Atlara Kış İçin Çivili Nal - Son Dakika
Güncel

Atlara Kış İçin Çivili Nal

Atlara Kış İçin Çivili Nal

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı 100 hane, 600 nüfuslu Bardaklı köylüleri atların buzda kayıp düşmelerini önlemek için ayaklarına kışlık çivili nal çaktırıyor.

24.12.2014 11:18  Güncelleme: 11:32

Kars'ın Arpaçay İlçesi'ne bağlı 100 hane, 600 nüfuslu Bardaklı köylüleri atların buzda kayıp düşmelerini önlemek için ayaklarına kışlık çivili nal çaktırıyor.

Arpaçay'a 17 kilometre uzaklıktaki olan tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Bardaklı Köyü'nün geniş arazi yapısı, dağlık alan ve ağır iş koşulları nedeniyle at besleniyor. Ağırlıklı olarak arpa ve buğdayın ekildiği köyde büyükbaş, küçükbaş ve kaz yetiştiriliyor. Köyde tek demir ustası olan 70 yaşındaki Nalbant Mevlüt Adıgüzel, kışın gelmesi ile birlikte köydeki 100 at ile çevre köy ve ilçeden gelen yaklaşık 300 ata kışlık nal çaktığını bildirdi. Üzerinde 3 demir çivi bulunan nalların tanesini 7.5 liraya çivilediğini anlatan Adigüzel, şöyle dedi:

"Normal nalı 5 lira, kışlık çivili nalı 7.5 liradan çakıyorum. Nalda bulunan çiviler buzu deliyor ve atın kaymasını önlüyor. Ayağında kışlık nal olmayan at, buzda ayakta duramaz. Çevre köylüler bile atlarına kışlık nal çaktırmak için bana geliyor."

Köy Muhtarı Emin Adıgüzel ise, "Demire istediği şekli veren Mevlüt usta, bizim için bulunmaz bir nimet. İlçe ve çevre köylerden her kes atına nal çaktırmak için köyümüze geliyor" diye konuştu. - Kars

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Atlara Kış İçin Çivili Nal - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement