8 Mart Dünya Kadınlar Günü - Son Dakika
Güncel

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Avustralya'nın Melbourne kentinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yüzlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlendi.

08.03.2016 16:09

Avustralya'nın Melbourne kentinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yüzlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlendi.

Kadınlara karşı ayrımcılık, aile içi şiddet, eşit işe eşit ücret, kreş hakkı, sosyal yardım gibi konularda seslerini duyurmak için çoğunluğu kadınlardan oluşan yüzlerce kişi, Melbourne Eyalet Kütüphanesi önünde toplandı.

Göstericiler, Avustralya hükümetinin, kadınlara yönelik görevlendirmeler, doğum izinleri, aile ödemeleri ve kreş yardımlarında bir an önce iyileştirmeye gitmesini talep etti.

Gösteriye konuşmacı olarak katılan Avustralya'nın yerli halkı Aborjinlerin üyesi Monica Morgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aborjinlerin yoksulluk çektiklerini belirterek, "Ötekileştirildik ve hala yoksulluk içinde yaşıyoruz. Bugün hapse girme, ölüm ve bebek ölümlerinde en yüksek oranlar Aborjinlerde görülüyor" dedi.

Morgan, Aborjinlerin eğitim ve meslek sahibi olma ihtimalinin düşük olduğuna, kendisi dahil olmak üzere çok sayıda Aborjinin devletten yardım aldığına dikkati çekerek, "Kadın, işçi ve mülteci haklarının hepsi adaletli bir sisteme bağlı. Yerli halk konusunda adalet sağlanmadıkça, azınlıktaki diğer gruplar için de adalet sağlanması mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"Kadınların sorunları Avustralya'da da farklı değil"

Melbourne'de düzenlenen gösteriye katılanlar arasında Avustralyalı Türkler Kültür Derneği üyeleri de yer aldı. Dernek Başkanı Nilgün Olcuöz, kadın hakları konusunda en iyi ülkeler arasında yer alan Avustralya'da da kadınların, dünyadaki hemcinsleriyle aynı sorunları yaşadığını söyledi.

Olcuöz, "Avustralya, kadın haklarının, belki de eşitliğin en iyi olduğu ülkeler arasında yer almasına rağmen tüm dünyada olduğu gibi Avustralyalı kadınların da bir yığın sorunu var. Bu sorunlar diğer ülkelerdeki kadınların yaşadıklarından farklı değil" diye konuştu.

Nilgün Olcuöz, 8 Mart'ın aynı zamanda Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, "(Avustralya'da) Emekçi kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Kreş sorunları var. Atamalarda yine hep erkekler en üst kademelerde gibi görünüyor. Dünyanın diğer ülkelerindeki kadınlardan çok fazla farkımız yok. Ama görünürde özgürüz ve haklarımız var" dedi.

Dernek üyesi Nilgün Yücel de Avustralya'da kadınların karşı karşıya olduğu iki önemli sorunu, aile içi şiddet ve aynı işi yapmalarına rağmen erkelerden daha az maaş almaları olarak nitelendirerek, "Kadınların en büyük sorunlarından birisi, çalıştıkları işlerde eşit ödeme yapılmaması. Aynı işi yapsalar bile her zaman erkekler daha fazla kazanıyor. Bir diğer sorun da aile içi şiddet. Bu mesele, Avustralya'da bir türlü halledilemedi" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 8 Mart Dünya Kadınlar Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement