Temel Kazısından Tarihi Kanal Çıktı - Son Dakika
Yerel

Temel Kazısından Tarihi Kanal Çıktı

Temel Kazısından Tarihi Kanal Çıktı

Ordu’nun Ünye ilçesi Saray Caddesi’nde temel kazısı sırasında tarihi su kanalı ortaya çıktı.

08.04.2015 13:55

Ordu'nun Ünye ilçesi Saray Caddesi'nde temel kazısı sırasında tarihi su kanalı ortaya çıktı. Üstü kemer şeklindeki taş su kanalı nedeniyle inşaat durduruldu.

Saray Caddesi'nde bir inşaat şirketi tarafından daha önce otopark olarak kullanılan arsa üzerine bina yapımı için temel kazısına başlandı. Kazı ve hafriyat çalışması devam eden alanda kazı sırasında bir metre genişliğinde, 1,5 metre yüksekliğinde taştan yapılmış tarihi su kanalı çıktı.

Kazı sırasında bir bölümü çöken kanaldan kanalizasyon akması dikkat çekerken, inşaat durduruldu. Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından yapılacak inceleme sonrasında inşaatın devam edip etmemesine ilişkin karar verilecek.

OSMANLI DÖNEMİNİN İZLERİNİ TAŞIYOR

Ünye taşından yapılan ve son derece estetik bir görünüme sahip üstü kemer şeklindeki tarihi kanalın Osmanlı döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Kanalın Saray Hamamı'nın karşısından başlayarak Saray Camisi'ne ve devamında da hamama kadar uzandığı tahmin ediliyor.

DEĞİRMENİN SU KANALI

Tarihi su kanalının Saray Camii'nin yapıldığı 1921 yılından sonra inşa edildiğini belirten tarihçiler, "Kanal'ın, Saray Hamamı karşısından başlayarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yaklaşık 500 metre uzunluğunda inşa edildiği ve ana su deresinden meydana su getirmek amacıyla yapıldığı tahmin ediliyor. O yıllarda meydanda hamamın yanı sıra Saray Camisi ve yine caminin yanında bir değirmenin olduğu bilinmekte. Yapılan kanaldan değirmen, cami ve hamama su verilme olasılığı var" dediler.

ANITLAR YÜKSEK KURULU'NUN KARARI BEKLENİYOR

Temel kazısı sırasında çıkan kanalla ilgili Ünye Belediyesi inşaatı durdurdu. Konuyla ilgili Anıtlar Yüksek Kurulu'na resmi olarak yapılan bildirimin ardından kanalın ve inşaatın geleceği kurulun vereceği karara bağlı. Anıtlar Yüksek Kurulu uzmanlarının kanalda yapacağı incelemenin ardından yapının tarihi olup olmadığı, kaç yıllık olduğu ve ne amaçla yapıldığı ortaya çıkmış olacak. Yapılan incelemenin sonucunda hazırlanacak rapor kanalın ve inşaatın seyrini belirleyecek. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Temel Kazısından Tarihi Kanal Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement