Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi - Son Dakika
Güncel

Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi

ABD, Güney Asya'da denizde mahsur kalan binlerce göçmenin hayatlarının kurtarılması için bölge ülkelerinin acilen birlikte çalışmaları çağrısında bulundu.

16.05.2015 00:24

ABD, Güney Asya'da denizde mahsur kalan binlerce göçmenin hayatlarının kurtarılması için bölge ülkelerinin acilen birlikte çalışmaları çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanılığı Sözcüsü Jeff Rathke, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, kaçakçı teknelerinde mahsur kalan binlerce göçmenin durumundan endişe duyduklarını kaydetti. "Güney Asya'da denizde binlerce Rohingyalı ve Bangladeşli göçmenin yüz yüze kaldığı durumdan derin kaygı duymayı sürdürüyoruz" diyen Rathke, bu bağlamda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin dün gece Tayland Dışişleri Bakanı Tasanak Patimapragorn ile telefonda görüştüğü bilgisini verdi. Rathke, Kerry'nin Tay mevkidaşı ile Andaman Denizi'nde mahsur kalan göçmenlerin durumunun yanı sıra bu insanlara Tayland'ın geçici barınma sağlanması ihtimalini ele aldığı bilgisini verdi.

Bölgedeki ABD büyükelçilerinin bulundukları ülkelerin hükümetleriyle yaşanan insani krize ivedilikle yanıt vermesi için yakın çaba gösterdiğini ifade eden Rathke, "Bölge ülkelerinin, öncelikle denizde acilen kurtarılmayı bekleyen göçmenlerin hayatlarının kurtarılması için birlikte çalışmaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

Rathke, Endonezya ve Malezya'ya bu hafta yaklaşık 3 bin kişinin geçiş yaptığını ve bu kişilere yardım ulaştırılmasından memnunluk duyduklarını vurgulayarak, bölgedeki hükümetleri, yeni göçmen botlarının gelişini geri çevirmemeye çağırdı.

Rathke, bir soru üzerine, Güney Asya'daki göçmen trajedisinin bölgesel bir sorun olduğunu ve bölgesel çözüm gerektirdiğini dile getirdi.

ABD olarak Myanmarlı yetkililerle Rohingya Müslümanlarına ilişkin görüşmeleri sürdürdüklerini anlatan Rathke, Myanmar hükümetinin Arakan eyaletindekilerin yaşam standartlarını iyileştirmesine yönelik daha önceden verdiği sözleri tuttuğunu görmek istediklerini kaydetti.

Rathke, "Arakan eyaletindeki insani duruma dikkat edilmesi gerektiğine inanıyoruz ve bunu Myanmar hükümetiyle konuştuk. Oradaki yaşam koşullarını iyileştireceklerine dair taahhütte bulundular ve Myanmar hükümetinin bu sözlerinde durması için daha fazla şeyler yaptığını görmek istiyoruz" dedi.

Myanmar'daki şiddet nedeniyle canlarını kurtarmak için ülkeden kaçan Rohingya Müslümanları ile Bangladeşlileri taşıyan tekneler Endonezya, Malezya ve Tayland tarafından geri çevrildiği belirtilmişti.

Uluslararası Göç Örgütü, Hint Okyanusu ve Adaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde halen 8 bin göçmenin bulunduğunu açıklamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement