Avrupa'yı kuş gribi vurdu! 48 milyon kümes hayvanı itlaf edildi - Son Dakika
Dünya
BBC

Avrupa'yı kuş gribi vurdu! 48 milyon kümes hayvanı itlaf edildi

Kuş gribi vakaları nedeniyle İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde son bir yıl içinde 47,7 milyon kuş itlaf edildi. Konuyla ilgili bir yetkili, "Grip virüslerinde erken teşhis koymak için çok uyanık olmamız ve halk sağlığı yetkililerine bir an önce bildirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

04.10.2022 08:25  Güncelleme: 08:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekim 2021 - Eylül 2022 tarihleri arasındaki vakaları takip eden ve dün yayımlanan rapora göre kümes hayvanlarında 2467, tutsak kuşlarda 187 ve vahşi kuşlar arasında 3573 vaka meydana geldi. Verilere göre virüs, Avrupa'da 37 ülkeyi etkiledi.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve Kuş Gribi için Avrupa Birliği Referans Laboratuvarı tarafından hazırlanan rapor, İngiltere'de 161 yüksek patojenik kuş gribi (HPAI) vakası tespit edildiğini ve bu yüzden 3,2 milyon kümes hayvanı ve tutsak kuşun öldürüldüğünü gösteriyor. İngiltere hükümeti öldürülen kuş sayısının üretim için beslenen 20 milyon kuşa oranla "çok düşük miktarda" olduğunu belirtti.

59 KUŞ TÜRÜ ARASINDA YAYILDI

İngiltere'de bu tarihler arasında vahşi kuşlarda 1727 kuş gribi vakasının meydana geldiği tespit edildi. Bu vakaların ülkede 406 farklı bölgede ve 59 kuş türü arasında yayıldığı belirtildi. Uzmanlar geçen yıllarda yaz aylarında neredeyse yok olan kuş gribinin bu yıl tüm mevsimler boyunca sürdüğünü söylüyor. Virüsün aynı zamanda kuşlar arasında daha hızlı bir şekilde yayıldığı belirtiliyor.

"EN ZORLU KUŞ GRİBİ SEZONU"

İngiltere'de hükümete bağlı çalışan Veteriner Hizmetleri Sorumlusu Dr. Christine Middlemiss, virüsün vahşi hayvanlar arasında yoğun bir şekilde görülmesinin çiftliklerde de daha hızlı bir şekilde yayılmasına neden olduğunu söyledi.

Middlemiss, "Ne yazık ki önümüzdeki aylarda göç eden kuşların dönüşüyle vaka sayılarının tekrar yükselmesini bekliyoruz" dedi. İngiltere Kümes Hayvanları Konseyi Başkanı Richard Griffiths, bunun "şimdiye kadar görülen en zorlu kuş gribi sezonu" olduğunu belirtti. Ancak raporu hazırlayan uzmanlar bu verilerin gerçeği yansıtmadığını, gerçek sayıların çok daha yüksek olabileceğini aktarıyor.

"ERKEN TEŞHİS İÇİN UYANIK OLMAMIZ GEREKİYOR"

İnsanlar arasında virüsün yayıldığına dair resmi olarak kaydedilmiş bir veri olmasa da İngiltere'de Ocak ayında bir vaka yaşandığı belirtiliyor. ECDC Başkanı Andrea Ammon, çiftliklerde çalışanların hâl "risk altında olduğunu", işverenlerin çalışanları için güvenlik ve sağlık denetimi yapması gerektiğini söyledi. Ammon, "Grip virüslerinde erken teşhis koymak için çok uyanık olmamız ve halk sağlığı yetkililerine bir an önce bildirmemiz gerekiyor" dedi.

Avrupa\'yı kuş gribi vurdu! 48 milyon kümes hayvanı itlaf edildi
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Avrupa'yı kuş gribi vurdu! 48 milyon kümes hayvanı itlaf edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Prenses Kate Hakkında Çılgın Komplo Teorileri Yayılıyor
    13:57 Prenses Kate Hakkında Çılgın Komplo Teorileri Yayılıyor

    Prenses Kate'in eşi Prens William ile yan yana yürürken gülümseyen bir videosu yayınlandı. Ancak çılgın komplo teorileri hala çevrimiçi platformlarda dolaşıyor. Bazıları videodaki kişinin vücut dublörü olduğunu iddia ederken, diğerleri yapay zeka kullanıldığını söylüyor. Kraliyet hayranları ise bu iddiaları kınamaktadır.

  • Belçika'da Diyanet Vakfı'na bağlı Kevser Camii'nin ruhsatı 'kötü yönetim ve mali ihmal' nedeniyle 1 yıl askıya alındı
    13:46 Belçika'da Diyanet Vakfı'na bağlı Kevser Camii'nin ruhsatı 'kötü yönetim ve mali ihmal' nedeniyle 1 yıl askıya alındı

    Belçika'da Flaman hükümeti tarafından, Ankara'nın müdahalesi nedeniyle eleştirilen Aalst şehrindeki Kevser Camii'nin ruhsatı, 1 yıllığına askıya alındı. Caminin ruhsatının askıya alınmasıyla görevli imamın maaşını ve oturma iznini kaybedebileceği belirtiliyor. Belçika Diyanet Vakfı, ruhsat kararının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

  • Kazakistan'ın Barış Gücü, BM Golan Tepeleri'ndeki Görevine Başladı
    13:33 Kazakistan'ın Barış Gücü, BM Golan Tepeleri'ndeki Görevine Başladı

    Kazakistan'ın 139 askerden oluşan barış gücü, Birleşmiş Milletlerin (BM) Golan Tepeleri'ndeki Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF) misyonunda görevlerine başladı. Kazak askerler, Golan Tepeleri'ndeki BM Gözlem Üssü'nde tanıtım programı düzenlendi ve günlük görevlerine başladı. Kazakistan Parlamentosu tarafından onaylanan bu misyon, ülkenin ilk bağımsız barış gücü olarak tarihe geçti.

  • Çin'in Guizhou eyaletindeki piramit şeklindeki dağlar havadan görüntülendi
    13:20 Çin'in Guizhou eyaletindeki piramit şeklindeki dağlar havadan görüntülendi

    Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletine bağlı Anlong ilçesinde yer alan piramit şeklindeki dağlar, kireçtaşının aşınmasıyla doğal olarak oluşmuş. Xinhua Haber Ajansı muhabirleri tarafından havadan görüntülenen bu tipik karstik arazi şekli, ilginç bir manzara sunuyor.

  • Tayland'da define avcısı göçük altında hayatını kaybetti
    13:07 Tayland'da define avcısı göçük altında hayatını kaybetti

    Tayland'ın Prachup Kiri Khan eyaletinde bulunan eski bir altın madeninde define avcıları kazı yaparken meydana gelen toprak kayması sonucu bir kişi göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Kurtarma ekipleri yaklaşık 5 saat süren çalışmanın ardından define avcısının cansız bedenine ulaştı. Olayın ardından maden ocağının çevresi kapatıldı ve kurtulan define avcıları ifadeleri alınmak üzere karakola sevk edildi.

  • Gazze Şeridi'nde Filistinliler Temiz Su İçin Uzun Kuyruklar Oluşturuyor
    13:00 Gazze Şeridi'nde Filistinliler Temiz Su İçin Uzun Kuyruklar Oluşturuyor

    Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde yaşayan Filistinliler, temiz suya ulaşabilmek için uzun kuyruklar oluşturuyor. Su sıkıntısı nedeniyle insanlar, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

BBC

Advertisement