Almanya Parlamentosu'ndaki Türk Milletvekilleri Patriot Kararını Değerlendirdi - Son Dakika
Dünya

Almanya Parlamentosu'ndaki Türk Milletvekilleri Patriot Kararını Değerlendirdi

Almanya Parlamentosu\'ndaki Türk Milletvekilleri Patriot Kararını Değerlendirdi

Almanya parlamentosunun Türk kökenli milletvekilleri Mehmet Kılıç, Serkan Tören ve Sevim Dağdelen, Türkiye'ye 2 adet Patriot bataryası konuşlandırılmasına dair hükümet teskeresinin onaylanmasını değerlendirdi.

14.12.2012 18:10

Almanya parlamentosunun Türk kökenli milletvekilleri Mehmet Kılıç, Serkan Tören ve Sevim Dağdelen, Türkiye'ye 2 adet Patriot bataryası konuşlandırılmasına dair hükümet teskeresinin onaylanmasını değerlendirdi.

YEŞİLLER MİLLETVEKİLİ KILIÇ: "ALMANYA'NIN ENDİŞELERİ GİDERİLDİ"

Yeşiller partisi milletvekili Mehmet Kılıç, Almanya'nın füze bataryalarının konuşlandırılmasına ilişkin endişelerinin giderildikten sonra büyük çoğunlukla teskereye onay verdiğini söyledi.

Kılıç, "Alman parlamentosu bu kararı almadan önce, kendi içerisinde partiler ve gruplar çok önemli tartışmalar yürüttüler. Tereddütler şunlardı: Acaba füzeler sınıra çok yakın yerde konuşlandırılırsa Almanya bir savaşın içine çekilebilir mi? Bu noktada bir sıkıntı doğabilir mi? Bu konudaki tereddütlerin giderilmesi için büyük uğraşlar verildi" şeklinde konuştu.

Alman siyasi partilerin özellikle, batarya ve beraberinde görevlendirilecek Alman askeri birliğinin, NATO komutası altında olmasını ve sınıra yakın bir bölgede konuşlandırılmamasını istediğini belirten Kılıç, "Ve sonuçta sanıyorum, NATO ve Almanya istediklerini aldı. Orada Suriye sınırlarına dahil olacak şekilde füzelerin müdahele edebilme şansı bulunmuyor. Bu konular yerine getirildiği için parlamento büyük çoğunlukla teskereye 'evet' dedi" ifadelerini kullandı.

"FÜZELER KAHRAMANMARAŞ'A YERLEŞTİRİLECEK"

Kılıç ayrıca, "Alman patriot füzeleri Kahramanmaraş'a yerleştirilecek. Patriot füzelerinin en çok ulaşım ve etki alanı 45 kilometredir yani Suriye hava sahasından gelecek saldırılara ancak Türkiye'nin içerisine 55 kilometre girdikten sonra cevap verebilecek durumdadır. Bu da gösteriyor ki, bu füzeler daha çok sembolik bir karaktere sahip" diye konuştu.

FDP MİLLETVEKİLİ SERKAN TÖREN: "BAŞINDAN BERİ TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEDİK"

Hür Demokratlar partisi milletvekili Serkan Tören ise, parti olarak, NATO'dan patriot talebinde bulunduğu andan itibaren Türkiye'ye destek verdiklerini söyledi.

Tören, "Türkiye'den böyle bir talep gelince, Dışişleri Bakanımız Westerwelle, NATO müttefiki olarak Türkiye'ye savunma amaçlı bu sistemin gönderilmesine destek verdi" dedi.

Patriot füzelerinin savunma amaçlı bir sistem olduğunu söyleyen Tören, "Başkalarının da endişelenmesine gerek yok. Sadece Türkiye kendisini koruyor. 400'e yakın asker ve 2 batarya gönderilecek. Hollanda'nın durumuna bakacağız, NATO karar verecek" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 40 yıldır NATO'nun sınırlarını koruduğunu söyleyen Tören, "Böyle bir durumda Türkiye'nin desteğe ihtiyacı varsa, Almanya nın da yardımcı olması gerekiyor" dedi.

Hür Demokratlar partisi milletvekili, füzelerin ne zaman konuşlandırılacağı sorusuna ise, "Bunun planlamasını NATO ve Türkiye yapacak. Fakat en yakın süre içinde bataryalar ve askerler gidecek. Belli bir tarih söyleyemiyoruz" cevabını verdi.

SOL PARTİ MİLLETVEKİLİ SEVİM DAĞDELEN: "TÜRKİYE, SURİYE'YE KARŞI İLAN EDİLMEMİŞ BİR SAVAŞ İÇİNDE"

Sol Parti olarak, teskereye aleyhte oy verdiklerini kaydeden Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ise, "Türkiye, bir NATO gücü olarak, bir NATO müttefiği olarak uzun süredir Suriye'ye karşı zaten açıktan ilan edilmemiş savaş içine girmiş durumda" dedi.

Türkiye'nin özellikle silahlı muhalefeti destekleyen, silahlandıran, eğiten bir güç olarak rol oynadığını iddia eden Dağdelen,

bu yüzden Almanya'nın gayri resmi de teskereye onay vererek savaşa dahil olduğunu söyledi.

"Biz Sol Parti olarak bunun karşısındayız" diyen Dağdelen, "Almanya'nın büyük çoğunlu bir savaşa 'hayır' diyor. Biz çoğunluğun barıştan yana olan, savaşa karşı olanların sesi olarak bugün burada 'hayır' dedik" ifadelerini kullandı. - BERLİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Almanya Parlamentosu'ndaki Türk Milletvekilleri Patriot Kararını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement