Akşehir'de Aspir Hasadı Tarla Günü - Son Dakika
Yerel

Akşehir'de Aspir Hasadı Tarla Günü

Akşehir\'de Aspir Hasadı Tarla Günü

Konya'nın Akşehir ilçesine bağlı Reis beldesinde aspir bitkisinin yetiştirilip hasat yapılması nedeniyle tarla günü düzenlendi.

19.08.2013 17:54

Konya'nın Akşehir ilçesine bağlı Reis beldesinde aspir bitkisinin yetiştirilip hasat yapılması nedeniyle tarla günü düzenlendi.

Aspir bitkisi hasadı ve tarla gününe Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Konya İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Doğanhisar Kaymakamı Mehmet Çamlıca ve Doğanhisar'a bağlı köy ve beldelerde oturan vatandaşlar ile Akşehir'e bağlı köy ve beldelerdeki çiftçiler katıldı. Tarla gününde konuşan Prof Dr. Fikret Akınerdem, katılımcılara aspir bitkisinin yetiştirilmesi, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgiler verdi. Yapılan bilgilendirmenin ardından dua edilerek biçerdöverler aspir bitkisinin ekili olduğu tarlada çalışmaya başladı. Katılımcılara yemek ikramı da yapıldı.

Konu hakkında bir açıklama yapan Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, yaptıkları bu tarla günü sayesinde aspir yetiştiriciliği hakkında çevre ilçe belde ve köylere bilgi vermeyi amaçladıklarını kaydetti. Baydar, "Aspir yetiştiriciliğinin ülke genelinde yaygınlaşmasını hedeflemekteyiz. Aspir yağlık bir bitkidir. Ülke olarak yaklaşık yılda 3,7 milyar dolarlık yurtdışına ham yağdan dolayı yani yağlık bitkileri daha az ürettiğimizden dolayı döviz ödüyoruz. Bu yaklaşık 3,7 milyar dolarlık girdiyi kendi ülkemizin kaynakları ile tarımsal üretimimizle çok rahat bir şekilde üretebilecek potansiyele sahibiz. Sadece il olarak bizim şu anda 6 milyon 750 bin dekar yani 675 bin hektar arazimiz nadasta. Bu nadas alanlarını hem erozyonu önleme, hem de üreticimizin çiftçimizin gelirini artırma, aynı zamanda da yurt dışına ödemiş olduğumuz dövizleri kendi ülkemizde bırakma adına hem bakanlık olarak, hem de müdürlük olarak çiftçilerimize bu ürünü yetiştirmeleri konusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" dedi.

Aspir üretimi ile ilgili yaklaşık 3 ay önce bir toplantı yaptıklarını söyleyen Baydar, toplantı sonrasında Konya ilindeki nadas alanlarında kuru şartlarda ya yağlık aspir yetiştireceğiz, ya da yemlik fiğ yetiştireceğiz sonucunu çıkardıklarını söyledi. Aspirin bu coğrafyaya çok uygun bir bitki olduğunu belirten Seyfettin Baydar, bu bitkinin üretimi sayesinde yem sanayisinin ve ihtiyaç duyulan ham yağ kapasitesinin kapatılmış olacağına vurgu yaptı. Konya ilinde bu yıl yaklaşık 15 bin dekar alanda aspir bitkisinin ekildiğini söyleyen Baydar, "Ancak bizim hedefimiz bunu 150 bin hektarlara yani bir buçuk milyon dekarlara çıkarmaktır" dedi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Akşehir'de Aspir Hasadı Tarla Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement