SPK'dan Yönetmelik Değişikliği - Son Dakika
Ekonomi

SPK'dan Yönetmelik Değişikliği

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), "Borsa İstanbul AŞ Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar" ve "Borsalar ve Piyasa İşleticilerinin Kuruluş, Faaliyet, Çalışma ve Denetim Esasları" yönetmeliklerinde değişikliğe gitti.

28.08.2015 09:35

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK),  "Borsa İstanbul AŞ Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar" ve "Borsalar ve Piyasa İşleticilerinin Kuruluş, Faaliyet, Çalışma ve Denetim Esasları" yönetmeliklerinde değişikliğe gitti.

SPK'nın söz konusu yönetmeliklerde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelikleri, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Her iki yönetmelikte de merkezi karşı taraf hizmetinin tanımı yapıldı. Buna göre, merkezi karşı taraf hizmeti, "14 Ağustos 2013 tarihli ve 28375 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İstanbul Takas ve Saklama Bankası Anonim Şirketi Merkezi Karşı Taraf Yönetmeliğinde tanımlanan merkezi karşı taraf hizmeti" şeklinde ifade edildi.

Buna ek olarak, "Borsa İstanbul AŞ Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar" yönetmeliğinde ise borsa kotuna almada uygulanacak esaslar ve kotasyon başvurusu başlığı altındaki maddelerden bazılarında değişikliğe gidildi.

Söz konusu değişiklik kapsamında,  "Bir sermaye piyasası aracının kota alınabilmesi için Yönetim Kurulu tarafından belirlenen kotasyon şartları; ihraççının faaliyet süresi, finansal ve hukuki durumu, özsermayesi, halka arz edilen sermaye piyasası aracının piyasa değeri, halka açıklık oranı, ihraç tutarı ve benzeri ölçütler çerçevesinde belirlenir. Sermaye piyasası araçlarının türüne, işlem göreceği piyasaya, pazara, platforma ve sisteme, ihraççının ve ihraçtan alım yapacak yatırımcıların özelliklerine göre farklı kota alma şartları belirlenebilir. Bazı piyasa, pazar, platform ve sistemlerde sermaye piyasası araçlarının kote edilebilmesi için olumlu görüş içeren piyasa danışmanı raporu şartı aranabilir" fıkrasına, şu ifade eklendi:

"Ayrıca, ihraççının yönetim kurulu üyeleri, ihraççıyı tek başına idare ve temsile yetkili yöneticileri ile yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortaklarının hukuki durumu, tecrübesi, mali güç ve itibarıyla ilgili olarak somut ölçütler belirlenmek suretiyle kota alınabilme konusunda şartlar belirlenebilir."

Bunun yanı sıra, "Borsa yatırım fonu katılma payları ve yatırım ortaklıklarının ortaklık hakkı veren sermaye piyasası araçları, Borsa tarafından herhangi bir değerlendirme yapılmaksızın ve karar tesis edilmeksizin Kurul tarafından izahnamenin onaylanmasını takiben fon kurucusu veya ihraççı tarafından yapılan başvuru üzerine Borsa kotuna alınır" fıkrasında ise "ve yatırım ortaklıklarının ortaklık hakkı veren sermaye piyasası araçları" ifadesi çıkarıldı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement