Haber: İlhan Baba
(MÜNİH) – Almanya'da yaklaşan okul tatilleri öncesi turizm sektöründe beklenen hareketlilik, Orta Doğu'daki savaşlar ve artan güvenlik endişeleri nedeniyle sekteye uğradı. Seyahat acenteleri, Türkiye ve bazı Asya destinasyonlarına yönelik rezervasyonlarda ciddi düşüş yaşandığını, artan uçak bileti fiyatlarının da tatil planlarını olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Almanya'da eyaletlere bağlı okul tatillerinin yaklaşmasıyla turizm sektöründe hareketlilik beklenirken, küresel gelişmelerin sektörü olumsuz etkilediği belirtiliyor.
ANKA Haber Ajansı'na konuşan seyahat acenteleri yetkilileri, savaşların oluşturduğu belirsizlik nedeniyle tatil rezervasyonlarında düşüş yaşandığını, bazı grup rezervasyonlarının ise iptal edildiğini aktarıyor. Uçak yakıt fiyatlarındaki artışın bilet fiyatlarına yansıdığı, bazı destinasyonlarda fiyatların iki katına kadar çıktığı belirtilirken, bunun otel rezervasyonlarını da doğrudan etkilediği vurgulanıyor.
İran'daki savaş nedeniyle özellikle Asya uçuşlarını zorlaştırdığını kaydeden seyahat acente temsilcileri, uçuş rotalarının uzaması maliyetleri artırırken, hem havayolu şirketlerinin hem de yolcuların bu durumdan olumsuz etkilendiği ifade ediliyor. Kara yoluyla seyahat planlayanların da artan akaryakıt fiyatları nedeniyle tereddüt yaşadığını belirtiyor. Turizm acenteleri ayrıca, geçmiş yıllarda yoğun talep gören Türkiye, Dubai ve Mısır gibi destinasyonlara ilginin azaldığını, turistlerin ise İspanya, Yunanistan ve Tayland gibi alternatif ülkelere yöneldiğini, bu değişimde güvenlik endişeleri ve artan ulaşım maliyetlerinin belirleyici olduğuna dikkati çekiyor.
Almanya'da 40 yıldır seyahat acentesi işleten Şevket Yalçın, savaşların turizm sektörünü ciddi şekilde etkilediğini belirterek, "Rezervasyonlar durma noktasına geldi. Müşteriler belirsizlik nedeniyle karar veremiyor. Türkiye'ye yönelik taleplerde ciddi düşüş var" dedi. Yalçın, savaşların sona ermesiyle birlikte turizm hareketliliğinin yeniden canlanmasını umut ettiklerini ifade etti.
Seyahat acente sahibi Mehmet Fuat Göndoğdu ise pandemi sonrası toparlanma sürecinde sektörün yeni bir darbe aldığını belirterek, "Özellikle Orta Doğu ve Uzak Doğu hatlarında bilet satışları ciddi şekilde azaldı. Yolcular güvenlik endişesi taşıyor. Müşteri kaybımız oldukça fazla" diye konuştu.
35 yıllık deneyimli turizmci Üzeyir Etyemez de Almanya'daki müşterilerin savaş korkusu nedeniyle Türkiye'yi tercih etmekte çekimser davrandığını belirtti. Etyemez, "Alman turistler alternatif Akdeniz ülkelerine yöneliyor. Artan uçak bileti fiyatları da talebi düşürüyor. Son dönemde otel fiyatları düşmesine rağmen huzursuzluk nedeniyle rezervasyonlar iptal ediliyor" dedi.
Turizm sektörü temsilcileri, Orta Doğu'daki çatışmaların, savaşların sona ermesi ve bölgedeki istikrarın yeniden sağlanmasıyla birlikte turizm hareketliliğinin yeniden artmasını umut ediyor.
Son Dakika › Dünya › Almanya'da Turizm Sektörü Savaşlarla Sarsılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?