9. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi - Son Dakika
Dünya

9. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi

9. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi

KKTC'de sekiz bilimsel derneğin katılımıyla düzenlenen 9.Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi'nde sindirim sistemi ve karaciğer hastalıklarındaki son gelişmeler masaya yatırıldı.

29.09.2012 17:37

KKTC'de sekiz bilimsel derneğin katılımıyla düzenlenen 9. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi'nde sindirim sistemi ve karaciğer hastalıklarındaki son gelişmeler masaya yatırıldı.

Kısa adı HEBİPA olan HepatoBilioPankreatoloji Derneği tarafından her yıl düzenlenen Ulusal HepatoGastroenteroloji Kongresi'ndeki gelişmeler, Kaya Artemis Oteli'nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla anlatıldı. Toplantıya, Türkiye Hepato Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Özkan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Abdulkadir Dökmeci, Prof. Dr. Necati Örmeci, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selahattin Ünal, Prof. Dr. Mehmet Arhan ile Hacettepe Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Doç. Dr. Seyfettin Köklü ile basın mensupları katıldı. Özkan, HEBİPA Derneği'nin 2003 yılında kurulduğunu söyleyerek, halka hizmet ettiklerini ve böyle toplantıları geleneksel hale getirmek istediklerini belirtti. Bu kongrede ilkleri yaşadıklarını anlatan Özkan, "Gastroenteroloji ve hepatoloji alanında ilk defa Kıbrıs'ta böyle bir toplantı yapılıyor. Biz, Avrasya Gastroenteroloji Derneği aracılığıyla Kıbrıs'ı bilimsel olarak legalize etmeye çalışıyoruz" dedi.

"9'uncusunu yaptığımız bu kongrede bugüne kadarki en büyük katılım oldu" diyen Özkan, 800 yakın doktorun kongreye katıldığını bildirdi. Özkan, kongrede tıp alanında ilk kez Türk dünyasına bilimsel olarak hizmet eden 4 kişiye ödül verdiklerini bildirdi. Bu kapsamda ilk olarak eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu'na Türk dünyasına ve bilimine hizmetlerinden dolayı Dede Korkut Nişanı verdiklerini ve kendisinin de kongrede "Kıbrıs'ın Tarihi ve Türkleri Yerleşmesi" konulu konferans verdiğini anlattı. Özkan, ikinci ödülü ise Türk tıp mesleğini gelişmesine katkı sağlayan Bangladeşli Prof. Mamun El Mahtap'a 1. İbni Sina Nişanı'nı verdiklerini kaydetti. Türk ilaç sanayisinin gelişmesine katkı sağlayan iş adamı İsmail Öncel'e de "Üstün Hizmet Belgesi" verdiklerini söyleyen Özkan, son olarak ise Milliyet gazetesinden Fikret Bila'ya "Yılın Gazetecisi" ödülünü verdiklerini dile getirdi.

9. Ulusal Hepato-Gastroenteroloji Kongresi Başkanı Özkan, kongreye Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya-Pasifik ülkelerinden de olmak üzere 800 yerli ve yabancı uzmanın katıldığını belirtti.

"TÜRKİYE ETKİN BİR ŞEKİLDE HEPATİT B İLE MÜCADELE EDİYOR"

Toplantıda konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Dökmeci ise, kongreye Japonya, Pakistan, Bangladeş, ABD ve Avrupa'dan 11 çok değerli yabancı misafirin katıldığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi olan ünlü oyuncu Angelina Jolie'nin yakalandığı iddia edilen Hepatit C virüsü ile ilgili son gelişmeleri anlatan Dökmeci, "Türkiye hepatitler özellikle karaciğer sirozunun ve karaciğer kanserinin en önemli sebebi. 1989 yılında Türkiye'de yeni doğanların tümüne aşılama kampanyası başlayarak, Hepatit B ile çok önemli bir mücadele başlatıldı. Bu mücadele artık ilkokul seviyesinde aşılamayla ve aynı zamanda risk grubu dediğimiz Hepatit B'ye daha sık maruz kalacaklara da aşılama başladı. Bu aşılamalar tümüyle ücretsiz" ifadelerini kullandı.

Dökmeci, Türkiye'nin çok etkin bir şekilde Hepatit B ile mücadele ettiğini ancak Hepatit C'nin öneminin henüz anlaşılmadığını kaydetti. Türkiye'de Hepatit C'nin oranının yüzde 1 olduğunu ifade eden Dökmeci, bu hastalığın görülme oranının Mısır'da yüzde 20, Moğolistan'da ise yüzde 25'lerde olduğunu bildirdi. Dökmeci, Hepatit C'nin "Genotip" denilen genetik özelliği bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de en fazla Hepatit C, Genotip-1 özellikle Genotip 1B. Bu virüsün bizim şu anda kullandığımız standart ikili tedaviye cevabı diğer gruplara göre daha az. Normalde de bu ikili tedaviye ilave ilaçlar olacak. Bu yeni tip ilaçlar Türkiye'de kısa zamanda çıkacak" dedi.

Angelina Jolie'nin de Hepatit C olduğu iddiasıyla çeşitli tartışmaların bulunduğunu hatırlatan Dökmeci, şunları kaydetti:

"Bu konuyu net ortaya koyabilmek için o kişinin Alt düzeylerinin yüksek olup olmadığına bakmak lazım, anti HCV'sine bakmak lazım, HCV-RNA'sına bakmak lazım. O kişide Hepatit C'nin net olarak bulunduğunu ortaya koyacak laboratuvar delillerinin ortaya konulması lazım. Bir kişide Hepatit C'nin olmaması veya kronik Hepatit C olması, o hastada ileri evrede karaciğer sirozunun belirtilerini göstermez. İleri evrede karaciğer sirozu olduğu zaman zaten o hastayı klinik olarak çok rahat daha teşhis edebilirsiniz."

Dökmeci, 2015 yılında İstanbul'da HEBİPA'nın ev sahipliğini yapacağı 25. Uluslararası Asya Pasifik Karaciğer Kongresi'ne hazırlandıklarını bildirdi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya 9. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement