Bayram'daki Türkiye-İran Telefon Görüşmelerinde Gazze Öne Çıktı - Son Dakika
Dünya

Bayram'daki Türkiye-İran Telefon Görüşmelerinde Gazze Öne Çıktı

Arife günü ve Ramazan Bayramı'nın ilk gününde Türkiye ile İran arasında üst düzeyde yapılan telefon görüşmelerinde Gazze ağırlıklı konuyu oluşturdu.

29.07.2014 14:29

Arife günü ve Ramazan Bayramı'nın ilk gününde Türkiye ile İran arasında üst düzeyde yapılan telefon görüşmelerinde Gazze ağırlıklı konuyu oluşturdu. İran medyasına göre, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mohammed Cevad Zarif'in ise meslektaşı Ahmet Davutoğlu ile yapılan telefon görüşmelerinde Gazze ile ilgili son gelişmeler ele alındı.

Fars Haber Ajansı'na göre, Ruhani, Erdoğan ile görüşmesinde Gazze halkına "etkin yardım sağlanması, Siyonist rejimin saldırılarının durdurulması ve Şerit'e kuşatmanın kaldırılması" amacıyla Müslüman ülkelerin derhal çaba göstermelerini istedi.

Ruhani, " Kahire, işbirliği ve mal gönderilmesi konularında işbirliği zemini sağlarsa Tahran ve Ankara, bölgenin ve Müslüman dünyasının zulüm gören Gazze halkını desteklemesi amacıyla yardım toplanması ve bölgeye gönderilmesi konularında planlar yapabilir" dedi.

Ajansın haberine göre, Başbakan Erdoğan ise, İran halkının bayramını kutladı ve bölge sorunlarının çözümü için İran ile yapılan işbirliğinin devamına vurgu yaptı. Bu arada, İran Dışişleri Bakanı Zarif'in, Türk ve Katarlı meslektaşları Ahmet Davutoğlu ve Şeyh Halid El Atiye ile Pazar günü akşamüstü yaptığı telefon görüşmelerinde Gazze ile ilgili son gelişmelerin ele alındığı bildiriliyor.

-"DİRENİŞ GRUPLARINA DESTEK ARTIRILMALI"-

Zarif bu görüşmelerinde, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının, "kolaylık ve ivedilik kazanması" yolunda Türkiye'yle Katar'ın da girişimlerde bulunmaları gerektiğini belirterek İran, Türkiye ve Katar Kızılay cemiyetlerinin Filistinlilere acilen yardım ulaştırılması bağlamında işbirliğinde bulunmaları teklifini gündeme getirdi.

Dışişleri Bakanı Zarif ayrıca, "Filistin halkının meşru taleplerinin gerçekleşebilmesi ve Siyonist İsrail'in mevcut şartları suistimal etmesinin önlenmesi yolunda Türkiye'yle Katar'ın direniş gruplarına yönelik desteklerini daha da arttırmaları gerektiğinin" altını çizdi.

-"İRAN, TÜRKİYE VE KATAR ARASINDA DAHA ÇOK İSTİŞARE OLMALI"-

Ajansa göre Türkiye ve Katar Dışişleri Bakanları ise, İsrail'in Gazze'ye karşı saldırılarının durdurulması ve bölgede kalıcı bir ateşkesin sağlanabilmesi bağlamında kendilerinin bölge ve uluslararası düzeylerde başlattıkları girişimleri beyan etmenin yanı sıra İran, Türkiye ve Katar'ın bu meseleyle ilgili daha fazla istişarelerde bulunmaları gerektiğini vurguladılar.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Bayram'daki Türkiye-İran Telefon Görüşmelerinde Gazze Öne Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement