Osmanlı Torunu Kenize Mourad Bodrum'da
Muğla'nın Bodrum ilçesine tatile gelen Osmanlı Hanedanı'nın son temsilcilerinden gazeteci ve yazar Kenize Mourad son olarak yayımladığı "Bir Devrimin Ruhu Begüm" isimli kitabı, okurları için imzaladı.
Muğla'nın Bodrum ilçesine tatile gelen Osmanlı Hanedanı'nın son temsilcilerinden gazeteci ve yazar Kenize Mourad son olarak yayımladığı "Bir Devrimin Ruhu Begüm" isimli kitabı, onuruna verilen yemekte okurları için imzaladı. Yemek öncesinde, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Mourad, Türkiye'nin Ermenistan'ın iddia ettiği gibi soykırım uygulamadığını belirterek, "Bu Ortadoğu'da barışa yönelik süreci zora sokar" dedi. Padişah 5. Murad'ın torunu Selma Hanımsultan ile Hindistan Bacalpur valisi Sacid Hüseyin Ali'nin İrlanda'da yaşayan Türk ve Fransız vatandaşı kızları Osmanlı Prensesi Kenize Mourad (71) tatil için geldiği Bodrum'u Ortakent -Yahşi Beldesi'ndeki Erenler Sofrası'nda onuruna verilen yemek ve söyleşiye katıldı. Yarbasan Taş Evleri Erenler Sofrası'nın işletmecisi Aslı Mutlu'nun davetlisi olarak bir haftalık tatile gelen Mourad, geceye rehberi Elif Obdan ile katıldı. Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon'un eşi İngilizce öğretmeni Hülya Kocadon ve gazeteci Güneri Civaoğlu'nunda konuk olarak yer aldığı geceye yaklaşık 60 seçkin davetli katıldı.
TAKILARI İLE GÖZ KAMAŞTIRDI.
Yemekte Osmanlı'dan kendisine miras kalan küpe ve takıları ile göz kamaştıran Mourad, Osmanlı torunu ve prensesi olarak anılmaktan gurur duyduğunu söyledi. Ancak bu kişiliğimi mümkün olduğu kadar ön plana çıkarmadan mesleğimi yapmaya gayret gösterdiğine dikkati çeken Mourad, "Sorduklarında ise annemin Osmanlı sultanı, babamın Hindistan racası olmasından gurur duyduğumu söylüyorum" dedi. Mourad, yemekte, DP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile bir süre sohbet etti. Başkan Kocadon'un, gelecek yıl Bodrum'da ortak bir kültürel etkinlik düzenleme teklifi üzerine Mourad hem tatil için hem de etkinlik için tekrar gelme sözü verdi.
KİTABINI İMZALADI
Mourad, yemekte ayrıca, daha önce yayınlanan dört kitabı ile birlikte üç yıl Hindistan, Bangladeş, Pakistan, İran, lübnan, İngiltere, Türkiye ve Fransa'da yaptığı çalışmaların ardından bu yılın başında yayınlanan ve geçtiğimiz ayda Everest Yayınları'ndan Ali Cevat Akkoyunlu 'nun çevirisi ile Türkiye'de ilk baskısı yapılan "Bir Devrimin Ruhu Begüm" isimli kitabını sanatsevenlere tanıtıp, imzaladı. Ömrünün büyük bölümünü Paris'te geçiren ve Fransız dergi ve gazetelerinin ortadoğu muhabirliğini de yapan Mourad'un son kitabının otuzdan fazla dilde çevrilerek 42 ülkede yayınlandığı belirtildi.
BEGÜM'ÜN DESTANINI YAZDIM
Yemek öncesi DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mourad, dünyada en çok satılanlara arasında yer alan "Bir Devrimin Ruhu Begüm"adlı kitabındaki tarihi olayların ve kahramanların tamamen gerçek olduğunu söyledi. Kitaba konu olan olayların Kuzey Hindistan'da gücünün doruğundayken günümüz Uttar Pradesh eyaletine denk olan Fransa'nın yarı büyüklüğündeki Awadh Krallığı'nda geliştiğini belirten Mourad, "19 yüzyılın ortalarında Hindistan'da yaşayan ve İngilizlere karşı ülkesini sömürgeden kurtarmak için ilk başkaldırıyı yapan bir kadının hikayesini anlattım.
Hindistan'ın merkezinde gerçekleşen ve bugüne kadar hiç yazılmayan bu olayda Begüm bir Müslüman kadınıydı. O zaman Müslüman toplum çok daha açık ve şeffaftı ve ileriye modernliğe dönük çalışmalar yapılıyordu. Begüm, kralın dördüncü karısıydı ve İngilizler krallığı ele geçirmeye başlayınca ilk başkaldırıyı Begüm başlattı. Bu mücadelede başarılı oldu. Bu başarısında Müslümanlar kadar Hindu kadınlarda büyük rol oynadı. Çünkü Müslüman ve Hindular o zamanlar büyük bir birlik ve beraberlik içinde yaşıyorlardı. O zamanda bu mücadelede omuz omuza mücadele ettiler ve her iki tarafta Begüm'e büyük destek verdi.
İngilizler Müslüman ve Hindu toplumlarını bölmeye çalıştılarsada başarılı olamadılar. Bağımsızlık mücadelesi veren Begüm'ün mücadelesi o ülkede konuşulan bir destan haline geldi. Bir kadının verdiği halk kurtuluşunu, direnişini tüm dünyanın öğrenmesini istedim. Bu romanı yazarken çok fazla kaynaktan yararlandım. Çünkü bu romanda Begüm ile mücadele edenlerin arasında benim de akrabalarım vardı. Ardından gelen Gandi ise Hindistan'ı bugünkü durumuna getirdi. Hindistan'da yaşanan tarihi bir gerçeği belgeleri ile roman tadında anlattım" dedi.
"TÜRKİYE'NİN AB'YE İHTİYACI YOK"
Gündeme ilişkin konulara da değinen Mourad, Türkiye'nin Ortadoğu ve Avrupa gibi bir bölgede çok güçlü bir ülke olduğunu söyledi. Tükiye'nin son yıllarda yaptığı ekonomik ve siyasal atılımlarla kendisini dünyaya kanıtladığını belirten Mourad, "Yıllardır Türk dostlarıma ve siyasetçilere AB'ne neden girmek istediklerini soruyorum. Şu anda Türkiye'nin AB'ne girmesinde hiç bir yarar görmüyorum. Türkiye AB'ye girerse Yunanistan, İtalya ve İspanya'nın borçlarınımı ödeyecek. Hatta, neredeyse Fransa bile borçlanmak üzere. Türkiye'nin kendine yetecek gücü de ekonomisi de var. AB'ye girmesi için bir sebep görmüyorum. Türkiye'nin yapacağı tek şey AB yasa, reform, kanun ve haklarını bir an önce uygulamaya başlamalı ve AB'ye hayır demeli. Türkiye zaten mükemmel bir konumda bunu mutlaka bir avantaja çevirecek yolu bulmalı" diye konuştu.
"ERMENİSTAN SOYKIRIM'I KULLANIYOR"
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Ermeni gençlere hitaben söylediği " Karabağ'ı biz aldık, Ağrı'yı size bırakıyoruz" sözlerinin ise komşu ülkenin Cumhurbaşkanına yakışmayan bir söylem olduğunu belirten Mourad "Bu nedenle tarihi ve tarihi gerçekleri tarihçilere bırakmak gerekir. Bu hükümetlerin yada politikacıların işi değildir. Tarihçiler bunu çözmeli. Bu olayın bir soykırım olması için bu insanların sadece Ermeni oldukları için öldürülmüş olmaları gerekir. Ama olayın gerçeği böyle değil.
Ermenistan bu soykırım olayını sürekli kullanıyor. Örneğin birkaç yıl önce Paris'te Ermeni dostlarımız ile barışa katkıda bulunmak amacıyla Türk-Ermeni konseri düzenlemek istedik. Aynı konser bir gün sonra İstanbul'da düzenlenecekti. Türk ve Ermeni sanatçılar yer alacaktı. Ancak Paris'te yaşayan Ermenilerin baskısı ile bu organizasyon son dakikada iptal edilmek zorunda kalındı. Ermenistan'ın iddia ettiği gibi Türkiye soykırım uygulamadı, bu iddialar Ortadoğuda barışa yönelik süreci zora sokar" dedi. Mourad'ın yarın akşam Bodrum'dan ayrılarak yaşadığı İrlanda'ya döneceği belirtildi.