Berlusconi'ye Pahalıya Patlayan İttifak - Son Dakika
Dünya

Berlusconi'ye Pahalıya Patlayan İttifak

Berlusconi\'ye Pahalıya Patlayan İttifak

Sılvıo Berlusconi, İtalya'da 5'inci kez başbakanlık koltuğuna oturabilmek amacıyla 24 Şubat'taki seçimlerde yarışacağını söyledi.

08.01.2013 12:34  Güncelleme: 12:29

Sılvıo Berlusconi, İtalya'da 5'inci kez başbakanlık koltuğuna oturabilmek amacıyla 24 Şubat'taki seçimlerde yarışacağını belirtirken, Federalist Parti'nin Kuzey Birliği ile seçim ittifakına girmesi hesapları altüst etti.

Yeni koalisyon, kuzeyin oylarını toplamayı hedefleyen Berlusconi'ye, başbakan adaylığından çekilme şartı koydu. Erken genel seçimlere kısa süre kalan İtalya'da, siyaset dünyasında taşlar sürekyi yerinden oynuyor. Berlusconi, 2008-11 yılları arasındaki iktidar döneminde, 4 bakanla birlikte koalisyon ortağı olan bölgeselci siyasi parti Kuzey Birliği'yle (Lega Nord) tekrar ittifak yaptıklarını açıkladı. Söz konusu partinin o dönemki lideri Umberto Bossi, koalisyondan desteğini çekince, Berlusconi 2011 yılının Kasım ayında istifa etmek zorunda kalmış ve koltuğunu iktisatçı Mario Monti'ye bırakmıştı. Toskana'dan yukarısını kapsayan İtalya'nın kuzeyini Padanya olarak adlandıran ve buranın mali bağımsızlığını savunan ayrılıkçı Kuzey Birliği, Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) lideri Milanolu Berlusconi için ülkenin kuzeyindeki oyların büyük bölümünü garantiye alması açısından önem taşıyor.

"EKONOMİ BAKANI OLABİLİRİM"

Sağda yer alacak bu yeni koalisyonun, ülkede 24-25 Şubat tarihlerindeyapılacak genel seçimler için hevesli Berlusconi'ye pahalıya patladı. Berlusconi, son iktidarı döneminde içişleri bakanlığı yapan, Kuzey Birliği lideri Roberto Maroni'yle yaptığı anlaşmaya göre başbakanlıktan adaylığını çekti. Deneyimli siyasetçi Berlusconi, bu yeni durum karşısında, genç siyasetçilerden, partisinin genel sekreteri Angelino Alfano'yu başbakan adayı olarak görmek istediğini dile getirerek, "Ben de ekonomi bakanı olabilirim" dedi.

"ADAY OLMADIĞI İÇİN BERLUSCONİ'YE TEŞEKKÜR EDERİM"

Ayrılıkçı lider Roberto Maroni de, partisinin Milano'daki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bu anlaşmadan duyduğu memnuniyeti belirterek, şöyle konuştu:

"Berlusconi, yeni koalisyonun lideri olacak ancak başbakan adayı olamayacak. Adaylıkta ısrar etmediği için kendisine şükranlarımı iletiyorum" diye konuştu.

PDL ile yaptıkları anlaşmanın pragmatizm üzerine kurulu olduğunu belirten Maroni, "Bu, İtalya'nın kuzeyini bir 'makro bölge' durumuna dönüştürmek için tarihi bir ittifaktır" dedi. Maroni, Berlusconi'nin 4'üncü iktidar döneminde ekonomi bakanlığını yürüten Giulio Tremonti'nin, yeni koalisyonun başbakan adayı olabileceğini kaydederek, "Berlusconi, Alfano'yu işaret etti. İyi bir tercih olabilir ancak biz Tremonti'den yanayız" dedi.

MERKEZ SOL ÖNDE

Seçim öncesi sık sık yenilenen anketler, Pier Luigi Bersani yönetimindeki merkez sol partisi Demokrat Parti'nin (PD), yüzde 33'lük bir halk desteğiyle ilk sırada yer aldığını gösteriyor. Berlusconi'nin partisi PDL'in yüzde 19, Aralık ayında istifa eden ve vekaleten başbakanlık yapan Mario Monti'nin liderliğini yürüttüğü "İtalya için Monti" adlı merkez koalisyonunun ise yüzde 15'lik destek gördüğü belirtiliyor. Söz konusu koalisyona, Ferrari'nin başkanı Luca Cordero di Montezemolo'nun da aralarında bulunduğu bir grup da destek veriyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Berlusconi'ye Pahalıya Patlayan İttifak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement