Tarım Arazilerinin Kadastro Çalışmalarına Yeni Düzenleme - Son Dakika
Güncel

Tarım Arazilerinin Kadastro Çalışmalarına Yeni Düzenleme

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, 15 Mayıs 2014'ten sonraki ölümlere dayalı yapılacak tarım arazilerinin intikalleri, gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olumlu görüşü alınmadan müşterek mülkiyete dönüştürülmeyecek.

04.11.2014 17:00

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tarım arazilerinin kadastro çalışmalarında yapılan yeni düzenleme, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan ve 15 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile tarım arazilerinde yeni düzenlemeye gidildi.

Buna paralel olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tarım arazilerinin kadastro çalışmalarına açıklık getiren yönetmelik değişikliği yapıldı.

Kadastro Çalışmalarında Taksim Sebebiyle Ayırma ve Birleştirmeler Hakkında Yönetmelik'te gerçekleştirilen değişiklikle, "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu"nun yürürlüğe girdiği 19 Temmuz 2005'ten sonra, "tarım arazileri miras yoluyla intikal edilse dahi hissedarları arasında haricen yapılan ifrazen taksimler" konusunda değişikliğe gidildi.

Yüzölçümleri bölünmez büyüklük olarak kabul edilen mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektarın altında olması durumunda, ifrazen taksim talebi il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olumlu görüşü alınmadan karşılanmayacak.

19 Temmuz 2005'ten önce yapıldığı tespit edilen ifrazen taksimlerde parsel yeter büyüklüğü aranmayacak.

"Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un yürürlüğe girdiği 15 Mayıs 2014'ten sonraki ölümlere dayalı yapılacak tarım arazilerinin intikalleri, tüm mirasçıların müşterek mülkiyet yapılması yönünde talepleri olsa dahi iştirak halinde mülkiyet şeklinde yapılacak. Bu, il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olumlu görüşü alınmadan müşterek mülkiyete dönüştürülmeyecek ve ifrazen taksimlere yönelik talepler karşılanmayacak.

Bu tarihten önceki ölümlere dayalı yapılacak intikallerde ise müşterek mülkiyet olarak tasarruf edilen tarım arazilerinin aynı şekilde tespiti mümkün olacak.

Ayrıca, tarımsal nitelik taşıyan taşınmazlar için il özel idareleri ve belediyeler tarafından kadastro müdürlüğüne "taşınmazın imar planı kapsamında kaldığı ve planda kullanım amacının tarım dışı olduğunun" bildirilmesi halinde bu madde hükmü uygulanmayacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarım Arazilerinin Kadastro Çalışmalarına Yeni Düzenleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement