İHD Raporu: Sorumlular Yargılanmalı - Son Dakika
Güncel

İHD Raporu: Sorumlular Yargılanmalı

İHD Raporu: Sorumlular Yargılanmalı

İnsan Hakları Derneği, Uludere'de 35 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaya ilişkin raporunu açıkladı.

03.01.2012 15:23  Güncelleme: 15:33

İnsan Hakları Derneği, Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde 35 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaya ilişkin raporunu açıkladı. Olayın incelenmesi için İHD ve MAZLUMDER, KESK, TTB, TİHV, ÇHD ve DİSK Genel İş'in üyelerinden bir insan hakları heyeti oluşturulduğunun belirtildiği raporda, cenazelerin otopsi yeri ve şartları ile tutulma koşullarının, olayın meydana geldiği yerde incelemelerde bulunulduğu belirtilerek, birçok köylü ve cenaze yakınları ve görgü tanıkları ile görüşüldüğü kaydedildi.

Otopsi işlemlerinin yavaş yapıldığının savunulduğu raporda, "Hastanenin kalabalık, cenazelerin gruplar halinde gelişigüzel odalarda battaniyelere sarılı halde bekletildikleri, ailelerin de cenazelerin başında beklemekte oldukları görülmüştür" değerlendirmesi yer aldı.

Cenazelerin defni sırasında köyde sadece CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan'ın bulunduğuna dikkat çekilen raporda, olaydan sağ olarak kurtulan Hacı Encü ile yapılan görüşmeye yer verildi. Raporda Encü'nün "Irak tarafına geçerken karakola özellikle bir bilgilendirme yapmadık ancak gidip geldiğimizi zaten biliyorlardı. Dönüşte bizim köyün yaylasına vardık aydınlatma fişeği ve akabinde de top-obüs atışı yapıldı. Biz iki gruptuk, öndeki grup ile arkadaki grup arasında 300-400 metre mesafe vardı, ilk top atışından hemen sonra uçak geldi, askerler bizim yaylayı tuttukları için, bu tarafa geçebileceğimiz başka yol yoktu, bu nedenle gruplar sıkışarak bir araya gelmek zorunda kaldı, sonunda iki büyük grup olduk. Bizim 6 kişilik gruptan 3 kişi kurtulduk. Olay 1 saat sürdü" sözlerine yer verildi.

Olayda hayatını kaybedenlerin kimlik bilgilerine ve görgü tanıklarının anlatımlarına yer verilen raporda, görgü tanıklarının anlatımdan askerlerin ambulansla olay yerine gidilmesine izin verilmediği iddiasına da bulunuldu.

Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi açıklamasına ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in sözlerine de atıfta bulunulan raporda, heyetin yaptığı incelemede sınır taşının hemen yanında bomba parçalarını gördüğü, sınır taşında herhangi bir darbenin olmadığı, mazot bidonlarının etrafa yayılmış ancak parçalandığı bilgisi de yer aldı. Olayda hayatını kaybedenlerin sivil oldukları anımsatılarak, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun konuyu bir an önce ele alması istendi. Etkili bir soruşturma yapılabilmesi için olayda sorumluluğu bulunan askeri ve sivil tüm yetkililerinin soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevlerinden açığa alınmasının talep edildiği raporda, sorumlular hakkında açılacak kamu davasının adaleti sağlanması ve kamu vicdanını rahatlatması gerektiği kaydedildi. Hükümet'in olayın siyasi sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, "İç İşleri Bakanı'nın istifa etmesi, Genelkurmay Başkanı ve sorumlu kuvvet komutanı veya komutanlarının görevden alınmalı" dendi.

Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İHD Raporu: Sorumlular Yargılanmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement