Des'ten MEB'e "Bitişik Eğik Yazı Uygulamasına Son Ver" Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Des'ten MEB'e "Bitişik Eğik Yazı Uygulamasına Son Ver" Çağrısı

Des\'ten MEB\'e "Bitişik Eğik Yazı Uygulamasına Son Ver" Çağrısı

Hüseyin Çelik'in bakanlığı döneminde geçilen bitişik eğik yazı uygulamasından geri dönülmesi çağrısında bulunan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Sekreteri İshak Çelebi, "Okullarda 1'den 4'üncü sınıfa kadar bitişik el yazısı öğretiliyor.

03.09.2014 16:35

Hüseyin Çelik'in bakanlığı döneminde geçilen bitişik eğik yazı uygulamasından geri dönülmesi çağrısında bulunan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Sekreteri İshak Çelebi, "Okullarda 1'den 4'üncü sınıfa kadar bitişik el yazısı öğretiliyor. 5'inci sınıftan sonra çocuklarımıza bitişik el yazısı nasıl unutturulur ve düz yazıya nasıl geçiririz diye uğraşılıyor. Tüm bu karmaşa ve öğrencileri zorlamasına, başarısızlık psikolojisine neden olan bitişik eğik yazı uygulamasına son verilmelidir" dedi.

DES Genel Sekreteri İshak Çelebi yaptığı açıklamada, iddia edilenin aksine bitişik el yazısı ile öğrencilerin daha hızlı yazı yazamadığını vurgulayarak, bitişik eğik yazının Türkçe dersinde "Güzel Yazı Çalışması" olarak uygulanması yönünde öneride bulunduğu açıklamasında şunları kaydetti:

"Bitişik yazı ile öğrencilerin daha hızlı yazdığı iddiasının doğru olmadığı bilim adamları ve işin mutfağındaki öğretmenlerimiz tarafından yapılan araştırma ve denemeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Kalemin kağıda sürtünme kuvveti yüzünden bitişik eğik yazı zaman ve enerji kaybına neden olması sebebiyle yazıyı yavaşlatmaktadır. Okula başlama yaşının düşürülmesi nedeniyle de çocuklarımızın psikomotor becerileri el parmak-küçük kas gelişimi ve el becerileri yeterince gelişemediği için bitişik eğik yazı öğrencilerimize oldukça zor ve karmaşık gelmektedir. Çocuklarımız okumayı öğrendikleri halde yazmayı tam olarak öğrenememektedir. Çocuklarımızın özgüven ve bilişsel gelişimine zarar veren bu uygulamadan vazgeçilmesini istiyoruz."

-"DÜZ YAZI ÖĞRENCİNİN OKULU SEVMESİNİ KOLAYLAŞTIRACAK"-

Çelebi, gelişen teknoloji ve materyaller nedeniyle kağıt kalemle yazı yazma ihtiyacının gün geçtikçe azaldığının altını çizerek şöyle devam etti:

"İlkokulda bitişik eğik yazı öğretiliyor fakat bütün ders kitapları düz yazı ile hazırlanmış durumda. Veliler bitişik eğik yazıyı bilmedikleri için evde çocuklarına yardımcı olmakta zorlanıyor. Çocuklarımızda kendi yazdığı dışında hiçbir yerde eğik el yazısı görmediği ve girdiği sınavlar dahil günlük yaşamın her alanında düz yazıyla muhatap kaldığı için ikilemde kalıyor ve bu durumdan olumsuz etkileniyor. Eğik el yazısı çocuklarımız yorduğu için yazma isteğini azaltıyor.

Ortaokuldan sonra öğretmenlerimiz öğrencileri düz yazıya yönlendirmeye çalışıyor. Ortaokul öğretmenleri öğrencilerin yazılı kağıtlarını dahi okumakta zorlanıyor. Çocuklarımız ikilemde kalıyor. Sorun sanılandan daha büyük ve önemlidir. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı, başarısızlığa ve karmaşaya neden olan bitişik el yazısı politikasından vazgeçmeli ve öğrenci, öğretmen ve veli düzleminde ciddi bir rahatlama ve verim artışına neden olacak düz yazı uygulamasını bu eğitim yılı itibariyle başlatmalıdır. Düz yazı yazmak daha kolay olduğu için öğrenciyi yazı yazmaya teşvik ettiği gibi okulu sevmesini kolaylaştıracaktır. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunuyor ve bu yanlış uygulamada daha fazla ısrarcı olunmadan ivedilikle bu eğitim yılı itibariyle vazgeçmesi tavsiyesinde bulunuyoruz. Çocuklarımızı bitişik eğik yazı öğretip, düz yazı okutma işkencesinden, çocuklarımızı bu denli büyük ikilemler ve çelişkiler yaşatma çilesinden kurtarmalıyız."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Des'ten MEB'e 'Bitişik Eğik Yazı Uygulamasına Son Ver' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement