Almanya'da Yabancı ve İslam Karşıtı Gösterilere Tepki - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Yabancı ve İslam Karşıtı Gösterilere Tepki

Almanya Yahudi Merkez Konseyi Başkanı Schuster: "Bu insanları küçümsemememiz lazım. Bu hareket çok tehlikeli" Almanya Müslümanlar Konseyi Başkanı Mazyek: "Bu kişilerle daha fazla konuşmalıyız" SPD Genel Başkan Yardımcısı Stegner: "Eylemlere katılanlar orada olup bitenlerden haberi olmayan masum vatandaşlar.

20.12.2014 14:47

Almanya Yahudi Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, Dresden kentinde yabancı ve İslam karşıtı gösterileri düzenleyenler hakkında, "Bu insanları küçümsemememiz lazım. Bu hareket çok tehlikeli" dedi.

"Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) adlı hareketin bir süredir düzenlediği gösterilerle ilgili Die Welt gazetesine açıklamada bulunan Schuster, PEDIGA hareketine aşırı sağcıların yanı sıra ırkçı ve yabancı düşmanlığını açıkça ifade eden kişilerin de katıldığını belirtti.

Schuster, gösterileri düzenleyenlerin terör korkusunu İslam dinini küçük düşürmek için kullandığını ancak bunun kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi. Schuster, "Tabii ki aşırıcı terör, diğer aşırı terör akımları gibi ciddi alınmalı. Bütün güvenlik birimleri zaten uyarılmış durumda" diye konuştu.

Almanya'nın İslam devleti olma ihtimalini "saçma" şeklinde değerlendiren Schuster, "Bu da Almanya'da aşırı sağcıların bulunmasının ülkenin yeniden nasyonal sosyalizm dönemine gidileceği düşüncesi gibi saçma" ifadesini kullandı.

Almanya Müslümanlar Konseyi Başkanı Aiman Mazyek ise İslam karşıtı gösterilerine katılanlarla daha fazla konuşulması gerektiğini dile getirdi. Mazyek, "Korkularından biri zengin ve fakirler arasındaki makasın büyümesi" dedi. Mazyek, Almanya'da yaşayan Müslümanların yıllardır aşırı dinci akımlara karşı mücadele gösterdiğini hatırlattı.

Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner de İslam karşıtı gösterileri keskin şekilde eleştirerek, "Eylemlere katılanlar orada olup bitenlerden haberi olmayan masum vatandaşlar değil. Onlar gözlerini kapatanlardan. Öyle olmasa eylemlerde kullanılan söylemlerin aşırı sağcılara ait olduğunu anlarlardı" şeklinde konuştu.

Stegner, Dresden'deki eylemleri düzenleyenlerin kışkırtmalarla aşırı sağcı düşünce için alt yapı oluşturmaya çalıştığını vurguladı.

Almanya'nın Dresden kentindeki İslam karşıtı gösterilere yaklaşık 15 bin kişi katılmıştı. Bir süre önce başlayan ve pazartesi akşamları düzenlenen gösterilere ilk başta birkaç yüz kişi katılmış, göstericilerin sayısının artmasıyla siyasetçiler ve toplumun birçok kesiminden tepkiler gelmeye başlamıştı. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Yabancı ve İslam Karşıtı Gösterilere Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement