaktı. Kürtçe kaset bulunduranlar cezalandırılıyordu. Ancak bugün yeni bir süreç başladı, yasaklar önündeki engeller kalktığı için yoğun bir talep ile karşı karşıyayız" dedi.

Dil eğitimi alan öğrencilerde atanma beklentisinin de yoğun talepte etkisinin olduğunu belirten Bolelli, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eğitimini tamamlayan öğrencilerin sözleşmeli olarak atanacakları sözünü verdiğini de ifade etti. - BİNGÖL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Zazaki ve Kurmanci'ye Yoğun İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement