Sedef hastalığının sebep olduğu fiziksel deformasyon, beraberinde psikolojik sorunları da getirirken psikolojik sorunlar da uzun vadede hastanın kendisini çevresinden ve toplumdan izole etmesine sebep oluyor. Sedef hastaları tarafından pek bilinmeyen ve çok az merkezde gerçekleştirilebilen PUVA tedavisi ise sedef hastalarının iyileşme umudunu artırıyor.
Sedef deri hastalıklarının en önemlilerinden olup kronik, tekrarlayıcı ve sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Konuyla ilgili olarak Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özer Arıcan, hastalığın şiddetinin kişiden kişiye değiştiğini söyleyerek, "Foto(kemo)terapi sedef hastaları için yıllardır uygulanan güvenli bir metottur. Herkese uygulanmayan bu yöntem lokal (sürme) ilaç tedavilerine olumlu cevap vermeyen hastalarda alternatif tedavi yöntemi olarak değerlendiriliyor" diye konuştu.
Lokal Tedaviye Dirençli Hastalara 'Puva' Alternatifi
Hastalığın deri örtüsünün olduğu tüm bölgeleri tutabileceğini belirten Prof. Dr. Arıcan, "Sedef, bilindiği üzere bir deri hastalığıdır. Saçlı deride, tırnakta, elde, ayakta, gövdede, dizde, dirsekte görülebilir. Ancak şiddeti kişiden kişiye değiştiği için kimi hastalarda sadece belli bir bölgede veya plaklar halinde görülürken, kimi hastalarda vücudun muhtelif alanlarına yayılarak çok geniş deri bölgelerini etkileyebiliyor"dedi.
PUVA'nın sedef hastalığı için ideal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arıcan, "Hastanemizde, vücudun geniş kısmına yayılmış, ufak noktalar halinde dağınık bölgelerde olan sedef plaklarında ve lokal tedaviye dirençli hasta grubunda foto(kemo)terapiyi başarıyla uygulamaktayız. Güneş ışınındaki ultraviyole A ve B'nin etki gücünden faydalanılan bu tedavide özel kabinlerde günde birkaç dakikalık ışık tedavisi yapılmaktadır. Genellikle haftada 3 seans ile başlayan uygulama etki alındıktan sonra daha seyrek aralıklara indirilerek sonlandırılmakta ve uzun süren iyilik dönemleri yaşanabilmektedir"dedi.
Tedavi Edilmezse Hayatı Olumsuz Etkiler
Sedefin diğer organların bozuklukları ile ilişkisi olmayan bir cilt rahatsızlığı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Arıcan, PUVA yönteminin hastaya ciddi bir zarar vermemesi, kolay uygulanabilmesi ve zaman alıcı bir tedavi olmamasını da hasta açısından avantajlı olduğunu ifade etti.
Sedef hastası olduğunu öğrenmek hastalarda şok, moral bozukluğu, öfke, depresyon gibi duygular ortaya çıkarır. Depresyon ve kendine güvenin azalması sedef hastalığı olan kişiler arasında yaygındır, deri lezyonları sosyal ya da cinsel sorunlara yol açar, utanma duygusu günlük yaşamın stresini arttırır. Sedef hastalığının kesin tedavisi bulunamamıştır ve tekrarlama eğilimindedir. Tedavi ile cilt tamamen düzelebilir, iz bırakmaz. Diğer bağışıklık sistemi hastalıkları gibi, sedef hastalığı de kronik bir hastalıktır, kendiliğinden geçmez ve etkin tedavi uygulanmadığında, hayatı olumsuz etkiler.
Son Dakika › Basın Bültenleri › Sedef Hastaları Puva Tedavisinden Habersiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?