Karayolu Yolcu Taşımacılığında Güç Birliği, Türkiye'den Dünyaya Yayılıyor

Son Güncelleme:

Karayolu yolcu taşımacılığı alanında Türkiye merkezli Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği (IPRU) kuruldu TOFED ile IPRU Genel Başkan Yardımcısı Çikkan: "13 ülkede 16 sivil toplum...

ZAFER AKPINAR - Türkiye Otobüsçüler Federasyonunun (TOFED) katkılarıyla 13 ülkeden 16 sivil toplum örgütünün katılımı sonucu kurulan Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği (IPRU), Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kurumların tanıyacağı, demokratik, katılımcı ve saygın uluslararası bir meslek kuruluşu olma hedefiyle çalışmalarına başladı. Birlik kısa sürede 30'dan fazla ülkeye ulaşmayı hedefliyor.


TOFED ile IPRU'nun genel başkan yardımcılıklarını yürüten Ali Çikkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayesinde çalışmaları tamamlanan Birliğin, 29 Ekim'de İstanbul'da bir otelde gerçekleştirilen deklarasyon imza töreniyle kuruluşunu dünyaya resmen ilan ettiğini söyledi.


Birliğin, dünyada toplumların genel menfaatlerini göz önünde bulundurarak karayolu yolcu taşımacılığının diğer taşıma modları arasındaki önemini korumayı, geliştirmeyi, ülkeler düzeyinde ekonomik ve teknik iş birliğini tesis etmeyi amaçladığını belirten Çikkan, karayolu ile yolcu taşımacılığının uluslararası bir örgütünün olmadığını belirleyip yaklaşık 3 yıl önce IPRU için çalışmalara başladıklarını anlattı.


Bu süreçte bazı ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getiren Çikkan, şöyle devam etti:


"Türkiye'nin yanı sıra Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan, İran, Makedonya, Rusya, Gürcistan, Sudan, Ürdün, Sırbistan, Hırvatistan'da 16 sivil toplum örgütüyle protokoller imzaladık. 13 ülkede 16 sivil toplum örgütünün kurduğu IPRU'nun, BM'nin ve diğer uluslararası kurumların tanıyacağı, demokratik, katılımcı ve saygın uluslararası bir meslek örgütü olması için var gücümüzle çalışacağız. Bu proje, dünya yolcu taşımacılığının birlik, beraberlik ve dayanışmasına önemli katkılar sağlayacak."


"Otobüsçülüğün merkezi Türkiye, başkenti İstanbul olmalı"


Çikkan, IPRU'nun Türkiye merkezli kurulmasının sevindirici olduğunu bildirdi.


Bu konuda bir ilk yaşandığına dikkati çeken Çikkan, "Türkiye, otobüsçülük alanında model, üretim, işletme ve tesisleşme açısından başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve yakın komşular olmak üzere bütün dünya ülkelerinin önündedir" ifadesini kullandı.


Türkiye'nin, dünya genelinde üretim ve hizmet kalitesi bakımından çok avantajlı olduğunu söyleyen Çikkan, otobüsçülüğün merkezinin Türkiye, başkentinin de İstanbul olması gerektiğini kaydetti.


IPRU'nun, bir devlet projesi olması bakımından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Çikkan, "Uluslararası yolcu taşımacılığında dünya genelinde yeni bir sayfa açıldı. Üye sayımız bununla kalmayacak. Yakın zamanda 30'un üzerinde ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.


Çikkan, IPRU'nun kurucu Genel Başkanı Galip Öztürk'e, çalışmaları ve verdiği destekten dolayı teşekkür etti. - Balıkesir

Kaynak: AA