Ayılara Karşı 'ayısavar" - Son Dakika
Yerel

Ayılara Karşı 'ayısavar"

"ayısavar' olarak adlandırılan düzeneklerden satın alıyor.

15.09.2011 12:22

İbrahim Özdemir - Gümüşhane'nin Torul ilçesinde ayıların, arı kovanları, sebze ve meyve bahçelerine zarar vermesi üzerine vatandaşlar fiyatı 160-200 lira arasında değişen, halk arasında

"ayısavar' olarak adlandırılan düzeneklerden satın alıyor.

Gümüşhane'de şehir merkezinde düzeneğin satışını yapan Fedai Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, satılan düzeneğin asıl adının "Kuş ve Yaban Hayvanı Kaçırıcı Bom" olduğunu ifade etti.

Bu yıl düzenekten 200 adet getirttiğini belirten Şen, "Şu anda elimde bir tane kaldı. Düzeneğin adı 'Kuş ve Yabani Hayvanı Kaçırıcı Bom' olmasına rağmen, almaya gelen çiftçiler, 'ayısavar' ya da 'patpat' var mı, diye soruyorlar. Şu ana kadar 200'e yakın satış yaptım, siparişler ise gelmeye devam ediyor" dedi.

Fedai Şen, düzeneğin, meyve ve sebze bahçelerinde kuşlar ve domuzlara, balık çiftliklerinde balıkçıl kuşlara, hava alanlarında kalkış sırasında risk teşkil eden kuşlar, tavuk ve besi çiftliklerinde kartal, atmaca ve doğan, yem fabrikalarında ve depolarda kuşlara ve arı kovanlarına musallat olan ayılara karşı kullanıldığını da kaydetti.

Şen, düzeneğin fiyatının ise 160 ile 200 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Torul ilçesinin merkez Tufaniye Mahallesi'nden yaşayan Cafer Tayyar Bölükbaşı da kendisinin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden teknik eleman olarak emekli olduğunu belirterek, "Emekli olduktan sonra mahallemdeki sebze ve meyve bahçelerime daha çok önem vermeye başladım. Ancak mahallemize kadar inen ayılar sebze ve meyve bahçelerimi tahrip ediyor, bize ürün bırakmıyordu" diye vurguladı.

-"NÖBET TUTMAKTAN KURTULDUK"-

Çareyi halk arasında "patpat" denilen ayısavar almakta bulduğunu ifade eden Bölükbaşı, şunları söyledi:

"Yaylalardaki yapılaşma, ayılara adeta yaşayacak mekan bırakmadı. Bu nedenle ayılar köylere indiği gibi ilçe merkezindeki mahallemize kadar inmeye başladı. Geceleri mahallemize gelen ayıları kaçırmak için elimizde silah nöbet tutuyorduk. Ayısavarlar çıktıktan sonra ben de 160 lira vererek bir tane aldım. Piknik tüpü ile çalışan ayısavarı bahçemin bitişiğine kurdum. 10 dakikaya ayarladım. Her 10 dakikada bir patlıyor. Çıkardığı ses bir silahın çıkardığı sesten çok daha yüksek. Sesi duyan ayı artık sebze ve meyve bahçemize yaklaşmıyor. Ben geceleri bahçemi beklemekten kurtuldum. Benim ürünlerime ayı zarar veremediği gibi mahallemizdeki komşuların da sebze ve meyvelerine zarar veremiyor. Geceleri rahat uyuyoruz, ürünümüzü de böylece ayıdan korumuş olduk. Allah bu cihazı icat edenden razı olsun. "

- GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ayılara Karşı 'ayısavar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement