Libya'daki Çatışmalar - Son Dakika
Güncel

Libya'daki Çatışmalar

Libya'nın başkenti Trablus'ta, Tobruk hükümetine bağlı güçlerin elinde bulunan Verşefane bölgesinin, Milli Genel Kongre'ye (MGK) bağlı birliklerin kontrolüne geçtiği bildirildi.

26.03.2015 00:01

Libya'nın başkenti Trablus'ta, Tobruk hükümetine bağlı güçlerin elinde bulunan Verşefane bölgesinin, Milli Genel Kongre'ye (MGK) bağlı birliklerin kontrolüne geçtiği bildirildi.

MGK'ya bağlı Batı Bölgesi Operasyonlar Birimi komutanı Hüseyin Budiye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün gerçekleştirilen geniş çaplı askeri operasyon sonucu Batı Dağı'na giden yolların kontrolünü sağlayarak, başkentin batı kesiminde yer alan Verşefane bölgesini tamamen ele geçirdik" dedi.

Operasyon kapsamında savaş uçaklarının da destek sağladığını belirten Budiye, "Hafter'e bağlı güçlerin bulunduğu Verşefane'nin batı ve güney bölgelerinin yanı sıra Zintan Havaalanı'na da hava saldırısı düzenlendi" ifadesini kullandı.

Konuya ilişkin General Halife Hafter'e bağlı güçlerden henüz açıklama yapılmadı.

Başkent Trablus ile ez-Zaviye kentleri arasında yer alan Verşefane, el-Mamura, Karkuza, el-Hişan, el-Maliye, el-Amiriye, en-Nasıriyye, ez-Zehra, Cemal ve ez-Ziyat gibi beldelerden oluşuyor.

Tobruk hükümetine bağlı Genelkurmay Başkanlığı, geçen cuma, "el-Aziziyye, en-Nasıriyye, el-Amiriyye ve es-Saidiyye'nin tamamının kontrolleri altına girdiğini" açıklamış, başkentte seferberlik ilan edildiğini açıklayan MGK ise söz konusu bölgelerin ele geçirildiği yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

Kaddafi rejimine karşı 17 Şubat 2011'de yapılan devrimin ardından istikrarın sağlanamadığı Libya'da Mayıs 2014'te emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmiş ancak darbe girişimi, ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.

Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre ve Trablus hükümetinin desteklediği "Libya Şafağı Koalisyonu" ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya'daki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement